Hvid hinde i hundens øjne: Normalt eller grå stær?Der er ikke noget underligt i at man har brug for briller efterhånden som man bliver ældre. Når vores dyr bliver ældre giver vi dem ikke briller, men deres syn ændrer sig også med alderen.

Er min hund ved at blive blind? Hvis din hund er reelt blind, vil pupillen (det sorte) stå fuldt åbent og ikke trække sig sammen selv i skarpt lys. Hunden vil samtidig blive usikker og gå ind i ting, når den er et fremmed sted. Er hunden kun blind på det ene øje, kan den dog godt “snyde” os, da den vil komensere med det seende øje. Her kan man prøve at holde hunden for det seende øje eller give den klap på.

To typer forandringer Hos ældre dyr forekommer der to sygdomme som det kan være rigtigt godt at kunne se forskel på. Den ene sygdom som vi finder i øjnene er helt almindelig og er noget der kommer med alderen, mens den anden sygdom er mere alvorlig og kræver at vi undersøger dyret og eventuelt behandler sygdommen.

Dette gør vi for at sikre dyret en god livskvalitet. Den ene sygdom er helt almindelig arvæv som forekommer inde i øjets linse. Det er både noget hunde og katte kan få med alderen.

Nuklær sklerosering Hos hunde er det oftest tydeligere, da deres pupiler er anderledes end hos kattene. Arvævet er tit synligt ved at der er en grålig eller lyseblå hinde inde i øjet som ligner en diffus sky.

 

 

Pupillernes størrelse vil tit være ens undervejs, men det er ikke noget som påvirker hunden eller kattens syn på en betydningsfuld måde. Det kan være at dyret får svært ved at se skarpe detaljer på afstand, men dette er mindre betydningsfuldt for dyrene.

Klassisk grå stær Den anden ting som er vigtig at holde øje med er klassisk grå stær. Det kan være mere alvorligt. Klassisk grå stær indebærer at øjets linse bliver marmor agtig eller meget lysegrå / sølvagtig. Linsen bliver helt uklar, og dyret bliver ofte blind på dette øje da lyset ikke længere kan trænge igennem.

Det kan komme på grund af sukkersyge, en skade i øjet på grund af et slag eller en splint, eller på grund af en medicinsk sygdom. Det kan også forekomme ud af det blå. Grå stær kan lægge tryk på øjet, hvilket kan gøre ondt på dyret. Derfor er det vigtigt at vi finder det i tide, da vi ønsker at få behandlet hunden eller kattens sygdom. Hermed får vi mulighed for at gøre noget ved det, og undgår at forveksle det med almindelig grå stær.

Det kan være en god ide at få undersøgt ældre dyrs syn, og eventuelt få gjort noget ved en mulig sygdom, af hensyn til dyrets livskvalitet. Der kan forekomme mange andre sygdomme i øjnene, men da disse to er mest almindelige er det en god ting at holde øje med disse tegn på almindelig og klassisk grå stær.

Almindelig grå stær med arvæv i linsen, som giver en lysegrå hinde, ser vi fra en 6, 7 & 6 års alderen og op efter. Det kan i princippet forekomme i alle aldre, men det forekommer hyppigst hos ældre dyr.

Derfor er det vigtigt at du reagerer eller beder om vores hjælp hvis du har svært ved at se forskel.

 

 

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top