Genoptræning af hund efter et brækket benDen første tid efter en hund ben er brækket, skal det holdes mest muligt i ro. Genoptræningen efter perioden med ro, skal selvfølgelig tilpasses måden benet brækkede på og hvordan det er behandlet

Genoptræning af hund efter et brækket ben starter med passive bevægelser af led og muskulatur uden vægt på benet. Efter 4-6 uger startes træning af finmotorik og korte gåture. 6-8 uger efter bruddet er de fleste hunde tilbage som før.

 

Genoptræning efter benbrud kun med gips

Mere simple brud kan ofte håndteres med gips eller støttende forbinding. Genoptræningen efter denne type brækkede ben starter allerede samme dag gipsen tages af.

I starten skal man lave noget, der hedder "passive bevægelser". Det er bevægelse af hele benet og særligt ledet tættest på bruddet, hvor hunden ikke lægger vægt på benet.

Passive bevægelser laver man at bukke og strække hvert led for sig således det holdes i bevægelse, men uden at musklerne spændes op.

Selvfølgelig skal hunden stadig ud og gå for at komme af med urin og afføring, men den må i starten ikke gå lang eller løbe frit i haven.

Det er vigtigere at øve balancen og træne finmotorikken end det er, at løbe langt. Det kan man eksempelvis gøre ved at lade hunden gå langsom på store sten, ujævn jord eller gå på line på en væltet træstamme.

Efter nogle uger uden gips kan man langsomt øge aktiviteten til det normale, men fortsat have fokus på også at træne finmotorik. For det fleste hunde vil dette være tilstrække genoptræning efter et brækket ben, hvis bruddet var simpelt nok til at det kunne håndteres med gips eller forbinding.

 

Genoptræning efter operation

Hvis benbruddet er mere kompliceret kræver det ofte operation. Ved en operation vil man sætte søm i eller en plade på knoglen, så den bliver holdt på plads mens den heler. Selvom man bruger stærkt metal, vil benet være mere skrøbeligt. Det vil derfor i starten være absolut nødvendigt at holde hunden og benet i ro.

Genoptræningen efter operationen skal være tilsvarende forsigtig. På samme måde som et brækket ben, der er behandlet med forbinding og gips, skal man starte med passive bevægelser.

Det er ikke altid at et brækket ben, der har fået et søm eller en plade, der starter med forbinding. Det betyder at man kan starte med de passive øvelser meget tidligere. Det vigtig her er, at hunden ikke lægger vægt på benet i bevægelserne.

Efter 4-6 uger kan man forsigtigt lade hunden gå små korte ture, men stadig ikke lade den løbe frit eller kaste med pind eller bold. Det er langt vigtigere at fokusere på finmotorik og små bevægelser. Igen kan man bruge ujævnt underlag eller store sten ved stranden. Man kan også lade hunden gå i blød skovbund eller gå forsigtig på line på en bænk eller væltet træstamme.

Han man i gammel luftmadras, kan den også bruges. Man puster den kun lidt op med luft og lad hunden stå eller gå langsomt han over den.

Først efter 6-8 uger kan man lade hunden bruge benet som tidligere.

 

Fysioterapi genoptræning af hund efter et brækket ben

Man kan også bruge fysioterapi og en såkaldt water walker til genoptræning. For langt de fleste benbrud, vil det ikke være nødvendigt. Nogle studier viser at tabet af muskelmasse bliver mindre end ellers og nogle hunde kan vende hurtigere tilbage til normal form.

For langt det fleste ender de i sidste ende alle sammen med et godt resultat, hvis man bruger principperne som nævnt ovenfor. Hundene vil gerne bruge deres krop, og det er oftere en større udfordring at holde dem i ro, end det er at træne dem op.

For ældre hunde, de meget overvægtige eller hunde med slidgigt, kan fokuseret genoptræning i water walker godt være påkrævet. Det vil nemlig på forhånd være hæmmet i deres bevægelse, og kan derfor have udforinger med at vende tilbage til god forlighed.

Disse forhold vurderes allerede på de røntgenbilleder, der bliver taget i starten, sådan at man som ejer ved hvad man går ind til.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top