Den sidste rejse: Respektfuld og smertefri aflivning (se videoen)
Det er meget svært at tage afsked med sit kæledyr.
Mange ejere håber, at deres kæledyr sover stille ind på dets gamle dage. Oftest går det dog ikke sådan. I de fleste tilfælde er dig som ejer, der sammen med os, må tage beslutning om at sige endelig farvel.
Hvornår ved man at hunden skal aflives?
Selve beslutningen kan være umådelig svær at tage, når dyret har været en del af familien i mange år. Der er stærke følelser i spild mellem os menneske og vores kæledyr kæledyr. Overvejelserne om aflivning giver derfor ofte en del skyldfølelse.
Det kan være fornuftigt i beslutningsprocessen at træde et skridt tilbage og vurdere dyrets tarv uden hensyntagen til egne følelser. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men det at vurdere kæledyrets livskvalitet bør være essensen i beslutningen. Den del hjælper vi naturligvis meget gerne med.
- Kan hunden opretholde en acceptabel levevis?
- Har hunden smerter?
- Har hunden svært ved at få luft, hoster eller puster meget?
- Har hunden ofte kvalme eller kaster op?
- Kan hunden bevæge sig frit omkring uden at give op?
Euthanasi eller aflivning er en mulighed for at sige farvel til vores kæledyr på en respektabel og værdig måde – inden unødig smerte og lidelse bliver en realitet.
Er du i tvivl, om tiden er inde for dit kæledyr, er vi altid behjælpelige med gode råd.
Hos Trekantens Dyrlæger tager vi os altid god tid til at få den sidste rejse til at foregå så hensynsfuld som mulig for både kæledyr og ejer.
Vi tilbyder vi også aflivning i hjemmet, så den sidste rejse kan foregå i rolige, hjemlige omgivelser.
Aflivning foregår ved at hunden først får et prik i nakken eller låret med noget bedøvelse. Efter ca. 10 min. vil hunden sove trygt og derfra ikke opleve mere. Herefter gives en indsprøjtning direkte i blodbanen (typisk i et kar i forbenet) med mere bedøvelsesmiddel i høj dosis. Det svarer til en overdosis sovemedicin og i løbet af 2-3 minutter vil hunden sove roligt ind.
Det er oftest en god ide, hvis du kan være sammen med hunden når den får det første prik og falder i søvn. Har du ikke det ønske, vil en sød sygeplejerske kunne hjælpe.
Du er også velkommen til at være med når den aflivende sprøjte bliver givet, hvis du ønsker det. Det er helt op til dig.
Sorg efter aflivning af hund
Det er helt naturligt at føle sorg efter aflivning af en hund, du har følelser for. Det er hverken skørt eller forkert.
Vi er biologiske væsner, og følelsen af kærlighed til et kæledyr kan være lige så stærk og vigtig som til mennesker. Nogle synes faktisk følelserne kan være stærkere fordi kærligheden føles mere ren.
Når den kærlighed bliver hjemløs, vil det føles som sorg. Sorgen efter tabet af et kæledyr er altså en slags bevis for du faktisk har holdt af dit kæledyr.
Hvad gør man med en død hund?
Man gør det samme for en død hund uanset om den er død hjemme eller blevet aflivet hos os. Du kan enten begrave den (på privat grund) eller indlevere den til kremering på klinikken eller direkte til et dyrekrematorium. Hvis du ønsker, kan du få asken tilbage i et brev eller i en urne.
Får du asken i et brev kan du strø den ud på privat grund eller hvor du har fået tilladelse. Du kan også få asken i en urne, der kan begraves. Det kan særligt være en fordel hvis du har en meget stor hund, ellers du er bekymret for om vilde dyr kan finde på at grave dit kæledyr op igen.
Ønsker du en urne, der skal stå fremme, kan de få asken i glaserede urne og med skrift på. Endelig kan man også få små smykker, hvis en lille smule af asken kan gemmes i.
Hvis du blot ønsker en kremering, men ikke have asken, vil dit kæledyr blive brændt sammen med andre kæledyr. Ønsker du at få asken tilbage efter kremering, vil dit kæledyr naturligvis blive brændt alene, så du kan være helt sikker på, at asken faktisk ER dit kæledyr.
Skal børn være med til aflivning af en hund
Det er vores oplevelse at langt de fleste børn vil have glæde af at være med til aflivningen af deres hund, men det er naturligvis dig, der kender dine børn bedst.
Børn er meget visuelle og forholder sig ofte konkret til oplevelsen. Børn kan derfor ofte bedre sætte sig ind i, hvad der er sket, når de har været med. De fleste kan godt forstå, hvad det betyder at hjertet er gået i stå, og at kæledyret ikke vågner igen.
Vi mener dog, at det kræver, at du kan støtte dine børn i deres tristhed og deres sorg. Hvis du på forhånd ved, at du selv vil have svært ved at rumme dem eller tale med dem om det, kan det måske være bedre løsning med en begravelse hjemme.
På den måde kan du få den plads du selv har brug for ved aflivning, og når du har fået følelserne lidt i ro, kan du måske bedre rumme dine børn ved en lille begravelse hjemme i haven.
Vi er under alle omstændigheder forberedt på at hjælpe børnene bedst muligt, og vi har alle sammen både vores egne børn og vores egne kæledyr, så vi kender følelserne I går igennem.
Selve aflivningen foregår roligt uden dramatik, så der er tid til en god forklaring undervejs.
Kan man aflive en rask hund?
Man kan nogle være nødsaget til at aflive en rask hund både af hensyn til hunden, men også af hensyn til familien. Hunde med psykologiske problemer som angst eller dominans, men som ellers er raske, kan have ganske nedsat livskvalitet. De kan også blive farlige for familien, hvorfor en aflivning i nogle tilfælde kan være den bedste løsning inden nogen kommer alvorligt til skade.
Aflivning af hund pga. adfærd er desværre nogle gange den bedste løsning for både hunden og dens mennesker.
Er hunden ellers rask, velfungerende og ikke alt for gammel, vil videreformidling gennem et af landet internater ofte være den bedste løsning.
Hvem bestemmer om en hund skal aflives?
Det er altid hundens juridiske ejer, der har det sidste ord, og endegyldig bestemmer om en hund skal aflives. Hos Trekantens Dyrlæger vil vi naturligvis meget gerne hjælpe med vores vurdering, og vejlede til den bedste beslutning for hunden, men det er i sidste ende altid ejeren selv, der har sidste ord.
I nogle dyreværnssager kommer dyreværnsloven dog i spil og politiet kan nedlægge visse krav. Hos Trekantens Dyrlæger bliver et dyr ALDRIG aflivet uden ejeren samtykke.