Tarmparasitter hos hunde [med (ulækre) billeder]


I Danmark har vi 3 tarmparasitter, som vi kan finde hos hunde. Der findes flere, men de andre er noget mere sjældne.

De to af ormene smitter ikke direkte til mennesker. De har nemlig det, der hedder en dobbelt livscysklus. Den sidste af de tre, Giardia, kan smitte til mennesker og være ret ubehagelig.


Bændelorm hos hunde


Bændelorm smitter til hunde fra byttedyr som mus og fugle eller via lopper. Det kan ikke smitte direkte fra hund til hund - eller fra kat til hund. Der er altså ikke risiko for, at din hund har fået bændelorm, hvis den snuser en anden hund i numsen eller spiser kattelort.

Hunde bliver smittet med bændelorm hvis de går på jagt efter rotter, mus og mosegrise, eller hvis de kan finde på, at tage et ådsel nogen har efterladt.
 
Bændelorm kan nogle gange (men ikke altid) ses om små “riskorn” i pelsen omkring endetarmsåbningen eller på selve afføringen.

Der findes desuden en særlig bændelorm, der hedder Rævens dværgbændelorm. Den er så lille at den ikke kan ses direkte i afføringen og hunden kan ikke mærke, at den har den. Lige specifikt den orm kan dog i teorien smitte til mennesker, og derfor anbefaler sundhedsmyndighederne forebyggende behandling særligt til hunde, der kan finde på, at tage byttedyr.



Spolorm hos hunde


Spolorm hos hunde giver som de andre orm oftest ikke mange symptomer. Spolorm ses hyppigst hos hvalpe, der er blevet smittet gennem modermælken fra tæven. Har hvalpen mange orm kan de nogle gange ses i afføringen eller ved, at hvalpen kaster dem op.

Denne slags orm er måske nok ulækre, men ikke farlige for os mennesker.

 



Giardia hos hunde


Giardia er en særlig parasitter, der kun består af én celle. Det er altså en tarmparasitter, der ikke er en egentlig orm, og den er så lille at man ikke kan se den direkte. Selv i et mikroskop kan den være svær at finde.

Giardia giver ofte meget tynd afføring eller vandtynd sprøjtende diarre. Desuden kan forløbet bølge lidt så afføringen bliver næsten normal i perioder.

Giardia behandles med et særligt parasitmiddel, der skal gives efter en bestemt protokol. Samtidig skal hundens tarmsystem hjælpes til en bedre balance, og foderallergiske hunde skal have allergiskånsom kost. Hundens egen tarmbalance skal nemlig hjælpe til med at bekæmpe infektionen.

Giardia smitte kan smitte vi selv meget små (og usynlige) afføringsrester i pelsen, på hundens tunge eller i kurven. Parasitten kan desuden klare sig uden for hunden i lang tid, så selv efter lang tid kan hunden risikere at smitte sig selv igen.

Desinfektion for Giardia kan ske med Klor, Rodalon eller tilsvarende produkter. Samtidig kan almindelig maskinvask fjerne mange partikler for tæpper, puder og kurven.


Hageorm hos hund


Der fides faktiske en tarmparasit mere, som kan findes hos hunde i Danmark. Det hedder en hageorm. Den er mere sjælden og kan til forveksling ligne spolorm. Behandling for hageorm sker med en ormekur, der er godkendt til formålet.


CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top