Hjerteproblemer hos hunde Den stille dræber: Hjerteproblemer og højt blodtryk
Skjulte symptomer på hjerteproblemer
Hjerteproblemer og forhøjet blodtryk hos hunde kan være en stille dræber. Det giver nemlig ikke altid tydelige symptomer, vi kan reagere på.
Hvis en hund halter på et ben eller klør sig helt vildt, er der noget at reagere på, men et hjerteproblem kan godt komme snigende stille og roligt. Det kan slide en del på systemet, hvis ikke vi får fanget hjerteproblemet.
Vi skal som dyrlæger være ekstra opmærksom på at lytte grundigt på hjertet og se efter tegn på højt blodtryk, når vi ser dyrene til det årlige eftersyn, senior-tjek og evt. vaccination.
Hjerteproblemer hos hund
Hunde kan både have medfødte hjerteproblemer og hjertesygdomme, der udvikler sig over noget tid. I mange tilfælde skyldes hjerteproblemet at hjerteklapperne ikke lukker helt korrekt, eller at selve hjertet er blevet for stort.
Det resulterer i at hjertet ikke pumper blodet kraftigt nok frem i kroppen. Derfor må det slå hurtigere og hunden må puste mere for at få ilt nok.
Sådan kan du selv opdage hjerteproblemer
Du kan selv være med til at holde øje med din hunds hjerte ved at tælle vejrtrækningerne. Ikke alle hjerteproblemer, kan fanges på den måde, men metoden er effektiv til mange typer hjerteproblemer hos hund. Det kan være et godt trick, hvis du har en hund af en type, der ofte får hjerteproblemer. Der er nogle racer, som er særligt i risiko, og er du i tvivl, hjælper vi selvfølgelig gerne.
Hunde med hjerteproblemer vil have en hurtigere vejtrækning end andre.
En normal hund vil trække vejret 12 – 15 gange i minuttet, når den er i hvile eller sover tungt. Det gælder kun hvis hunden ikke ligger varmt (for eksempel på gulvvarme eller i solen). Varme vil nemlig også få hunde til puste mere.
Hvis hunden ligger i normal rumtemperatur og hviler, skal vejtrækningen være stille, rolig og rytmisk og altså ikke over 15 gange i minuttet.
Der er også andre grunde til at hunde puster mere. Du kan læse om alle mulighederne i vores artikel om hunde med hurtig vejrtrækning her...
Brug apps eller et stopur til at tælle vejtrækninger
Der findes desuden mobil-apps, der er lavet til, at du kan tælle vejrtrækningen, men du kan også bare tage et stopur. Det er nemmeste at se på brystkassen, og tælle hvor mange gange den bevæger sig på 60 sek.
Hvis hunden puster mere end det, skyldes det at ilten ikke kommer godt nok rundt i kroppen. Det kan blandt andet skyldes, at hjertet ikke pumper blodet godt nok rundt i kroppen.
Det er ikke sikkert, det giver et større problem for hunden lige nu og her, hvis kroppen tilpasser sig. Det kan dog være grund til at lave nogle ekstra undersøgelser.
Hvis vi for eksempel til en vaccination eller anden undersøgelse hører en mislyd på hjertet, beder vi dig tælle vejrtrækningerne hjemme. Derfra vil undersøgelsen ofte bestå i en ultralydskanning af hjertet.
Det gøres ved at holde en såkaldt probe til brystkassen på samme måde som man skanner gravide maver på kvinder. Det er ofte nødvendigt at klippe lidt pels af for at få direkte kontakt til huden, men ud over det, er det ikke noget, der generer hunden eller gør ondt.
Problemer med hjertet ses oftere jo ældre dyrene bliver, så det er særlig vigtigt at være opmærksom når kæledyrene kommer op i alderen.
Behandling af hjerteproblemer hos hund
Rigtig mange typer hjerteproblemer hos hunde kan behandles effektivt med medicin - også uden de store bivirkninger. Det er naturligvis nødvendigt at man får stillet den korrekte diagnose, så man vælger den rigtige behandling.
Det er kun yderst sjældent hjerteproblemer hos hunde kræver kirurgisk behandling.