Gammel hund bløder meget fra skeden - Andet end bare livmoderbetændelse
Når en gammel hund bløder meget vil det skyldes en af 3 årsager. Livmoderbetændelse er det mest almindelig årsag, men blærebetændelse og polypper kan også give blod fra skeden. Livmoderbetændelse udvikler sig altid livstruende, hvis ikke det bliver behandlet korrekt.
Hvor meget bløder hund løbetid?
Mængden af blod vil variere meget fra næsten intet synligt blod til små klatter blod, slim eller flåd af alle steder hvor den gør og ligger. Der må ikke være nok til at der kommer en pyt eller lille sø.
Der skal må ikke være pus eller urin i, der kan samle sig til store aftryk eller klatter.
Hvis en gammel hund bløder meget eller blot mere end normalt, kan der være kommet sygdomme til, som hunden skal have hjælp til.
Hvorfor bliver min hund ved med at bløde?
Hvis din hund fortsætter med at bløde uden for den normale løbetidsperiode, eller hvis blødningen virker unormal, kan der være flere årsager. Her er nogle mulige grunde:
-
Forlænget løbetid: Nogle hunde kan have en forlænget løbetidsperiode, hvor blødningen varer længere end den typiske 7-10 dage.
-
Livmoderbetændelse (pyometra): Dette er en alvorlig infektion i livmoderen, som kan forårsage vedvarende blødning.
-
Blærebetændelse eller urinvejsinfektion: Dette kan forårsage blødning fra urinrøret, som kan forveksles med vaginal blødning.
-
Polypper eller tumorer: Disse kan udvikles i vaginalområdet og forårsage blødning.
-
Koagulationsforstyrrelser: Hvis din hund har en blodkoagulationsforstyrrelse, kan det forårsage unormal blødning.
Hvad betyder specifikt brunt udflåd hos hund?
Brunt udflåd fra en hunds skede kan indikere flere ting, afhængigt af den specifikke situation og andre symptomer. Her er to af de mest almindelige årsager til brunt udflåd hos hunde:
-
Løbetidens afslutning: I begyndelsen af en hunds løbetid kan udflådet være lyserødt til blodigt. Som løbetiden skrider frem, kan udflådet ændre sig til en mørkere brun farve. Dette kan være en naturlig del af løbetidsprocessen. Du læse vores artikel om tævens normale løbetid her...
-
Livmoderbetændelse (Pyometra): Dette er en alvorlig infektion i livmoderen. Udflådet kan være pusagtigt og kan variere i farve fra hvidligt til mørkebrunt. Andre symptomer kan inkludere sløvhed, nedsat appetit, øget tørst og hyppig vandladning.
1. Livmoderbetændelse kan give ekstra blødning
Livmoderbetændelse er en hormonel sygdom, hvor hunden livmoder "tror" den er drægtig. Kommer der samtidig bakterier til, kan hunden få underlivsbetændelse.
Ved en underlivsbetændelse vil livmoderen blive fyldt op med væske, pus og blod. I de tilfælde hvor livmoderhalsen står lidt åben kan denne væske og blodet komme ud. På den måde kan det ligne at hunden enten har en forlænget løbetid, eller er kommet i løbetid igen hurtigt efter den sidste.
Hvis du vil vide hvordan du kan man se om en hund har livmoderbetændelse kan du se vores artikel om det her her...
2. Kan en hund have blærebetændelse?
Hund kan få blærebetændelse både med og uden bakterier. I de tilfælde hvor en blærebetændelse skyldes Coli-bakterier vil hunden typisk også drikke meget.
I nogle tilfælde vil en infektion i blæren også kunne give blødning fra blærens inderside eller urinrøret. Det blod kommer derfor ikke fra skeden, men fra urinrøret, der munder ud lige ved skedeåbningen. Det kan altså være meget svært at afgøre hvor blodet starter.
Hvis en hund bløder meget, men der samtidig er en del urin med, vil en blærebetændelse altid være med i overvejelserne.
Kommer der rent blod fra blæren undersøger vi også for nyreproblemer, for hvis blodet oprindeligt kommer derfra, er det langt mere alvorligt. Det er dog kun noget vi ser meget sjældent.
