Hund kniber øjet sammen - Er det allergi, sår eller betændelse?



Hvis din hund kniber øjet sammen, kan det være tegn på flere forskellige tilstande, herunder allergi, et sår på øjet (kornea-sår), eller en infektion som konjunktivitis (betændelse i øjets slimhinder). Andre mulige årsager kan inkludere fremmedlegemer i øjet, tørre øjne (keratoconjunctivitis sicca), eller glaukom. Det er vigtigt at holde øje med symptomer, såsom rødme, tåreflåd, hævelse, eller ændringer i øjets farve, som kan hjælpe med at identificere årsagen.

 

Kniber øjet sammen pga. allergi

Allergi hos hunde er en relativt almindelig tilstand, der opstår, når hundens immunsystem overreagerer på bestemte stoffer i miljøet, kendt som allergener. Denne overreaktion kan også ses i øjnene. Disse allergener kan omfatte alt fra pollen, skimmelsvamp og støvmider til specifikke fødevarer eller loppespyt. En af de måder, hvorpå allergier kan manifestere sig hos hunde, er gennem øjenirritation, som kan inkludere symptomer som knibning af øjnene, rødme, og øget tåreflåd - altså at øjet løbet i vand.

Der findes forskellige typer af allergier hos hunde, herunder miljømæssige allergier (atopi), fødevareallergier, og loppeallergi dermatitis. Hver type har sine egne specifikke triggers og symptomer. Miljømæssige allergier kan forårsage sæsonbestemte eller hele årets symptomer, afhængigt af hvad hunden er allergisk overfor, mens fødevareallergier kan føre til gastrointestinale problemer såsom opkast og diarré, samt hud- og øjenirritation. Loppeallergi dermatitis er en reaktion på loppespyt, som kan forårsage intens kløe og hudirritation. For at komme frem til en præcis diagnose, skal man ofte være ganske grundig. Du kan læse om hvordan vi undersøger for allergier her...

Symptomer på allergi hos hunde kan variere bredt, men inkluderer ofte hudproblemer såsom kløe, rødme, og udslæt, samt øreproblemer, gastrointestinale symptomer, og i nogle tilfælde respiratoriske symptomer. Øjenirritation, som kan ses gennem rødme og knibning af øjnene, er også et almindeligt symptom på allergi.

Se du andre symptomer på allergier, skal du også se vores artikel om det her...

 

Sår på hornhinden kan få hunden til at knibe øjet sammen

Sår på øjet, også kendt som kornea-sår, kan opstå hos hunde som følge af fremmedlegemer, såsom støv, snavs, eller vegetation, der kommer i kontakt med øjets overflade. Disse skader kan forårsage betydelig smerte og ubehag, hvilket ofte får hunden til at knibe øjet sammen eller gnide det mod overflader i et forsøg på at lindre irritationen. Det er afgørende at fjerne det fremmede legeme og behandle øjets overflade for at forhindre yderligere skade eller infektion.

Keratoconjunctivitis Sicca (KCS), også kendt som "tørre øjne", er en tilstand, hvor hundens øjne ikke producerer tilstrækkelig tårevæske til at holde øjets overflade fugtig. Dette kan føre til irritation, rødme, og potentielt skadelige sår på øjet. KCS kan forårsage en tyk, sej udflåd fra øjet og kræver ofte livslang behandling med medicin, der stimulerer tåreproduktionen eller erstatter tårevæsken.

Rifter i øjet, eller korneale sår, kan være resultatet af direkte traumer, såsom at blive ridset af en gren eller en klo fra et andet dyr. Disse rifter kan være yderst smertefulde og kan føre til alvorlige komplikationer, herunder infektioner eller endda tab af synet, hvis de ikke behandles hurtigt og korrekt.

 

 

 

Når årsagen er øjenbetændelse

Øjenbetændelse, eller konjunktivitis, opstår, når slimhinderne, der beklæder øjets inderside og det hvide i øjet, bliver irriterede eller inficerede. 

Øjenbetændelse medfører typisk symptomer som rødme, hævelse, udflåd, der kan være klar, gult eller grønt, og en tydelig tendens til at knibe øjet sammen. Dette sidste symptom, knibning af øjet, er en naturlig forsvarsmekanisme, som hjælper med at minimere smerte og forhindre yderligere irritation ved at begrænse eksponeringen af det betændte øje for lys og yderligere kontakt med irriterende stoffer eller fremmedlegemer.

Knibning af øjet er således et vigtigt advarselstegn for ejere om, at deres hund oplever øjenubehag eller smerte, og det bør altid tages alvorligt. Øjenbetændelse kan ofte behandles effektivt med medicin, såsom antibiotiske eller antiinflammatoriske øjendråber eller salver, afhængigt af den underliggende årsag. 

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top