Hvorfor din hund prutter og hvad du kan gøre ved det


Hunde prutter enten når de har slugt luft eller når der opstår en ubalance i tarmsystemet. En ubalance, der giver prutter, kan komme ved foderskift eller hvis din hund har en sart mave.

Hvis din hund prutter meget, kan du det sikkert. Det kan lugte grimt, er ulækkert og måske er der endda lyd på. Noget prutteri er normalt, men det skal være på et niveau, hvor du eller resten af familien ikke er generet af det. Det må ikke være nok til at I tænker over, at det er et problem til daglig.

Luft og gas kan komme i tarmsystemet ved at din hund sluger den. Hund sluger blandt andet luft når du halser eller drikker og spiser for hurtigt. Det er helt normalt og det komme ud igen som prutter eller en bøvs.

Gas i tarmsystemet kan også komme af tarmfloraens omsætning af mad. Bakterierne i tarmsystemet hjælper din hund med at nedbryde foderet - det kaldes fermentering. Fermentering udvikler blandt andet også gas.

Det er meget normalt at der opstår en ubalance i tarmfloraen hvis du skifter til et nyt foder, men hvis ikke der falder ro på igen hurtigt, kan det være tegn på et problem. Hvis ikke der kommer en ny balance kan din hund blive ved med at prutte i lang tid, og det kan måske være tegn på at din hund er sensitiv over for maden, eller måske ligefrem at den ikke kan tåle det.

Hvis du ved at din hund, der prutter meget, også har en sart mave, og den ofte også laver lidt tynd afføring, så det næsten sikkert at din hund er fodersensitiv. Det betyder ikke nødvendigvis at der er noget forkert eller farligt i det foder, du giver nu. Det betyder snarere at din hunds unikke sammensætning af tarmflora og hunden unikke biologi bare ikke tåler netop dét foder så godt.

Ofte vil det kunne hjælpe at skifte til foder af en højere kvalitet. Hunde kan leve af meget forskelligt foder, men med en højere kvalitet har man oftere bedre styr på hvad foderet er sammensat af og hvilken kvalitet råvarerne har.

Du kan også hjælpe til med at skubbe tarmfloraen i den rigtige retning med kosttilskud. Tilskuddet skal indeholde mælkesyrebakterier i meget høj koncentration. Har din hund også tendens til lind afføring eller tynd mave, kan du også have glæde af et tilskud med medicinsk ler. Det kan nemlig samle afføring lidt.

Hvis intet af dette hjælper, vil man ofte undersøge hunden for egentlig foderallergi. Prutteri hos hund kan nemlig være tegn på en mild form for foderintolerance eller ligefrem allergi. Dette gør men ved at give din hund det samme foder som multiallergikere får, men prøv gerne de andre råd af først.

Vil du vide mere om hvordan vi undersøger hunde med mistanke om foderallergi, kan du lære mere i vores artikel her...

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top