Sandheden om hundefoder med højt proteinindhold Protein i hundefoder


Protein er en vigtig næringskilde, består af aminosyrer, der indgår som byggesten i et utal af processer i kroppen. Protein kan komme fra kød, mælk, æg, planter og sågar fjer.

Forskellige proteiner er bygget på forskellig måde af forskellige aminosyrer. Kødproteiner kan derfor ikke erstattes direkte med planteproteiner. Hunde (og katte) vil nemt kunne mangle essentielle aminosyrer hvis man skifter proteinkilden ud med eksempelvis rens planteprotein.

 

Symptomer på for meget protein hos hunde

Hundes tarmsystem er udviklet til at kunne omsætte andre næringsstoffer som eksempelvis kulhydrater også, men de kan faktisk godt lave af næsten udelukkende proteinbaseret kost. Ønsker man at forsøge dette, skal man dog være uhyre omhyggelig med at tilsætte de manglende vitaminer og mineraler.

Hunde kan altså ikke få for meget protein i deres kost. Får de alligevel symptomer vel det skyldes mangel på andre næringsstoffer.

 

Protein-allergi hos hunde

Allergi overfor et foders proteinkilde er den mest almindelige foderallergi hos hunde. Det betyder ikke at din hund får for meget protein i foder, men i stedet at den får et "forkert" protein - et den ikke kan tåle.

Løsningen er derfor ikke at give foder med lavt proteinindhold, men i stedet at give den noget, baseret på en proteinkilde kan ikke er allergisk overfor.

Når hunde har foderallergi vil symptomerne oftest være afføring med slim eller blod i eller regulær tynd mave. Nogle med mildere symptomer vil blot have en mave der rumler mere og prutte mere end det er til at holde ud.

Ikke sjældent er røde poter, betændelse i ørerne og udslæt i huden også symptomer på foderallergi hos hunde.

Der findes ikke nogen blodprøve-test der kan fortælle om din hund har allergi overfor hundefoder. Der findes en test, der kan vise _hvilken_ slags allergi din hund har, men det kræver at man allerede inden har fastlagt at din rent faktisk er allergisk.

Den test vi bruger til foderallergi er en såkaldt "foderafprøvning" (foder-trail). Her giver man først specialdesignet hundefoder (typisk hydrolyseret eller novel-protein) efterfulgt af en stresstest med hunden eget foder.

 

Kødben, protein og hård mave

Hvis hunde gumler et helt kødben (suppeben) kan nogle ende med at få meget hård mave. Dette skyldes ikke proteinet i sig selv, da hunde som udgangspunkt ikke kan få "for meget protein".

Når hunde får hård mave af at spise et kødben skyldes det at kødbenet erstatter ellers fiberholdig kost sammen med at mange små benstumper pakker tungt. Lidt på samme måde som børn i sandkassen får sandet i en legespand banket sammen.

Protein i hundefoder og nyresygdom

Hunde med nyreproblemer meget gerne få foder med højt proteinindhold. Det samme gælder ikke nødvendigvis for mennesker, men vi ved at hunde med nyreproblemer i gennemsnit lever længere hvis de får det rigtige foder med den korrekte sammensætning af protein.

Sammen med det kan store mængde drikkevand gøre meget godt for hundens sygdom.

 

Hundefoder med højt proteinindhold

Hundefoder med højt proteinindhold er sundt for hunde og bliver ofte brugt i forbindelse med vægttab. En øget mængde protein i foderet giver en øget mæthedsfornemmelse, der også holder længere. Derudover bliver overskydende protein ikke lagret som fedt på samme måde som kulhydrat gør.

Det er desuden vigtigt at proteinet indeholde alle de rigtige aminosyrer, så hunden har alle de byggesten dens krop har brug for. Det sikrer man ved at råvarerne har en ordentlig kvalitet og ikke kommer fra mere eller mindre tilfælde kilder.

Hundefoder med lavt proteinindhold

Hundefoder med lavt proteinindhold bruges ofte i akutte situationer hvor energiindholdet er vigtigere end næringsværdien. Eksempelvis hvis en hund spiser mindre efter en operation eller den noget tid har spist mindre pga. en sygdom, kan foder med lavt proteinindhold og høj mængde kulhydrat være en god ide.

En oplagt situation hvor vi ofte bruger hundefoder med lavt proteinindhold er ved parvo-virusinfektioner og andre typer af diarre hos hunde.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top