Giardia.

Giardia er en tarmparasit, der er svær at slippe af med, og den kan smitte til os mennesker. Den kan behandles, men ofte skal man samtidig være opmærksom på rengøring og på det foder du giver.

Giardia er en parasit som hunde og katte kan have i tarmen. Den er ikke større end 0,01 mm. Der kan ligge 100 ved siden af hinanden på én millimeter. Den er altså så lille, at man ikke kan se den direkte, og det kræver en særlig afføringsprøve for at finde den. Den giver til gengæld ofte tydelige symptomer, som vi skal reagerer på.

Symptomer på Giardia.


Det vigtigste symptom på Giardia er diarre. Det kan variere fra mild til alvorlig diarre og der kan være dage hvor afføringen er helt normal. Når der er diarre, vil det tit være vandigt, lyst i farven og være ildelugtende. Vi kan også se blod fra tid til anden.
Normalt giver Giardia ikke feber eller opkast og appetitten vil også ofte være god nok. Parasitten kan dog give vægttab.
Selvom dyr i alle aldre kan får parasitten ser vi den oftest hos hvalpe og killinger og hos dyr, der bor i større flokke.

Smitte med Giardia.


Giardia smitter fra dyr til dyr, ved at en hund eller kat for parasitten i munden. Det kan ske hvis bor tæt sammen og sover i samme tæpper, ved at de snuser et fremed dyr i numsen eller ved at stikke næsen i et sted, hvor en smittet hund har lagt diarre af.
Der vil gå en uges tid (5-12 dage) fra din hund eller kat er blevet smittet til den viser symptomer.
Nogle dyr bliver dog aldrig syge, men er blot med at bringe parasitten videre og kan altså smitte uden vi ved det.
Det er altså vigtigt at du er omhyggelig med at få samlet afføring op, hvis din hund er smittet.

Behandling af Giardia.


Der bliver stadig forsket i hvilket stor, der er det bedste til behandlingen, og lige nu er det stof vi bruger Fenbendazol. Andre midler har også nogen effekt og i nogle tilfælde bruger vi dem i kombination.
Vi starter ofte med: Fenbendazol 1 gang dagligt i 5 dage og gentager efter 2 uger.
Derefter tester vi igen.
Vi har ingen vaccine imod Giardia i Danmark.

Ændring af kosten.


Ingen medicin er 100 % effektiv og det gælder også kuren imod Giardia. Det er derfor vigtigt at give tarmsystemet og dyrets eget immunforsvar bedste betingelser for hjælpe til med at bekæmpe parasitten.
Vi anbefaler at give såkaldt probiotika og mælkesyrebakterier. Det hedder enten ZooLac eller Canikur. Det er også vigtigt at give ekstra fiber i kosten. Eventuelt blandet sammen med skånekost.
Hunde (og sjældnere katte), der har en ”sart mave” og som tidligere har haft tynd mave og ekstra tarmgas, når de får bestemte godbidder og tyggeben, kan have fordel af at få samme diet som multiallergikerne. De skal i så fald have Hills Z/D (eller tilsvarende) i 3-4 uger uden at få godbidder eller rester andet ”slik” ved siden af.

Rengøring er afgørende.


Parasitten kan smitte fra tæpper, skåle og kurve – selv efter flere måneder. Det kan stadig smitte efter behandlingen er færdig, og en hund eller kat kan på den måde smitte sig selv igen efter, du er færdig med at give medicin.
Der er grundig rengøring af alle dit kæledyrs ting helt afgørende for om vi kan få udryddet parasitten.
Da nogle typer Giardia kan smitte til os mennesker, skal du undgå at bruge de samme børster og klude, som du ellers bruger og du skal ikke putte skåle i opvaskemaskinen.
Vi anbefaler at bruge Viacon S, Rodalon eller Klor til rengøring. Kogende vand kan også være effektivt til skåle og børster. Sprit er ikke tilstrækkelig effektivt overfor parasitten.
Faste tæpper kan renses med damp
Det er også en god ide at vaske hunden eller katten, da der kan sidde parasitter i pelsen. Det kan du f.eks. gøre i forbindelse med hver behandling.
Brug handsker og vask hænderne grundigt også under neglene.


Giardia kan vende tilbage.


Nogle dyr vil fortsætte med at have Giardia i tarmsystemet selvom de er blevet raske. De har altså normal afføring og er friske, men hvis de får tynd mave af en anden sygdom (f.eks. omgangssyge eller maveforkølelse) kan de blusse op igen.
Hvis symptomerne er milde gør vi ikke nødvendigvis noget ekstra, men det nogle gange kan det være nødvendigt at teste for Giardia igen selv efter mange år


Ikke alle typer Giardia smitter til mennesker, men nogle gør. Hvis du selv får symptomer (diarre, kvalme, rumlen i maven og tarmgas) eller er bekymret skal du kontakte din egen læge.

 

dyrlægen tjekker for Giardia ved hund

 

CVR: 28159234 | Udviklet af: Søgemedier A/S | Cookiepolitik
Top