Pludselig urenlig kat? - To årsager til at din kat tisser udenfor bakken


Pludselig urenlighed hos katte kan have to årsager. Enten skyldes det sygdom i urinvejene som f.eks. urinvejsinfektion, eller et adfærdsproblem hvor katten forsøger at signalere en utilfredshed eller frygt. Urinvejsinfektion kan igen inddeles i stoppende og ikke-stoppende blærebetændelse. Man skal altid udelukke sygdomme før man starter behandling for adfærdsproblemer.

Pludselig urenlig kat

Når en kat pludselig bliver urenlig skyldes det faktisk oftest et problem, den har gået med noget tid - bare uden at sige noget om det. Katte har for vane at skjule deres symptomer, og vi opdager derfor ofte først deres sygdom, når symptomerne ikke er til at gemme længere.

På det tidspunkt ser det ud til at katten pludselig er blevet urenlig.

Det er en udfordring fordi vi ofte skal lede efter en forklaring som ligger længe før, vi tror.

Blærebetændelse med krystaller hos katte

Ca. halvdelen af de katte vi ser har krystaller eller sten i blæren. Krystallerne kan være store nok til at man kan mærke dem som "grus" i en eller ren urinprøve. Dog er de for det meste så små, at urinprøven skal under mikroskop.

Der er ikke nogen klar forskel i symptomerne for en kat med krystaller i blæren i forhold til en kat med blærebetændelse uden krystaller.

Symptomerne vil oftest være at katten enten tisser udenfor bakken eller opfører sig anderledes oppe i bakken. Katten vil enten besøge bakken ofte uden at der kommer det helt store eller sidde og klemme længe i gruset uden at kunne klemme noget ud.

Hvis det skyldes at katten blot har tissetrangen uden at blæren indeholder noget, er det ikke så farligt. Hvis det skyldes at urinvejene er tilstoppet og katten ikke kan tisse fordi der er en "prop" i, kan det være livsfarligt.

Når din kat tisser i sengen, i vasketøjet og andre steder

Katte er vanedyr og kan være meget præcise med hvor de tisser. Har de først én gang tisset uden for bakken, kan det sted lugte som et sted "man tisser". Derfor skal urinlugten lige friskes op fra tid til anden. Særligt når ens ejer har forsøgt at gøre rent.

Har din kat en gang tisset andre steder end i bakken på grund af en blærebetændelse eller et stressproblem, kan de blive ved længe efter problemet egentlig er løst.

Sengen, vasketøj, sportstasken og sko kan lugt særlig godt for katte. Oftest er det manden side af sengen, det går ud over. Der er formentlig noget i sved og kropslugte, som katten kan lide at tisse på.

Er sygdomme udelukket kan du forsøge at dække sengen med en voksdug eller affaldssække. Dem gider katte ikke sidde på. Vasketøj, tasker og sko skal sættes op eller ind i skabe, hvor katten ikke kan nå dem.

Urinvejsinfektion kat

Blærebetændelse som følge af en egentlig infektion med eksempelvis bakterier er yderst sjældent hos katte. Faktisk er det kun ca. 2 % (altså 2 ud af 100 syge) katte, der har bakterier i blæren.

Det betyder også at de oftest ikke har den store gavn af antibiotika. Dog kan andre forhold omkring katten alligevel gøre det nødvendigt.

En stor del af urinvejsinfektioner og andre blærebetændelser hos katte kan vi kurere ved at bruge specialdesignet diet. Den vigtigste faktor i helbredelsen er, at få katten til at drikke mere. Populært sagt kan den på den måde tisser problemet ud. Noget specialfoder gør kattene mere tørstige.

Samtidig kan noget foder ændre surhedsgraden i urinen. Det kan hjælpe med at opløse bestemte hyper af krystaller og gøre livet surt (bogstaveligt talt) for bakterierne.

Nyresten hos katte

Blæresten og nyresten hos katte er to forskellige ting, selvom ordene af og til bliver brugt i flæng. Som navnet antyder sidder nyresten oppe i nyrerne og er altså ikke at finde i blæren og oftest heller ikke i urinen.

Nyresten giver for det meste ikke symptomer, men kan i nogle tilfælde udvikle sig. Her viser de sig som smerter i maven og ikke som den ændrede tisseadfærd vi ser ved blæresten og blærekrystaller.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top