Tandbehandling hos hunde og katte - Sådan ved du om det er nødvendigt


Tandbehandling af hunde og katte har til formål at fjerne belægninger og bakterier samtidig med at give overblik og paradentose og tandskader.

Tandproblemer og andre sygdomme i munden kan være utroligt svære at få overblik over. Det har det resultat at sygdommene nogle gange får mulighed for at udvikle sig meget. Det er der flere årsager til:

  • Infektioner og paradentose kommer langsomt snigende
  • De største tænder sidder godt gemt langt bagerst i munden
  • Mange (over halvdelen) af problemerne sidder gemt i kæben under tandkødskanten
  • Dyrene viser ikke altid symptomer eller andre tegn på sygdom

 

Synlige tegn på behov for tandbehandling

Hvis din hund eller kat har direkte synlige symptomer på tandproblemer eller andre sygdomme, har du selvfølgelig nemmere ved at opdage det og dermed reagere.

De symptomer, du skal reagere på er:

  • Dårlig ånde og lugt ud af munden
  • Salver ekstra meget
  • Har knækket en eller flere tænder
  • Har løse tænder
  • Udvikler misfarvninger på tænderne (gul/brun/rød/lilla)
  • Bløder fra tandkødet
  • Tygger i kun den ene side af munden

Alle disse symptomer kan være tegn på en akut sygdom i munden eller en akut forværring af et tidligere mere kronisk problem.

 

 

"Usynlige" tegn på behov for tandbehandling

 

1. Umærkeligt nedsat energi

Desværre er det meget almindeligt at tandproblemer opdages meget sent, da symptomerne kan være meget milde eller direkte usynlige samtidig med at det kommer langsom snigende.

Et helt klassisk symptom er nedsat humør og mindre energi, men er det kommet snigende over et halvt eller helt år, er det næsten håbløst at opdage. Ofte siger ejere noget i stil med “den er jo glad nok, spiser og vil gerne lege”, eller “den er jo også blevet gammel”.

Begge dele er rigtige nok og samtidig et udtryk for, at netop de ejere faktisk holder øje med hvordan deres kæledyr har. Det er bare svært at opdage for hunden eller katten er jo ikke mærkbart mere sløv end dagen før.

Ofte oplever vi dog at ejere kommer tilbage efter en tandbehandling og beskriver deres gamle kæledyr er blevet helt ungt igen og kan nu pludselig se kontrasten.

 

2. Spiser som de plejer

Det overrasker rigtig mange, at deres kæledyr kan have dårlige tænder, hvis dyret spiser som det plejer.

Mange infektioner og andre sygdomme i munden kommer så langt snigende, at hunden eller katten lære at “leve med det” og kompensere. De lærer altså at spise og tygger uden om det dårlige sted og den dårlige tand.

Samtidig har dyrene måske en instinktiv fornemmelse af at problemet ikke går over af sig selv, og at gå fra kosten er altså ikke en god løsning.

De ved ikke, at vi kan løse problemet for dem og dermed heller ikke at de skal “fortælle” os om problemet. Tanken må derfor blive at hvis man går fra kosten på grund af et tandproblem kommer man blot til at sulte, men stadig have ondt i munden. Det løser ikke noget.

Nogle gange kan vi dog se at katte begynder at foretrække blød vådkost frem for tørkost og hunden tygger mere med kun den ene side, men de holder altså ikke helt op med at spise.

 

3. Gør ondt, men de piver ikke

Hvis det gør ondt, vil mit kæledyr så ikke pive mere?

Smerter fra tænderne vil føles mere som en hovedpine eller bihulebetændelse. Det giver en mere dump, murrende smerte, som man kan lære at leve med, frem for smerte som når man støder tåen på et møbel og det gør skrigende ondt.

Det vil sige at den type smerte ikke nødvendigvis er noget et dyr giver direkte udtryk for, men det er nok snarere en del af forklaringen på hvorfor nogle har et generelt dårligere humør.

 

Tandbehandling hos Trekantens Dyrlæger

Tre ud af fire hunde og katte får gennem livet tandproblemer. Hos hunde er det tandsten, tandkødsbetændelse og parodontose som dominerer sygdomsbilledet. Har hunde først fået parodontose, kan bakterierne gå over i blodbanen og slå sig ned i andre organer, hvilket kan give livstruende sygdomme i f.eks. hjerteklapper, lunger, lever og nyrer.

 

Hos katte er den hyppigste tandsygdom tandresorptioner. Det er en yderst smertefuld lidelse, hvor kattens egne celler nedbryder tænderne. Det er oftest tandhalsen og tandrødderne som angribes og disse læsioner kan ofte kun opdages ved hjælp af røntgenbilleder. Tilstanden er meget smertefuld, men desværre giver katte sjældent udtryk for tandpine.

Hos Trekantens Dyrlæger tager vi mundhuleproblemer meget seriøst. Under de årlige sundhedsundersøgelser laver vi altid en grundig undersøgelse af patientens mundhule for at opdage tegn på sygdom så hurtigt som muligt. Vi råder over moderne udstyr til tandundersøgelser og behandling. Heriblandt kan nævnes digital tandrøntgen, som er et nødvendigt redskab for at undersøge mange lidelser i mundhulen.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top