Gratis kloklip! Læs mere

Symptomer på kalkmangel hos hunde (eklampsi/kalkchock/mælkefeber)Kalkmangel hos hunde kan opstå for hunde, der enten får for lidt i kosten, eller hos tæver der giver meget mælk. Symptomerne vil i starten være uro og afkræftelse, der i mere alvorlige tilfælde kan gå over i kramper.

Symptomer på kalkmangel hos hunde er:

  1. Ryster hovedet eller klør sig i ørerne
  2. Rødme eller hævelse i øret
  3. Udflåd fra øret
  4. Dårlig lugt fra øret
  5. Holder hovedet skævt
  6. Tab af balance eller svært ved at gå
  7. Ændringer i adfærd (f.eks. træthed, irritabilitet)

Ukært barn har mange navne. Hos køer bruger man ofte navnet Mælkefeber. Hos hunde kalder vi det oftest Kalkchock eller slet og ret bare Klakmangel, men vi dyrlæger kalder kalkmangel for Hypocalcæmi og når det forekommer hos diegivende tæver kaldes det Eklampsi.

 

Årsager til kalkmangel

Hunde der får et godt foder eller fodres korrekt med råfoder vil ikke kunne få kalkmangel med mindre, hunden har en sygdom. Kalkmangel kan i nogle tilfælde ses, hvis en hund primært lever af hjemmelavet foder eller får råfoder uden de korrekte kosttilskud.

Den mest almindelige grund er dog oftest at en diegivende tæver producerer så meget mælk til sine hvalpe, at hun slet ikke har nok.

Kroppen har et stort depot af kalk så selv hunhunde med mange hvalpe vil fint kunne producere mælk med en tilpas mængde kalk i.

Den primære årsag er dog netop det: Tæven producerer meget mælk med kalk i til sine hvalpe, og kommer dermed til at mangle det det.

Giv ALDRIG kalktilskud før fødselsen

Det kan virker mystisk, men hvis man giver en hund kalktilskud FØR fødslen øger man risikoen for at hunden kommer i kalkmangel og får kaolkchof EFTER fødslen.

Til gengæld kan man fint give et lille kalktilskud efter fødselen uden at risikere noget ved det.

Har hunden fået kalk nogle dage ville kroppet holde op med selv at balancere det. Når man stopper med at give kalk går der nogle dage til kroppen igen selv finder balancen.

Det betyder også at hunden vil have svære ved at balancere kalkbalancen efter fødslen og den er dermed i større risiko for at gå i kalkchok.

Vi anbefaler derfor ikke at give kalktilskud med mindre hunden har vist symptomer, der gør det nødvendigt.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top