Symptomer på kalkmangel hos hunde (eklampsi/kalkchock/mælkefeber)

Kalkmangel hos hunde kan opstå for hunde, der enten får for lidt i kosten, eller hos tæver der giver meget mælk. Symptomerne vil i starten være uro og afkræftelse, der i mere alvorlige tilfælde kan gå over i kramper.
Kalkmangel, eller calciummangel, hos hunde kan føre til en række sundhedsproblemer. Symptomerne på kalkmangel hos hunde inkluderer:
-
Muskelsvaghed og rystelser: Hunde kan vise tegn på svaghed i musklerne, have svært ved at bevæge sig normalt og kan opleve rystelser eller spasmer.
-
Knogleproblemer: Da calcium er essentielt for stærke knogler, kan mangel føre til knogleskørhed, øget risiko for brud og deformiteter i knoglerne, især hos unge hunde i vækst.
-
Dårlig appetit og vægttab: En hund med kalkmangel kan miste appetitten og tabe sig.
-
Nedsat energiniveau: Hunde kan virke trætte og mindre aktive end normalt.
-
Kramper og anfald: I alvorlige tilfælde kan hunde opleve kramper eller anfald som følge af lave calciumniveauer.
-
Ændringer i adfærd: Hunde kan blive mere nervøse, ængstelige eller irritabel som følge af kalkmangel.
Ukært barn har mange navne. Hos køer bruger man ofte navnet Mælkefeber. Hos hunde kalder vi det oftest Kalkchock eller slet og ret bare Klakmangel, men vi dyrlæger kalder kalkmangel for Hypocalcæmi og når det forekommer hos diegivende tæver kaldes det Eklampsi.
Årsager til kalkmangel
Hunde der får et godt foder eller fodres korrekt med råfoder vil ikke kunne få kalkmangel med mindre, hunden har en sygdom. Kalkmangel kan i nogle tilfælde ses, hvis en hund primært lever af hjemmelavet foder eller får råfoder uden de korrekte kosttilskud.
Den mest almindelige grund er dog oftest at en diegivende tæver producerer så meget mælk til sine hvalpe, at hun slet ikke har nok.
Kroppen har et stort depot af kalk så selv hunhunde med mange hvalpe vil fint kunne producere mælk med en tilpas mængde kalk i.
Den primære årsag er dog netop det: Tæven producerer meget mælk med kalk i til sine hvalpe, og kommer dermed til at mangle det det.
Giv ALDRIG kalktilskud før fødselsen
Det kan virker mystisk, men hvis man giver en hund kalktilskud FØR fødslen øger man risikoen for at hunden kommer i kalkmangel og får kaolkchof EFTER fødslen.
Til gengæld kan man fint give et lille kalktilskud efter fødselen uden at risikere noget ved det.
Har hunden fået kalk nogle dage ville kroppet holde op med selv at balancere det. Når man stopper med at give kalk går der nogle dage til kroppen igen selv finder balancen.
Det betyder også at hunden vil have svære ved at balancere kalkbalancen efter fødslen og den er dermed i større risiko for at gå i kalkchok.
Vi anbefaler derfor ikke at give kalktilskud med mindre hunden har vist symptomer, der gør det nødvendigt.