Forstørret prostata hund - Symptomer og behandling forstørret prostata hund



En forstørret prostata giver ikke altid problemer hos hunde, men når den gør, kan det være ganske smertefuldt og give infektion. I langt, langt de fleste tilfælde skyldes prostataproblemer hos hunde en godartet forstørrelse i modsætning til mennesker, hvor ondartet prostatacancer er ca. lige så almindelig som brystkræft hos kvinder.

 

Hvorfor får man forstørret prostata?

En forstørret prostata hos hunde skyldes hormoner. Hanhundens kønshormoner får kirtlen til at vokse langsomt hele livet igennem. Når væksten giver problemer, skyldes det, at kirtlen er blevet øm, eller at der er gået betændelse i den.

 

Symptomer på forstørret prostata hos hund

De mest almindelige symptomer på forstørret prostata hos hunde er:

  1. Blod i urinen som ved nogle typer blærebetændelse
  2. Tegn på blærebetændelse som for eksempel sjat-tisseri eller hyppig urinering.
  3. Smerter i ryggen
  4. Smerter ved afføring da prostataen kan trykke på endetarmen

En forstørret prostata giver for det meste ikke hunde svært ved at tisse, som det kan forekomme hos mænd. Hundes prostata sidder nemlig anderledes. Får hunden alligevel svært ved at tisse, skyldes det i stedet den blærebetændelse hunden kan får oveni.

Nogle mere skjulte symptomer på forstørret prostata er:

  1. Nedsat sædkvalitet, som oftest kun opdages ved avl
  2. Uspecifikke spændinger eller smerte i bækkenet, der også kan synes at komme fra ryggen eller et bagben
  3. Mildere ubehag ved afføring

I nogle tilfælde kan en forstørret prostata mærkes udefra af øvede hænder, og den kan ses på en ultralydsskaning. Vi har desuden en blodprøve, som både er meget følsom og specifik for prostataproblemer hos hunde.

 dyrhospitalet i Fredericia har vi et fuldt udstyret laboratorie, der giver os muligheden for at teste denne blodprøve i huset. For dig betyder det, at du kan få svar og starte behandling samme dag som prøven er taget.

 

Behandling af forstørret prostata hos hund

Prostataproblemer kan hos hunde behandles på 2 måder. Enten skal man lade hunden kastrere, eller også giver man hunden specifik medicin mod forstørret prostata. Ofte er antibiotika og smertestillende medicin også nødvendig.

Prostataproblemer hos hunde skyldes hormoner og derfor er det 100 % effektivt at kastrere hunden. Dette kan både gøres kirurgisk og medicinsk. Da den medicinske kastration er en måneds tid om at virke og mister sin effekt efter ca. 6 måneder, er den type oftest ikke en holdbar løsning. Derfor anbefaler vi oftest kirurgisk kastration.

Hvis hunden af den ene eller anden årsag absolut ikke må kastreres, kan man give medicin mod den forstørrede prostata. I Danmark bruger vi "Osateronacetat", der pt. kun findes et enkelt produkt, og som er et slags anti-hormon, der stopper effekten af hanhundens kønshormon. Med denne behandling kan problemet vende tilbage efter noget tid, og medicinen er derfor ikke en langvarig løsning.

Der kan desuden gå betændelse i en forstørret prostata og den kan blive ganske smertefuld. Derfor skal en del hunde desuden behandles med smertestillende medicin og antibiotika.

 

Symptomer på prostatacancer hos hund

Symptomer på prostatacancer er hos hunde de samme som ved godartet forstørret prostata:

  1. Blod i urinen
  2. Tegn på blærebetændelse
  3. Smerter i ryggen og smerter ved afføring

 

Ofte stillede spørgsmål

Er forstørret prostata farlig for hunde?

Prostataproblemer hos hunde er som udgangspunkt ikke farligt, som det kan være hos mennesker, men en forstørret prostata kan være smertefuld eller blive betændt.

I nogle tilfælde kan hunden have så ondt, at det kræver akut behandling, og det er selvfølgelig synd for hunden, men det er ikke farligt.

 

Hvad er bivirkningerne ved Ypozane til hund?

I praksis ser vi normalt kun få bivirkninger af Ypozane hos hunde. Det er dog meget almindeligt at hunde kortvarigt kan have øget appetit, nedsat aktivitet og måske en mere social adfærd. Som ved stort set alt andet medicin kan vi også så forbigående opkast og/eller diarre. 

For produktet er desuden beskrevet at det kan give forstørrelse af mælkekirtlerne og ændring en en specifik værdi en blodprøve. For alle bivirkninger gælder at vi forventer disse går over af sig selv.

 

Hvor sidder prostata på en hund?

Prostatakirtlen på hunde sidder fast på urinrøret lige bag urinblæren. Den gemmer sig altså inde i maven helt oppe i bækkenet mellem bagbenene.

På unge eller kastrerede hunde vil prostataen være så lille, at man ikke kan finde den, men for voksne og ældre hunde, vil en trænet dyrlæge kunne mærke kirtlen gennem endetarmen. Den sidder nemlig lige under endetarmen helt bagerste i bækkenet.

 

Kan prostata trykke på endetarm? 

Prostatakirtlen kan trykke op på endetarmen, da den sidder på urinrøret lige nedenunder tarmen. Bliver kirtlen meget hævet eller betændt kan den trykke så meget at hunden ikke kan komme af med afføringen uden smerter.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top