Kennelhoste, forkølelse og influenza hos hunde - Hvad er hvad?Kennelhoste er en infektion i luftvejene, som rammer hunde. Det er en meget smitsom sygdom, som typisk spredes gennem luftbårne dråber, når hunde hoster, nyser eller spytter (savler). Sygdommen kan også smitte ved direkte kontakt med inficerede hunde eller ved at røre ved ting, som inficerede hunde har haft kontakt til.

Symptomerne på kennelhoste er hoste, nysen, åndenød og muligvis feber. Symptomerne begynder ca. 3-5 dage efter at hunden er blevet smittet. De fleste hunde får det hurtigt godt igen, selvom hosten kan være ved i mange dage.

Hvis du har en hund, som skal på kennel eller på ferie, bør du være opmærksom for at stille krav til, at kennelen har de rette forhold for at undgå spredning af kennelhoste. Dette kan være at der er god ventilation, at der rengøres regelmæssigt og at der er et godt immunforsvar hos de hunde, der er på kennelen. Kennelhoste vaccine til hunde Man kan vaccinere mod kennelhoste, men det er ikke en garanti for, at
hunden ikke får det.

Vaccination afkorter typisk sygdomsperioden og symptomerne vil som regel være mildere. Derudover bør man holde sin hund væk fra træningspladser og hundeskov og lignende, hvis den har kennelhoste.

 

Behandling af kennelhoste

Når en hund diagnosticeres med kennelhoste, vil behandlingen ofte afhænge af sygdommens sværhedsgrad og den specifikke årsag.

  1. Mildt forløb: I mange tilfælde, hvor symptomerne er milde, kan kennelhoste forløbe af sig selv uden medicinsk behandling. I disse tilfælde anbefaler vi at give hunden hvile og sørge for, at den har adgang til frisk vand og nærende mad. Overvågning af hundens tilstand ved eksempelvis at tage temperatur og så skal man naturligvis være opmærksom på, at den ikke udvikler mere alvorlige symptomer.

  2. Antibiotika: Hvis kennelhoste er forårsaget af en bakteriel infektion, kan vi vælge at ordinere antibiotika for at bekæmpe infektionen. 

  3. Hostedæmpende midler: I nogle tilfælde kan dyrlægen også anbefale hostemedicin for at lindre hundens symptomer og give den ro.

  4. Undgå kontakt med andre hunde: Da kennelhoste er meget smitsom, er det vigtigt at holde den syge hund isoleret fra andre hunde, indtil den er fuldt restitueret for at forhindre yderligere spredning af sygdommen.

 

Kennelhoste hos gammel hund

Kennelhoste kan smitte til hunde i alle aldre, men ældre hunde kan blive ramt mere hårdt. Det er dog særlig vigtigt, at finde og behandle sideløbende sygdomme som eksempelvis hjerteproblemer, der også kan give hoste.

 

Kennelhoste og nysen

Nysen er næste efter hoste et af de almindelige symptomer på kennelhoste og kan ofte være et af de første tegn på, at en hund er blevet smittet. Når en hund nyser på grund af kennelhoste, kan den frigive luftbårne partikler, der indeholder de smitsomme virus, hvilket gør nysen til en primær smittekilde for andre hunde i nærheden.

 

Ofte stillede spørgsmål

Kan vaccineret hund få kennelhoste?

En vaccineret hund kan i princippet godt få kennelhoste eller blive forkølet, men vil typisk få et milde forløb and andre. Vaccinen beskytter imod de mest almindelige varianter og mutationer, men dog ikke alle.

 

Hvornår virker kennelhoste-vaccine?

En kennelhoste-vaccine er på fuld effekt inden for en uge efter at den er givet.

 

Hvad hedder kennelhoste-vaccinen?

En kennelhostevaccine vil typisk hedde noget med “BbPi” eller blot “Pi”. Foran forkortelsen står typisk navnet på firmaet. Hvor længe holder vaccine mod kennelhoste? En vaccination i mod kennelhoste holder 12 måneder fra den dag den er givet.

 

 

Andre årsager til hoste og nysen hos hunde

  1. Hjertesygdom: Forårsaget af problemer med hjertemusklen eller klapperne, hvilket fører til ineffektiv blodpumpning. Hoste opstår på grund af forstørrelse af hjertet eller væske i lungerne.

  2. Lungebetændelse: En bakteriel eller viral infektion, som kan være relateret til influenza, hundesyge eller andre årsager. Symptomer inkluderer våd hoste, feber og manglende energi.

  3. Kennelhoste: En infektion i luftrøret og de nedre luftveje, som er almindelig blandt hunde, især dem, der omgås mange andre hunde.

  4. Luftrørskollaps: Ofte fundet i små hunderacer, denne tilstand indebærer et blødgjort luftrør, hvilket fører til tør og hakkende hoste.

  5. Hjerteorm eller Lungeorm: Symptomer kan variere fra milde til alvorlige, afhængigt af infektionsgraden.

  6. Hunde-influenza: Ligesom mennesker kan hunde få influenza, som kan vare mellem 10-30 dage og kræve medicinsk behandling.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top