3. En polyp eller knude i skeden kan give blødning
Hvis en hund bløder meget fra skedeåbning og man ikke kan finde beviser for de to andre nævnte sygdomme, vil en polyp eller knude i skeden være det næste, vi kigger efter.
Disse ligger skjult oppe i skeden og kan derfor vokse sig forholdsvis store uden at nogen kan opdage det. Hvis overfladen på sådan en knude brister kan det give varierende mængder af blødning.
Der findes både godartede og ondartede knuder, der kan vokse frem i skeden. For det meste er de dog heldigvis fredsommelige, men de bør stadig fjernes før de begynder at genere hunden.
Blødninger fra sådanne knuder vil ofte være med helt rent blod som hvis man skærer sig i fingeren. Ved de to andre sygdomme ses ofte tilblanding af enten pus eller urin.
Der findes naturlig andre sygdomme, der kan få en gammel hund til at bløde meget fra skeden, så selvfølgelig starter vi altid med en grundig undersøgelse af hunden. Herfra kan man beslutte om og hvilke undersøgelser der ellers er nødvendige.
4. Koagulationsforstyrrelser hos hunde
Blodkoagulationsforstyrrelser refererer til en gruppe af tilstande, hvor hundens blod ikke koagulerer (stivner) som det burde. Dette kan resultere i unormal blødning, enten som reaktion på en skade, kirurgi eller spontant uden kendt årsag. En af de mest almindelige eksterne årsager til koagulationsforstyrrelser hos hunde er indtagelse af rottegift. Rottegift forhindrer blod i at koagulere ved at forstyrre vitamin K, som er nødvendigt for blodkoagulationsprocessen.
Der er også flere medicinske tilstande, som kan forårsage koagulationsforstyrrelser hos hunde. Thrombocytopeni, eller et lavt antal blodplader, kan forhindre blod i at koagulere ordentligt. Blodplader spiller en vigtig rolle i blodkoagulationsprocessen, og et reduceret antal kan forårsage blødning fra næse, mund eller indre organer.
Immunmedieret hæmolytisk anæmi (IMHA) er en anden alvorlig tilstand, hvor hundens immunsystem fejlagtigt angriber og ødelægger sine egne røde blodlegemer. Selvom denne tilstand primært påvirker de røde blodlegemer, kan den også påvirke hundens blodkoagulationssystem og forårsage unormal blødning.
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Kan en steriliseret hund bløde?
En steriliseret hund kan stadig bløde, men ikke af de samme årsager som en intakt hund. Når en hund steriliseres, fjernes dens æggestokke (og nogle gange også livmoderen). Dette betyder, at hunden ikke længere vil have løbetider og dermed ikke den typiske blødning, der er forbundet med denne cyklus.
Men der er stadig nogle årsager til, at en steriliseret hund kan bløde:
-
Urinvejsinfektion eller blærebetændelse: Dette kan forårsage blødning fra urinrøret, som kan forveksles med vaginal blødning.
-
Skader: Skader i det genitale område, såsom sår, skrammer eller traumer, kan forårsage blødning.
-
Polypper eller tumorer: Selvom hunden er steriliseret, kan der stadig udvikles polypper eller tumorer i vaginalområdet, som kan forårsage blødning.
-
Andre medicinske tilstande: F.eks. kan blodkoagulationsforstyrrelser forårsage uventet blødning.
Hvis en steriliseret hund begynder at bløde fra det genitale område, er det vigtigt at konsultere en dyrlæge for at bestemme årsagen og få den nødvendige behandling.
Hvor lang tid må en hund bløde?
Hvis vi taler om en intakt (ikke-steriliseret) hunds naturlige blødning under løbetid, varer blødningen typisk mellem 7-10 dage, men kan i nogle tilfælde vare op til 3 uger. Løbetidens samlede varighed, inklusive alle faser, varer normalt mellem 2-4 uger.
Vil du vide mere, kan du læse vores artikel om tævens normale løbetid her...
Men hvis en hund bløder uden for dens normale løbetidsperiode, eller hvis blødningen er unormalt kraftig eller ledsaget af andre symptomer, bør man søge dyrlæge.
For steriliserede hunde skal enhver blødning fra det genitale område undersøges af en dyrlæge, da de ikke længere skal have løbetider.