Diarre hos hunde - Gul, rød eller sort?Der er typisk 4 grunde til at hunde får tynd mave. En af de mest almindelige årsager til diarre er infektioner. Dette skyldes oftest virus, men nogle bakterier, kan også give diarre.

En anden almindelig årsag er reaktion på noget, hunden har spist. Det ses særligt hvis hunden er sensitiv, allergisk eller hvis hunden finder fordærvet mad.

Den tredje mulighed er parasitter som indvoldsorm eller giardia og endelig kan systemiske sygdomme som diabetes og leversygdom give diarre.

De sidstnævnte er også de mest sjældne. Farven på en hunds afføring skyldes i høj grad det, den spiser. Mange typer hundefoder har farvestoffer i, der kan ses i afføringen. Ved diarre kan galdefarve også ses, og endelig kan blod i afføringen give diarreen farve.

Vil du videre mere om hvordan parasitten Giardia specifikt kan give diarre og ændre afføringens farve, kan du læse vores artikel om emnet her...

 

 

Hvis din hund har dårlig mave, bør du sørge for den får nok vand. Giv gerne skånekost som ris og kogt fisk eller kylling. Probiotika kosttilskud kan afkorte de fleste forløbe. Ved smerter, feber eller manglende appetit, bør du tage til dyrlægen. Bliver hunden bedre kan du skifte gradvist til normalt foder.

 

Afføringsfarve Beskrivelse
Gul Gul slimet afføring er tegn på en ubalance i tarmen, ofte tyktarmsbetændelse. Årsager kan være virusinfektioner, reaktion på mad eller parasitter som Giardia.
Rød Rød blodig diarré indikerer akut blødning i den sidste del af tarmen, ofte mindre alvorligt, men kræver dyrlæge ved vedvarende symptomer eller andre tegn som feber.
Sort Sort afføring hos en ellers frisk hund, skyldes oftest farve fra foderet. Det kan dog også skyldes blødning i den første del af tarmsystemet, som mavesækken.
Grøn Grøn afføring kan indikere hurtig tarmtransit (maden løber for hurtigt igennem) og er sommetider set hos hunde, der spiser meget græs eller har en diæt rig på grøntsager.
Sort kaffegrums Sort kaffegrums-lignende afføring tyder på en blødning i den øvre del af fordøjelsessystemet, som mavesækken eller tolvfingertarmen. Det er yderst kritisk og kræver akut dyrlægehjælp.
Mørkerød Mørkerød afføring kan være tegn på alvorlig intern blødning eller skade i tarmen, og kræver øjeblikkelig behandling.

 

Gul diarre med eller uden slim

Gul slimet afføring hos hund er tegn på en ubalance i tarmen. Den gule farve kommer fra galden, som vi ellers normalt ikke vil se direkte i afføringen. Den gule farve fortæller i sig selv ikke hvad årsagen, men blot at passagetiden i tarmen er hurtigere end normalt.

Når der er slim i eller på afføringen skyldes det oftest en ubalance i den sidste del af tarmsystemet. Det er nemlig tyktarmen, der producerer slim for at beskytte sig selv. Derfor er slim i afføringen tegn på tyktarmsbetændelse.

Normalt bliver den gule eller grønne galde blandt ind i maden forrest i tarmsystemet. Under normale omstændigheder bliver galden omsat på vej gennem tarmen. Når der er betændelse i tarmsystemet vil passagen af maden ske meget hurtigere og den gule galde bliver ikke nedbrudt som normalt. Derfor kan hunden afføringen være gul hvis passagetiden er for hurtigt. 

Årsagen til gul farve og slim i en hunds afføring er en betændelse i både tyktarm og tyndtarm. Betændelsen kan komme af virusinfektioner, som reaktion på noget hunden har spist og på parasitten Giardia.

Almindelige indvoldsorm om eksempelvis bændelorm giver oftest ikke gul afføringen. Kronisk tarmbetændelse kan også give en hund guld afføring eller diarre.

Dog vil den type betændelse normalt ikke give slim. Her er årsagen ofte en kronisk irritation over noget i foderet hunden ikke kan tåle.

 

Rød eller blodig diarre hos hunde

Rød blodig diarré hos hunde skyldes en akut blødning i den sidste del tarmen. Små prikker af eller striber af blod kommer af rifter i slimhinden og er typisk ikke så alvorligt. Mere omfattende blødning kan dog udvikle sig kritisk hurtigt. En lille blødning bør være overstået inden for et døgn.

Har hunden samtidig andre symptomer som opkast, nedstemt humør, feber eller mavesmerter bør rød blodig diarre altid udløse et besøg hos dyrlægen.

