Korsbåndsoperation og genoptræning hos hund - med og uden operation



Det mest almindelige symptom på et sprunget korsbånd er, at hunden pludselig begynder at halte.

For at undgå tidlig slidgigt i et knæ med et sprængt korsbånd, anbefaler vi oftest en operation. Der er mange forskellige forhold, vi skal tage hensyn til, inden vi ved, om operation er en god løsning for din hund, men det bliver oftest anbefalingen. Det er blandt andet vigtigt, at vi kender status på hofterne og på det andet knæ, da disse led vil blive belastet mere end normalt i genoptræningsperioden efter operation.

  

Halvt eller helt overrevet korsbånd

Et korsbånd sprænger typisk efter at være blevet slidt over længere tid. I mange tilfælde begynder hundene ikke halte før korsbåndet springer helt.

Når et korsbånd er delvist revet over bruger hunde oftest bagbenet mindre og træder ikke helt igennem. Måske ikke nok til at du bemærker det, men nok til at muskulaturen på det afficerede ben skrumper ind.

Korsbåndet i knæet kan altså godt være trukket i stykker og være halvt revet over og kun give mildere symptomer. Når det sprænger helt vil hunden typisk blive meget halt.

 

Genoptræning efter korsbåndoperation

Korrekt genoptræning efter operation for et overrevet korsbånd er meget vigtigt. Med de nyere operationsteknikker har hundene det ofte så godt, at man kan glemme det, men det er stadig vigtigt.

Genoptræning reducerer behovet for smertestillende medicin og gør forløbet efter operationen kortere. Mange øvelser kan du lære at udføre hjemme.

For ældre patienter eller dem, der har gået med et ødelagt korsbånd i længere tid, kan mere målrettet genoptræning hos en fysioterapeut være en god ide. Dette planlægger vi sammen, hvis dette er tilfældet.

 


Hvad koster en knæoperation på en hund

Vi vil meget gerne oplyse dig den præcise pris på korsbåndsoperation på forhånd, så du ved, hvad du går ind til. Der findes bare så mange forskellige muligheder og alle patienter er unikke, så vi vil ikke skrive prisen her.

Hvis du ringer og snakker med Søren eller Henrik, kan vi sagtens lave et overslag til dig, så det er tilpasset netop din hunds situation.

 

Mulige komplikationer efter TTA på hunde

En af de mest almindelige operationer for sprunget korsbånd hedder TTA. Komplikationer efter TTA er yderst sjældne og i mange tilfælde ukompliceret at få kontrol over.

Det er også et TTA-opereret knæ, du kan se på billedet. Ved den operation ligger vi en titaniumplade ind i knæet. Ideen er, at vi ændrer vinklen i leddet, så det ikke bliver overbelastet, når det ødelagte korsbånd ikke længere holder sammen på knæet.

TTA-operationen har vist sig at være en af de bedste operationsteknikker og vi har også gode erfaringer med den. Komplikationer kan selvfølgelig opstår, men er som nævnt sjældne. Når det sker skyldes det oftest at hunden ikke holder sig i ro eller slikker på såret:

 

1: Infektion fra huden kommer ind til titaniumpladen

Det kan ske hvis hunden slikker i såret efter operationen. Tungen har mange bakterier på sig, der kan sætte sig i kanten af såret. Hvis hunden fortsætter med at slikke, vil såret hæve og det vil give plads til at bakterierne potentielt kan bevæge sig ind til pladen.

Behandlingen er at pakke operationssåret godt ind i en særlig forbinding og give passende antibiotika.

 

2: Pladen eller knoglen omkring pladen kan knække

Risikoen opstår hvis hunden er for voldsom og bruger benet for meget på en forkert måde den første tid. Genoptræning efter TTA-operation er vigtig, men benet kan blive overbelastet. Hunden må for eksempel ikke lege vildt eller gå langt de første uger.

Til gengæld vil anden aktivitet og evt. muskelopbyggende øvelser være nødvendigt. Er uheldet alligevel ude, kan vi udføre forskellige typer genoprettende behandlinger.

Kommunikationen med dig er enormt vigtig for et godt resultat efter operationen. Vi vil selvfølgelig gøre alt for at undgå komplikationer, men vi lægger ikke skjul på noget og håndterer dem altid sammen - indtil din hund har det godt igen.

 

Ofte stillede spørgsmål om sprunget korsbånd

Du har naturligvis en masse spørgsmål, hvis din hund har et sprængt korsbånd. Det er vigtigt, at du føler at du har fået svar på dem alle, inden du vælger behandling og vælger hvilken dyrlæger, der skal udføre behandlingen.



Skal en hund med sprængt korsbånd altid opereres?

Ja, det anbefaler vi. Der kan dog være forhold, der gør, at operation er en dårlig ide. Derfor laver vi altid en vurdering af din hund, inden vi kommer med vores anbefaling.

Vi ved dog, at hvis vi ikke opererer, vil der hurtigt komme slidgigt i et knæ med sprængt korsbånd. Hos mellem og store hunde vil der i et ikke opereret knæ, komme meget slidgigt inden for et år eller to, at knæet ikke længere kan bruges. På det tidspunkt skal man vurdere, om hundens livskvalitet er god nok eller om det er bedre at tage afsked.

Det er netop det, vi vil undgå med en operation.

 

Bliver min hund helt frisk igen efter operationen?

Ja, operation har en god prognose, og det er målet med operationen, at din hund skal gå normalt på benet igen. Vi ved dog, at hvis der er kommet slidgigt omkring knæet inden operationen, vil det kunne give nogle gener.

Hvis din hund har udfordringer i hoften eller i ryggen, kan det også spille ind. Inden operationen laver vi en status på din hund, så vi har overblik over hvilke andre udfordringer, der kan være.

 

Hvorfor har min hund øget risiko for at sprænge det andet korsbånd?

Det er rigtigt at en hund, der har sprængt ét korsbånd, har større risiko for at sprænge korsbåndet i det andet ben. Det kan ske efter kort tid eller efter flere år, og det kan man desværre sjældent afgøre på forhånd.

Et korsbånd springer oftest som følge af slidtage over længere tid. Hvis der har været slidtage i ét led, er det også sandsynligt, at det har foregået i andre led også. Begge korsbånd vil af og til være slidt, før det ene sprænger.

 

Hvad koster en korsbåndoperation hos hunde?

Alle hunde er specielle og vores behandling skal tilpasses præcist til hver enkelt patient. Vi giver altid et nøjagtigt prisoverslag, inden vi går i gang, så du ved hvad behandlingen koster.

Vi vil derfor gerne vide lidt om dig og din hund, før vi giver dig en pris. Hvis du ringer til os, kan vi give dig et prisoverslag.

 

Det er særligt dyrlægerne Søren og Henrik, der har mange års erfaring med korsbåndsoperationer. Du kan se mere om dem her...

 

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top