Hotspots hos hund: Hvad kan du selv gøre og hvorfor kommer det?Hotspot hos hunde er sår i pelsen

Hot spot er betegnelsen for en bakterieinfektion i hudens yderste lag hos din hund. Infektionen kan være meget generende og langvarig at komme af med, men er dog nemmere end infektioner, der ligger dybt i huden.

Hot spots hos hunde skyldes en type bakterier (typisk Stafylokokker eller Streptokokker), der trives med varme og fugt. Bakterierne findes i pelsen og på huden i forvejen, men hvis de får chancen til at blomstre op, bliver det til en hudinfektion.

 

Hotspot skyldes små rifter i huden

Små rifter i huden giver bakterierne mulighed for at slå sig ned i hudens yderste lag. Her kan de opformere sig og blive til mange. Samtidig kan pelsen holde på fugten og dermed skabe gode betingelser for bakterierne.

Samlinger af meget tæt pels i totter, en konstant våd hud eller sart hud som eksempelvis hos allergikerne vil være mere modtagelig for hot spots.

Der er øget risiko for hotspot ved blandt andet:

 • Samlinger og totter af tæt pels
 • Konstant våd pels
 • Allergisk eksem, bumser og urenheder i huden
 • Klistret eller øget mængde ørevoks eller betændelse i ørerne 
 • Kløe på grund af parasitter som eksempelvis lopper eller pelsmider

 

Behandling af hotspot hos hund

Det vigtigste er at få renset området og holde såret rent og tørt. Det kræver, at du eller vi klipper en del pels af og gerne så tæt på huden som muligt. Et hotspot-sår kan være temmelig smertefuldt, så det er derfor nogle gange nødvendigt at give din hund noget beroligende og stærkt smertestillende.

Særligt i starten skal såret holdes så rent som muligt. Det vil væske en del, og det er med til at give næring til bakterierne. I starten skal såret renses eller vaskes to gange dagligt. Du kan i princippet bruge mange former for sårrens. Dog har vi bedst bevis for at klorhexidin er effektivt. Sprit og brintoverilte vil svie for meget.

Hvis din hund er meget kløende eller smerteplaget kan det være nødvendigt at bruge medicin til at dæmpe generne mest muligt, og i nogle tilfælde er det også nødvendigt at bruge antibiotika for at få ro på bakterierne.

 

Behandling af hotspot uden medicin

Mindre sår kan ofte behandles uden medicin, men effekten skal være tydelig hurtigt. Et hotspot spreder sig hurtigt, så det er vigtigt ikke at vente for længe.

 1. >Stop i første omgang årsagen: Giv en loppekur om nødvendigt, vask pelsen eller få ro på allergien.
 2. >Klip pelsen omkring såret helt kort. Der skal ofte en god maskine til.
 3. Vask og rens såret så snavs og betændelsesvæske kommer væk. Brug gerne klorhexidin.
 4. Gentag om nødvendigt efter 4-5 dage.

 

Behandling af hunde med hotspot hos dyrlægen

Som tommelfingerregel skal betændte sår på over en barnehånds størrelse eller mere oftest behandles med medicin. Er infektionen ikke i bedring allerede inden for 2-3 dage, kan medicin også være nødvendig.

Dyrlægen vil ofte gøre følgende:

 1. Sammen vil vi forsøge at finde årsagen til hotspot'et og få det stoppet. Særligt er ukendte allergier en udfordring.
 2. Er pelsen ikke kort nok, klipper vi mere af. Er såret smertefuldt giver vi smertebehandling og giver eventuelt din hund noget at slappe af på.
 3. Såret bliver vasket grundigt.
 4. Smertebehandling til en uge eller mere er ofte nødvendigt på dette niveau.
 5. Vurderer dyrlægen at antibiotika er nødvendigt, kan det gives som salve, piller eller begge dele.

 

Gentagne hot spots

Hvis din hunde får mange hotspots eller får dem hver eneste forår og sommer, skal vi bruge noget tid på at finde årsagen.

Eksempelvis vil allergiske hunde ofte have en sartere hud og være mere kløende end andre hunde. Hvis din hund klør sig meget, risikerer den at lave rifter i huden, der kan hjælpe infektionen på vej. I det tilfælde handler det selvfølgelig om, at få styr på din hunds allergi.

Vi oplever ofte, at ejere bliver snydt af lopper. Hvis man ikke kan finde lopper på hunden eller ikke selv er blevet bidt, kan man tro at der slet ikke er lopper. Det er desværre ikke altid tilfældet. Lopper kan give en del sår i huden og få din hund til at klø sig - også uden at vi kan finde dem. Hvis ikke vi behandler imod lopperne, vil en hotspot kunne komme igen næste gang din hund klør sig.

Hunde, der bader meget i saltvand, kan måske også være mere udsatte selvom saltvand i sig selv ikke er farligt. Din hund får ikke hotspot alene fordi den bader. Dog kan mange saltrester og megen fugt på huden kan give anledning til kløe og dermed øge risikoen. Hvis du skyller og tørrer din hund grundigt, vil risikoen være minimal.

Det er ikke altid nemt, at finde den korrekte årsag til kløe hos hunde. Vil du vide mere om hvordan vi undersøger hudproblemer hos hunde, kan se se vores artikel her...

 

 

Stafylokokker hos hund

Stafylokokker hos hunde smitter ikke på samme måde, som det eksempelvis gør hos vores børn. Har din hund en infektion i huden, vil der naturligvis være flere bakterier samlet der, så det er fornuftigt at være ekstra omhyggelig med hygiejnen.

Du behøver dog ikke være bekymret for, at det smitter fra hund til hund. En hotspot med stafylokokker opstår, når der kommer små rifter i huden.

Hunde bliver ikke egentlig allergiske overfor stafylokokker og får derfor ikke "stafylokok-allergi". Hunde med allergi overfor foder eller pollen og hustøvmider, kan dog godt have en øget risiko for infektioner. Det er derfor ikke ualmindeligt for allergikere, at få hudbetændelse med stafylokokker og eller bakterier.

Behandlingen vil ofte være en passende antibiotika, men samtidig en behandling for den underliggende årsag og håndtering af allergien.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top