Giardia er en tarmparasit, der er svær at slippe af med, og den kan smitte til os mennesker. Den kan behandles med den rette medicin, men du skal samtidig være omhyggelig med rengøring, og på det foder du giver. Det fortæller vi mere om den her artikel.
Giardia er en parasit som hunde og katte kan have i tarmen. Den er ikke større end 0,01 mm. Der kan ligge 100 ved siden af hinanden på én millimeter. Den er altså så lille, at man ikke kan se den direkte, og det kræver en særlig afføringsprøve for at finde den. Den giver til gengæld ofte tydelige symptomer, som vi skal reagere på.
Har din hund Giardia, kan den smitte dig og din familie, så får I symptomer, skal I kontakte jeres egen læge.
Det vigtigste symptom på Giardia er diarré. Det kan variere fra mild til alvorlig vedvarende diarré. Der kan dog også være dage, hvor afføringen er helt normal. Når der er diarre, vil det tit være vandigt, lyst eller gult i farven og være ildelugtende.
Vi kan også fra tid til anden se blod i afføringen.
Der er også andre sygdomme, der kan give blod i afføringen eller give gul diarre. Det kan har vi skrevet en hel artkel om her....
Normalt giver Giardia ikke feber eller opkast, og appetitten vil også ofte være god nok. Parasitten påvirker altså ikke altid humøret, men kan dog give vægttab.
Selvom dyr i alle aldre kan få giardia-parasitten, ser vi den oftest hos hvalpe og killinger og hos dyr, der bor i større flokke.
Giardia smitter fra dyr til dyr, ved at en hund eller kat får parasitten i munden. Det kan ske hvis de bor tæt sammen og sover i samme tæpper eller spiser af samme skåle. Giardia kan smitte hvis din hund snuser et sted, hvor en smittet hund har lagt afføring.
Der vil gå en uges tid (5-12 dage) fra din hund eller kat er blevet smittet til den viser symptomer. Nogle dyr bliver dog aldrig syge, men er blot med at bringe parasitten videre. De kan altså smitte, uden vi ved det.
Det er derfor vigtigt at du er omhyggelig med at få samlet afføring op, hvis din hund er smittet.
Der bliver stadig forsket i hvilken medicin, der er det bedste til behandlingen, og lige nu er det vi bruger Fenbendazol. Andre midler har også nogen effekt og i nogle tilfælde bruger vi dem i kombination.
Behandlingen skal tilpasses den enkelte patient, men ofte starter vi med: Fenbendazol 1 gang dagligt i 5 dage og gentager efter 2 uger.
Derefter tester vi en afføringsprøve for at afgøre om parasitten er væk. Er den ikke det, skal behandlingen gentages.
Vi har ingen vaccine imod Giardia i Danmark.
Selvom vi giver medicin imod Giardia, skal din hunds eget immunforsvar hjælpe til. Ingen medicin er 100 % effektiv, og det gælder også kuren imod Giardia. Det er derfor vigtigt at give tarmsystemet og dyrets eget immunforsvar bedste betingelser for hjælpe til med at bekæmpe parasitten.
Vi anbefaler at give såkaldt probiotika og mælkesyrebakterier. Det kan enten være ZooLac eller Canikur. Det er også vigtigt at give ekstra fiber i kosten. Eventuelt blandet sammen med skånekost. Fiber kan hjælpe med at samle ellers meget løs mave.
Hunde (og sjældnere katte), der har en ”sart mave”, og som tidligere har haft tynd mave og ekstra tarmgas, skal også hjælpes. Nogle gange kommer det første diarré som reaktion på foderallergi. Det giver Giardia-parasitten gode betingelser i tarmen og den begynder at dele sig. Parasitten skal selvfølgelig behandles, men hjælper vi ikke med foderallergien, vil hunden stadig have problemer.
Det er altså vigtigt at vi kommer alle detaljerne omkring din hund igennem.
Hvis det er svært at komme af med Giardia, kan det skyldes at din hund smitter sig selv efter endt behandling. Parasitten kan nemlig smitte fra tæpper, skåle og kurve – selv efter flere måneder.
Derfor er grundig rengøring af alle dit kæledyrs skåle og tæpper helt afgørende for om vi kan få udryddet parasitten.
Rengøring er også vigtigt fordi Giardia kan smitte til os mennesker. Du bør altså undgå at bruge de samme børster og klude, som du ellers bruger, og du skal ikke komme skåle i opvaskemaskinen.
Vi anbefaler at bruge Virkon S, Rodalon eller klor til rengøring. Kogende vand kan også være effektivt til skåle og børster.
Faste gulvtæpper kan renses med damp.
Det er også en god ide at vaske hunden eller katten, da der kan sidde parasitter i pelsen. Det kan du f.eks. gøre i forbindelse med hver behandling.
Brug handsker og vask hænderne grundigt - også under neglene. Sprit og håndsprit er ikke effektivt overfor parasitten.
Nogle dyr vil fortsætte med at have Giardia i tarmsystemet, selvom de ellers virker raske. De kan altså have normal afføring og være friske, men alligevel have parasitten. Hvis de får tynd mave af en anden sygdom (f.eks. omgangssyge, maveforkølelse eller allergi) kan de, blusse op igen.
Hvis symptomerne er milde gør vi ikke nødvendigvis noget ekstra, men nogle gange kan det være nødvendigt at teste for Giardia igen selv efter mange år.
Udover at give medicinen rigtigt, er det absolut vigtigt for at komme af med Giardia, at rengøringen bliver udført grundigt som beskrevet ovenfor.
Derudover er det vigtigt at en "sart mave" bliver håndteret på den rigtige måde, og at eventuel foderallergi bliver korrekt diagnosticeret.
Ikke alle typer Giardia smitter til mennesker, men nogle gør. Hvis du selv får symptomer (diarré, kvalme, rumlen i maven og tarmgas) eller er bekymret, skal du kontakte din egen læge.
Vil du vide mere om din hunds tarmsystem, kan du se vores video om årsagerne til at nogle hunde prutter meget her...