Det er ikke ualmindeligt at virusinfektioner og tarmbetændelse med bakterier kan irritere slimhinden i tarmen nok til at den bløder lidt. Når der er små rifter i tarmslimhinden kan der komme bakterier længere ind i kroppen og det kan udvikle sig kritisk. Sådan en udvikling vil altid være koblet med andre symptomer som eksempelvis feber og nedsat humør.

 

Sort afføring hos hund

Sort afføring hos hunde skyldes en blødning i den første del af tarmsystemet. Altså mavesæk og tolvfingertarmen. Blodet bliver fordøjet noget på vej videre i tarmen og er derfor sort, når det kommer ud.

Hvis en hund mavesår kaster op, vil man nogle gange kunne se blodet er blevet sort. Her ligner det ofte kaffegrums. 

En blødning først i tarmsystemet skyldes oftest et mavesår eller en sår efter et slugt fremmedlegeme. Begge dele er alvorlige tilstande, der kan udvikle sig kritisk hurtigt. Sort afføring kræver derfor altid et besøg hos dyrlægen.

Vær dog opmærksom at noget foder kan indeholde blod. Har din hund eksempelvis fået rå lever vil afføringen blive naturligt sort.

 

Behandling af diarre hos hund

Sådan gør du, hvis din hund får diarre:

  • De vigtigste er at få hunden væske i hunden (vand eller vådfoder)
  • Brug gerne mælkesyrebakterier, der kan afkorte diarreforløb.
  • Skånekost kan give din hund nødvendige salte og næring
  • Ekstra kostfibre (eksempelvis loppefrø-skaller) kan samle tynd mave, så hunden bedre kan holde sig

Hvis din hund er ondt, har feber (over 39,0) eller kaster op mere end et par gange, er disse tiltag ofte ikke nok.

For hunde, der er meget dehydreret og ikke vil drikke selv, giver vi væske som drop. Antibiotika kan også være nødvendig ved risiko for blodinfektion.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe må en hund have diarré?

De fleste forløb med diarre varer 3-5 dage. Hvis ikke hunden har andre symptomer eller virker syg ellers, vil diarreen oftest være overstået inden for en lille uge.

Hvis hunden samtidig kaster op, har feber (over 39,0 gr), er ondt eller har nedstemt humør bør den tilses af en dyrlæge. Det gælder uanset om disse symptomer starter samtidig med diarreen eller først kommer til efter noget dage.

 

Tarmnormaliserende midler til hund

Du kan godt give din hund med dårlig mave A38, men det vil sandsynligvis ikke have den store effekt. Det er korrekt at mælkesyrebakterierne har en gavnlig effekt, men koncentrationen er ikke høj nok i A38.

I stedet anbefaler vi såkaldt probiotika som tarmnormaliserende middel. Det kan købes i håndkøb, og indeholder også mælkesyrebakterier - bare i meget højere koncentration end A38.

 

Er A38 godt for hunde?

A38 kan være sikkert for hunde i små mængder, da det indeholder gavnlige bakterier, men vær opmærksom på at mange hunde er laktoseintolerante. Undgå desuden tilsat sukker. A38 kan være en udemærket kilde til protein og væske, men i sig selv ikke nok til at stabilisere en dårlig mave.

 

Kostråd ved diarré: Skånekost til hund

Skånekost skal give hurtig energi til kroppen og have gode proteiner til immunforsvaret. Energien skal komme fra kulhydrater i eksempelvis ris eller pasta. Proteinet skal komme fra fedtfrie kilde som ren kylling, torskerogn eller hytteost. Hvis du eksempelvis koger ris længere end du normalt ville, bliver du blødere og indeholder en del vand. Vil du tilføje smag, kan du enten koge et stykke kylling med eller tilsætte en halv bouillonterning.

Du kan godt give din hund havregrød, men det vil typisk ikke indeholde simple kulhydrater nok til at dække hundens energibehov. Det høje indhold af fibre vil dog være en fordel ved diarre, men du kan bruge de andre kostråd og tilsætte fibre ved siden af.

Det vigtigste kostråd til hunde med diarre er dog at få masser af væske. Hvis din hunden spiser kan du blande ekstra vand i maden. Du kan også smuldre en kvart bouillonterning i vandet for at få det smage af noget. Endelig kan man købe speciallavet rehydreringsvæske.

Hvis ikke de almindelige råd virker inden for nogle få dage, eller hvis hunden får andre symptomer, bør en dyrlæge se hunden. Du kan se vores dyrlæger her...

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top