5 mulige årsager til din hund trækker vejret hurtigt Hurtig vejrtrækning eller hyperventilererEn hurtig vejrtrækning hos hunde skyldes ikke kun hjerteproblemer. Når en hund puster meget kan det også skyldes andre årsager. Her er de 5 årsager vi oftest ser i klinikken.

 

 

Varme øger vejrtrækningen

At hunde halser, når de har det varmt, er vidst ikke en overraskelse for nogen. Bortset fra nogle få svedkirtler på poterne, er tungen faktisk den eneste måde hunde kan komme af med varmen på.

Samtidig stiger vejrtrækningen også når pulsen stiger - præcist som den gør hos os mennesker.

Hunde kan dog også få det varmt, når de er i hvile. De kan derfor godt have hurtig vejrtrækning når de sover eller hviler sig i sofaen. Temperaturen går lidt op og ned dagen igennem (også under søvn), og det er helt normalt.

Hvis din hund hyperventilerer, skyldes det dog formentlig én af de andre årsager her på listen.

 

Hjerteproblemer kan give hurtig vejrtrækning

Hjerteproblemer hos hunde er en af de vigtigste årsager til at en hund trækker vejret hurtigt. Hvis hjertet ikke arbejder optimalt får kroppen ikke helt ilt nok. For at kompensere vil både puls og vejrtrækning stige.

En hund uden hjerteproblemer vil trække vejret langsommere end 12-15 gange på et minut, når den er i absolut hvile.

At tælle vejrtrækningerne er faktisk en måde vi bruger til at vurdere hjerteproblemer. Man skal tælle antallet af vejrtrækninger på 60 sek. og man skal gøre det nogle gange. Hvis gennemsnittet er over 15, kan det være tegn på hjerteproblemer.

Du kan læse vores artikel og se vores video her, hvis du vil vide mere om hjerteproblemer hos hunde...

 

Hormonelle ubalancer kan få en hund til at puste mere

Sygdomme i kroppens hormon-system kan påvirke vejrtrækningen. Særligt hvis en gammel hund puster meget, vil vi være opmærksomme på hormonelle sygdomme.

Eksempelvis vil for lavt stofskifte få en hund til at tage på i vægt, blive mere sløv og puste mere. Øget binyrebarkhormon (den sygdom der hedder Cushings) vil også kunne påvirke hyppigheden på vejrtrækningen.

Denne type sygdomme undersøger via en blodprøve. Og hvis hunden primært halser meget, vil et røntgenbillede også være relevant, for at se hvor meget luft der er i brysthulen.

 

Smerter giver hurtig vejrtrækning

Pludselige smerter påvirker ofte vejrtrækningen, og kan få en hund til at hyperventilere. Eksempelvis er klassiske symptomer ved en diskusprolaps, at en hund ryster og trækker vejret hurtigt.

Mavesmerter, der kommer fra tarmene og fra organerne, kan også få en hund til at sitre og puste. Særligt undersøger vi prostataen (blærehalskirtlen) og bugspytkirtlen ved pludselige mavesmerter.

Vil du vide mere om specifikt prostataproblemer, og de smerter det giver, skal du se vores artikel om emnet her...

 

Lungeorm (og andre lungebetændelser) kan give hurtig vejtrækning

Både lungeorm og hjerteorm giver lungebetændelser, der kan påvirke iltoptaget i lungerne og dermed få en hund til at halse og puste mere. Den farlige Fransk hjerteorm ser vi kun yderst sjældent her i Fredericia eller resten af Trekantområdet.

Den mindre farlige lungeorm (Rævens lungeorm) kan vi finde fra tid til anden. Begge orm giver hoste som deres vigtigste symptom, men kan også påvirke vejrtrækningen generelt.

Kronisk bronchitis og astma er også typer af lungebetændelser, der øger vejrtrækningen, men de forekommer kun yderst sjældent hos hunde.

Under alle omstændigheder, skal der ofte en grundig dyrlæge til, for at få alle detaljerne med.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top