6 grunde til at din hund drikker meget vand under og efter løbetiden



Der er op imod 20 forskellige sygdomme, der kan få en hund til at drikke mere. Hvis symptomerne opstår i forbindelse med en løbetid, er der dog nogle af disse sygdomme, vi er mere opmærksomme på.

De 6 mest almindelige grunde til at en tæve-hund drikker meget under og efter løbetiden er blærebetændelse, sukkersyge, livmoderbetændelse og psykisk betinget øget drikkelyst. De mest alvorlige tilstande vil være koblet med andre symptomer som eksempelvis feber og nedsat humør.

I alle tilfælde undersøges og udelukkes disse sygdomme med med blodprøve og urinprøve.

Har du bemærket, at din hund drikker mere end normalt, og er du bekymret for, hvad det kan betyde? Der er faktisk mange forskellige muligheder, og som dyrlæger har vi mange diagnoser i tankerne, når vi ser en tørstig hund. Lad os bryde det ned i en mere fordøjelig form.

 

 

1. Før nyrerne (Præ-renale sygdomme)

Disse er sygdomme, der opstår før nyrerne i systemet. Det kunne være problemer i leveren, blodet eller endda psykologiske tilstande. For eksempel:

  • Sukkersyge (Diabetes): For meget sukker i blodet kan gøre hunden mere tørstig.

  • Underlivsbetændelse: En infektion i livmoderen kan frembringe giftstoffer, der øger hundens tørst.

  • Leversygdomme: Nogle leversygdomme kan også få hunden til at drikke mere.

  • Psykologiske årsager: Stress, angst eller kedsomhed kan også være grunden til øget drikke.

 

2. I nyrerne (Renale sygdomme)

Dette involverer sygdomme, der direkte påvirker nyrerne.

  • Nyrebækkenbetændelse: En infektion i nyrerne kan være en årsag.

  • Forgiftninger: Nogle toksiner kan skade nyrerne direkte.

  • Kronisk Nyresvigt: Oftest set i ældre hunde, hvor nyrerne ikke fungerer effektivt.

 

3. Efter nyrerne (Post-renale sygdomme)

Dette refererer til problemer, der opstår efter nyrerne i urinvejene eller blæren.

  • Blærebetændelse: Forårsaget af infektioner som E. coli, der gør hunden meget tørstig.

  • Medfødte tilstande: Nogle hunde kan have misdannelser i urinvejene, der kan give problemer.

Hvordan diagnostiseres det?

For at finde ud af den nøjagtige årsag, kan det være nødvendigt med blod- og urinprøver.

  • Blodprøver: Hjælper med at tjekke nyrernes funktion og kan også afsløre problemer som leverproblemer og infektioner.

  • Urinprøver: Kan give indsigt i, om nyrerne og urinvejene fungerer korrekt.

Hvornår skal du søge hjælp?

Hvis du er usikker på, om din hund drikker for meget, kan du starte med at måle deres vandindtag. En normal hund skal drikke omkring 50-100 milliliter vand per kilogram kropsvægt dagligt. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at konsultere din dyrlæge for rådgivning og undersøgelse.

 

1. Urinvejsinfektion (eller blærebetændelse)

Blærebetændelse forekommer oftere hos tæver end hos hanhunde, men begge kan få sygdommen. Det er ikke usædvanligt at en tæve kan få blærebetændelse i forbindelse med løbetiden, og nogle gange mistolkes symptomerne som øge territorial adfærd, når hunden tisser mange små tåre flere steder.

Tæven kan også slikke sig mere i skridtet som følge af en blærebetændelse, og også dette kan mistolkes, da selv en normal løbetid kan få hende til det.

Har blære blærebetændelse noget med løbetiden at gøre, vil vi se sygdommen samtidig med selve løbetiden. Kommer symptomerne senere, vil vi lede efter én af de andre årsager.

 

2. Livmoderbetændelse hos hund

Livmoderbetændelse er af de mest almindelige grunde til at tæver over 5 år pludselig drikker og tisser mere end de plejer. Hunde i alle aldre kan for underlivsbetændelse, men det ses hyppigere hos ældre tæver.

Det klassiske forløb for en tæve med livmoderbetændelse starter i ugerne efter en løbetid. Hun vil over 3-4 dage blive tiltagende sløv og mangle energi. Ofte vil hun også begynde at drikke rigtig meget og tisse tilsvarende meget. Nogle hunde bliver så sløve, at de holder op med at spise.

