Hjælp din hund nytårsaften med og uden beroligende medicin



Obs: Leder du efter information om at hjælpe katte nytårsaften, skal du se denne artikel og video...

Nytår er en meget stressende tid for mange af vores hunde og katte, og som ejere er det vores ansvar at sørge for at de kommer igennem det på fornuftig vis.

Det er naturlig adfærd for hundene at udvise angst overfor ukendte lyde som fyrværkeri, derfor er det vigtigt at vi allerede tidligt i livet introducerer disse lyde for dem under kontrollerede forhold i form af lydtræning.

 

Hjælp din hund uden medicin

Lydangst (og dermed også angst for torden og fyrværkeri) er en af de sværeste angstformer at arbejde med. Lydtræning kræver derfor en del tid og tålmodighed.

Konkret handler træningen om at koble pludselige lyde til noget positivt frem for noget, man skal trøstes for.

Første skridt er at se på sig selv. Hvad gør du, når din hund reagerer på høje pludselige lyde? Trøster du din hund, tager den op, giver godbidder eller et ben? Det vil de fleste af os gøre, fordi vi kan heller ikke bare ignorere den og lade som ingenting.

Hvis din hund føler sig bekræftet i, at den bør være bange, vil den naturligt nok fortsætte.

Træningen skal lære din hund, at den høje lyd er noget positvt frem for at det at være nervøs, er noget den får belønning for.

Du kan starte med eksempelvis at poppe bobleplast. Hav en stor håndfuld godbidder (eller aftensmaden) klar. Spræng en enkelt bobbel og giv en godbid. Spræng den næste og giv en godbid mere. Fortsæt sådan indtil din hund er helt klar over at et pop er lig med en godbid.

Du kan teste det, ved at sprænge en bobbel på et tidspunkt hvor din hund laver noget andet. Kommer den løbende og forventer en godbid, har den fanget ideen.

Derfra kan du udvide med sprænge poser og balloner, lade hunden vælte tomme konservesdåser og andet larm. i Starten er det ikke så afgørende hvilken slags larm, I laver.

Sidste træningsniveau for rigtig fyrværkeri er en hundeproppistol. Igen skal lyden kobles helt tæt til godbidder.

Når det bliver lovligt, kan du så fyre småt fyrværkeri af og igen bruge dynger af godbidder. Det vil hjælpe jer at starte i de lyse timer, så lysglimtet ikke lægger et ekstra lag af nervøsitet ovenpå.

Som du måske kan regne ud, kan denne træning tage noget tid. Har angsten stået på noget tid, vil der være indgroede vaner, du skal bryde. Nogle skal måske starte allerede i maj måned.

Det er godt at komme tidligt igang, men det er aldrig for sent.

 

 

 

Beroligende feromoner og piller med kosttilskud

Har din hund aldrig fået medicin imod angst før, vil vi oftest anbefale at starte med kosttilskud frem for regulær medicin.

Der findes forskellige former for angstdæmpende og beroligende kosttilskud og anden behandling, der kan bruges til vores hunde alt efter hvilken grad af angst de udviser.

Der er de typer, der ikke virker sløvende eller bedøvende. Det findes både som en diffuser til stikkontakten, piller eller tilsat til specielt foder. Disse skal startes op i god tid, gerne i starten af december (op til 30 dage før nytår) for at få maksimal effekt.

Det er dog ikke helt uden effekt, hvis du starter senere, så det er aldrig for sent at komme igang.

 

Medicin til hunde nytårsaften

Hvis din hund ikke reagerer tilstrækkeligt på træning og kosttilskud, kan det være nødvendigt at give regulær angstdæmpende medicin. Skal din hund have medicin til nytårsaften, har vi 3 muligheder:

  1. En medicinholdig gel som skal lægges under hundens tunge (eller i kinden) nogle gange i løbet af aftenen
  2. Et specifikt angst- og migrænemiddel som piller kan gives til hunde, der af den ene eller anden årsag ikke skal have gel
  3. Specifikke meget sløvende psykofarmaka kan være nødvendigt i særligt alvorlige tilfælde, hvor en hund tidligere ikke har haft effekt af de andre muligheder.

Hunde, der får medicin, skal holdes under opsyn hele aftenen og den følgende morgen.

Nogle af disse midler kan desuden give en ganske overbevisende effekt af træningen som beskrevet ovenfor. Medicinsk behandling bør derfor ikke stå alene, men bruges sammen med de andre tiltag.

Det er slet ikke ualmindeligt at behovet for medicin til nytårsaften falder med årene, hvis træningen bliver udført med omhu.

OBS: Giv aldrig din hund medicin der er beregnet til mennesker, da disse slet ikke kan sammenlignes og hunden vil oftest reagere helt anderledes end forventet.

 

Gode råd til selve nytårsaften

På selve dagen er det vigtigt at få hunden luftet i god tid inden det bliver mørkt, sørg for at den bliver naturligt træt ved at lave noget aktiverings- eller sporarbejde eller lignende med den, men sørg for altid at have snor på den hvis den nu skulle blive bange for et kanonslag eller andet.

Nogle hunde kan også få en god aften til at gå med noget nyt tyggelegetøj, tyggeben eller en KONG med vådkost i. Dette kan du give for at aflede din hunds opmærksomhed.

Undgå at fyre bordbomber og lignende af i løbet af aftenen, træk alle gardiner ned og spil musik så bragene sløres en smule og lysglimtene ikke er synlige. Sørg for at hunden har et roligt sted, hvor den kan trække sig tilbage. Nogle hunde foretrækker at gemme sig under et bord eller en sofa og det er fint, bare lad den være der. Tilbyd hunden nogle tæpper og lignende som den kan bruge til at grave og gemme sig i, det kan være med til at mindske stressniveauet en smule.

Det er vigtigt at du selv er upåvirket af fyrværkeriet og hundens eventuelle reaktioner på det, da dette signalerer til hunden at situationen er ufarlig. Nogle hunde vil skælde ud og gø af bragene og lysglimtene, men hvis du råber af den bekræfter du den bare i at det er farligt, så undgå det.

Derudover bør man tænke på at atypisk opførsel, udklædning, truthorn og gæster m.m. kan virke stressende på hunde og være med til at gøre angsten værre.

Tag aldrig din hund med udenfor når der bliver skudt fyrværkeri af, heller ikke hvis den ikke er bange, det er ganske unødvendigt og farligt for hunden.

 

Nyheder

Fra Facebook

Gå til vores Facebook side
CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top