Det kan være en stor udfordring at have med allergi hos hunde at gøre og det kan til tider være svært at bo sammen med en allergisk hund. Både fordi det er synd for hunden, når den har det svært, men også fordi det vide sig sikker på, at man hjælper hunden godt nok.
Allergi kan ikke kureres. Det er en kronisk lidelse, og der findes ikke nogen simpel løsning, der lige "fixer det". Og selvom vi sammen gør alle de rigtige ting, kan der alligevel dukke problemer op.
Der findes dog nogle helt basale knep, vi sammen kan sætte i værk for at sikre at en allergisk hund har det bedst muligt, og har så få symptomer på allergien som muligt.
Kløe og eksem hos hunde, kan naturligvis også komme af andet end allergi. Vil du vide mere om hvordan vi undersøger stiller diagnoser på hunde med kløe, kan su se vores artikel her...
Det giver måske sig selv, at hunden skal udsættes mindst muligt for det, den er allergisk overfor, men det er ikke altid så nemt at udføre.
Særligt med allergier over for partikler, der bliver båret rundt i luften, er det svært. Det gælder eksempelvis pollen, husstøvmider og svampespore.
Grundig rengøring, støvsugning og tæppevask kan hjælpe meget, men fjerner ikke alle partikler. Derfor kan allergien bluse op, selvom man ellers er grundig og det normalt går godt for hunden.
Huden er det skjold, vi og hundene har imod alle de partikler vi omgiver os med. Jo bedre huden har det og jo færre sår huden har, jo bedre kan den holde alle de allergifremkalende partikler på afstand.
Har hunden sår, røde poter eller røde knopper i huden vil partiklerne nemmere kunne komme i kontakt med det lyserøde væv (og dermed blodkarrene) nedenunder.
Grundlæggende handler det om at holde huden ren og elastisk. Vi mennesker kan bruge salve og creme, men det er svært, hvis hunden har meget pels. Derfor bruger vi ofte forskellige typer af speciallavede hundeshampoo, som kan have den samme effekt. Det kan både gøre hud og pels ren og tilføre den nødvendige fugtighed.
Huden i ørerne er ikke meget anderledes end hunden andre steder på kroppen bortset fra, at der jo bliver dannet ørevoks.
Hos nogle allergiske hunde er beskidte øre eller betændelse i øregangen faktisk det eneste symptom. Ørerne hos allergiske hunde kan reagere ved danne ekstra meget ørevoks.
Ørevoks er i selv selv ikke tegn på en sygdom, og skaber ikke altid problemer. Det holder dog på fugten, så det øger risikoen for, at der går infektion i det, eller at der vokser svamp i ørerne.
Grundlæggende handler det om, at holde ørerne så rene og fri for ørevoks som muligt. Nogle gange skal der ørerens med svampedræbende eller bakteriedræbende midler til. Andre gange er simpel voksløsende ørerens tilstrækkelig for at hjælpe øret i balance. Så kan huden i øret bedre bekæmpe svamp og andet indtrængene.
Det kurerer selvfølgelig ikke hundens allergi at få renset beskidte øre, men det mindsker risikoen for mere alvorlige symptomer. Fordi hunden stadig er allergisk kan betændelse i ørerne også blusse op igen, men er man allerede i gang med rens, vil det udvikle sig mindre.
Der er stor forskel på, hvad de enkelte allergiske hunde reagerer på. Der er derfor heller ikke noget universelt foder, der er "det bedste" til alle.
Der er dog nogle principper, der gælder for alle. Når hunde reagerer dårligt, skyldes det næsten altid på proteinkilden i foderet. Det gælder altså om at finde foder, der er lavet på en dyreart hunden godt kan tåle. Kan en hund ikke tåle oksekød, kan man eksempelvis fodre med hundefoder baseret på fisk, insekter eller hestekød.
Allergiske hunde, der ikke er egentligt foderallergiske, kan også have glæde af at spise allergiskånsomt foder. Det handler nemlig om at stresse hunden system mindst muligt.
Den nemmeste kilde til Omega-3 fedtsyrer er i fiskeolie. Man bruger ofte fiskeolie fordi koncentrationen af de rigtige olier er højest, men man kan også få dem fra plantekilder.
Omega-3 olierne hjælper både immunforsvaret og huden. Som med de andre tips fjerne fiskeolie ikke allergien, men det giver hundens eget system bedre chancer for at stå i mod.
Allergi og allergiske sygdomme vil ofte bølge op og ned, uanset hvor godt vi håndtere lidelsen. Selvom du og vi gør alle de rigtige ting, kan symptomerne godt alligevel blusse op fra tid til anden.
Det handler altså om at håndtere sygdommen med de opblusninger, der måtte komme bedst muligt, og skabe en hverdag omkring hunden, der mindsker risikoen for alvorlige symptomerne.
Nogle gange skal der også medicin til, men bruger du de 5 tips herover, vil du have hjulpet din allergiske hund rigtig godt.