I mange tilfælde vil der også komme flåd fra skeden. Flådet kan både være betændelse og blod, og i nogle tilfælde ligner det at løbetiden er startet igen eller bare ikke stopper.

Tæver der er neutraliseret korrekt, får ikke livmoderbetændelse.

Livmoderbetændelse går ikke over af sig selv og kan udvikle sig livstruende. Antibiotika er i sig selv heller ikke nok, og ofte er en operation nødvendig. Du kan læse meget mere om livmoderbetændelse i vores artikel her...

 

3. Sukkersyge giver øget drikkelyst

De hormonelle udsving i forbindelse med en løbetid kan give symptomer, der minder om sukkersyge. I sjældne tilfælde kan løbetiden udløse regulær sukkersyge. Det er dog forholdsvis sjældent.

Symptomerne på sukkersyge hos hunde er øge drikkelyst og øget urinering. Samtidig vil hunden ofte tabe sig. Det er ikke almindeligt kun at se øget drikkelyst alene. Sukkersyge vil oftest have mere end det ene symptom.

Sukkersyge øger desuden risikoen for blærebetændelse, der kan gøre symptomerne værre.

For tæver er en del af behandlingen for sukkersyge desuden at blive neutraliseret og i enkelte tilfælde kan det være nok til at stoppe sukkersygen.

Han hunde kan også få sukkersyge og de har de samme symptomer. Der er det dog naturligvis ikke koblet til løbetid.

 

4. Psykisk betinget øget drikkelyst hos tæver

Hos nogle tæver kan løbetiden være forbundet med en vis psykologisk stress, der kan påvirke meget. Det er en ret sjælden forekommende tilstand, men bestemt noget, der skal undersøges, hvis en hund drikker meget i forbindelse med en løbetid.

Man kan ikke diagnosticere psykisk betinget øget drikkelyst hos hunde direkte. Vi kan jo ikke spørge dem, hvordan de har det.

Vi kan til gengæld tage os tiden til at snakke om, hvordan livet fungerer hjemme hos jer. Samtidig vil vi undersøge hunden grundigt og lave nogle af de undersøgelser, der kan udelukke de andre sygdomme.

Hanhunde kan også komme til at lide af psykisk betinget øget drikkelyst, men der har det naturligvis ikke noget at gøre med en løbetid.

 

5. Nyresygdomme som årsag til øget drikkelyst

Nyresygdomme er en anden betydelig årsag til øget drikkelyst hos hunde (også uafhængigt af deres køn eller løbetid). Nyrerne spiller en central rolle i at regulere kroppens vandbalance og udskille affaldsstoffer. Når nyrerne ikke fungerer optimalt, kan dette resultere i en øget tørst, da kroppen forsøger at kompensere for den nedsatte filtreringskapacitet ved at øge vandindtaget.

Årsagerne til nyresygdomme hos hunde er mangeartede og kan inkludere infektioner, forgiftninger, genetiske dispositioner eller aldersrelaterede forandringer. Symptomerne på nyresygdomme strækker sig ud over øget drikkelyst og kan inkludere nedsat appetit, opkast, vægttab og en ændret mængde eller udseende af urin.

 

6. Medicinering og øget drikkelyst

Medicin er en anden væsentlig faktor, der kan påvirke en hunds drikkevaner. Blandt de lægemidler, der kan medføre en øget tørst hos hunde, står Prednisolon i særklasse. Prednisolon er et kortikosteroid, der ofte anvendes til at behandle en række inflammatoriske og autoimmune tilstande hos hunde.

Mens Prednisolon er særdeles effektivt i behandlingen af mange sygdomme, kommer det også med potentielle bivirkninger. En af de mest bemærkelsesværdige bivirkninger er øget drikkelyst og følgelig øget urinering. Dette skyldes, at Prednisolon kan påvirke kroppens evne til at regulere vand og elektrolytbalancen.

Derudover kan langvarig brug af prednisolon føre til andre bivirkninger, herunder vægtøgning, øget appetit og potentielle adfærdsændringer.

​​

Andre grunde til at hunde drikker meget vand

Som nævnt i starten er der op imod 20 tilstande, der kan få en hund til pludselig at drikke meget vand. De fleste har dog ikke noget med løbetid at gøre,.

Både ved hunde i løbetid og dem uden, handler det om at være grundig og både urinprøver og blodprøver kan give os mange hints til hvilken sygdom vi står overfor.

Nogle af de mere kendte årsager er nyresygdomme og hormonsygdommen Cushings. Begge dele kan afsløres med en blodprøve.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top