kastration af hund - sådan foregår det [se videoen]
Det kræver individuel undersøgelse for, at vurdere, om det er en god ide for netop din hund at blive kastreret. Tidligere blev mange hunde kastreret fordi "sådan gjorde man".
Hos os vurderer vi den enkelte hund og giver en anbefaling præcis til din hund.
Operationen foregår under fuld narkose i vores fuldt udstyrede operationsstue, hvor din hund får drop med væske og medicin, og bliver overvåget af monitoreringsudstyr.
Sådan foregår kastrationen
Hos Trekantens Dyrlæger bliver hunde dagsindlagt, når de skal kastreres. De går hjem samme dag. Din hund indlægges om morgenen, hvor I bliver mødt af én af vores dyrlæger. Her får hunden noget forbedøvelse, som både virker afslappende og smertestillende. Selve indgrebet finder sted i løbet af formiddagen (se mere om bedøvelse under menuen narkose).
Om eftermiddagen skal din hund hjem igen, når opvågningen er vel overstået. Vi aftaler det konkrete tidspunkt sammen på dagen. Er det mest praktisk for jer (eks. af hensyn til arbejde), kan din hund blive hos os til sidst på eftermiddagen. I så fald serverer vi mad og lufter din hund efter behov.
Er det godt at kastrere en hund?
Det vil være en fordel at få en hanhund kastreret, hvis han er reelt dominerende, strejfer eller har afmærkningsadfærd. Kastration frarådes for meget nervøse hunde. Problemer med energisk adfærd eller angstadfærd vil generelt ikke blive løst med kastration.
Hvornår må min hund blive kastreret?
Den officielle anbefaling er, at hunde først kastreres efter de er 12 måneder gamle. Hanhunde skal helst nå til puberteten og være kønsmodne først. Ved nogle medicinske eller adfærdsmæssige grunde, kan det dog være nødvendigt tidligere. Der er ingen øvre grænse for hvor gammel en hund må være for at blive kastreret.
Hvordan foregår en operation?
Bivirkninger ved kastrering af hund
Mange hundeejere vælger at få deres hund kastreret. Hanhunde kastreres som regel for at dæmpe hanhundeadfærden, som kan være strejfen efter hunhunde i løbetid, urinmarkering, aggressivitet og dominerende adfærd. Nogle hanhunde kastreres dog af medicinske årsager. Af eksempler kan nævnes: kryptochisme, testikelcancer og forstørret prostata (blærehalskirtel). Af bivirkninger kan nævnes:
- Vægtforøgelse (ejer bør fodre med kaloriereduceret foder samt sørge for masser af motion)
- Hos få hunde, primært de langhårede racer, kan pelsen blive længere og mere kedelig (hypertrichosis).
- Angst kan forværres i særlige tilfælde
- Forøgelse af hundens højde, hvis kastrationen foretages i en tidlig alder.
Medicinsk kastration
Trekantens Dyrlæger anbefaler at man overvejer kastration grundigt pga. ovenstående bivirkninger. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt kastration er den rigtige løsning, kan man indledningsvist udføre en medicinsk kastration.
Den udføres ved at et lille hormonimplantat ligges ind under huden i nakken på samme måde som en microchip. 3-6 uger senere er produktionen af hanligt kønshormon (testosteron) dæmpet, således at hunden agerer som kastreret.
Virkningen af medicinsk kastration holder i 6-8 måneder.