Navlebrok hos hund - dyrlægens anbefalinger om operation og avl



Navlebrok er arveligt og opdages oftest hos helt unge hvalpe. Et navlebrok vil ofte lukke sig af sig selv med tiden. Det skal naturligvis tænkes med ind, hvis man skal avle på hunden, men har den andre gode egenskaber, behøver det ikke udelukke en hund fra avl. I langt de fleste tilfælde er navlebrok harmløst og generer ikke hunden.

 

Når et navlebrok vokser

Der er to ting, vi ser efter på et navlebrok: Størrelsen af bulen på maven og størrelse på åbningen i mave-muskulaturen.

Den mest synlige del af et navlebrok er hævelsen på maven. Størrelsen på hævelsen har intet at gøre med hvor alvorligt navlebrokket er. Den hævelse kommer nemlig fra lidt fedt inde i bughulen, som kan bevæge sig igennem en lille åbning ved navlestedet. Selv med en meget lille åbning, kan en temmelig stor mængde fedtvæv bevæge sig ud.

Det er også forklaringen på, at man kan trykke bulen flad hos nogle hvalpe. Men masserer simpelthen fedtvævet tilbage gennem åbningen. Tilbage ind i bughulen.

Størrelsen på åbningen i mavens muskulatur er langt vigtigere for hunden helbred. Og igen har størrelsen på bulen ikke noget med størrelsen på åbningen at gøre. Denne åbning kaldes "brokporten"

I langt de fleste tilfælde er åbningen på brokporten ganske lille, og dermed ubetydelig for hunden. Et navlebrok bliver først kritisk, hvis åbning er så stor, at der kan komme et stykke tarm med ud. Og der skal faktisk være plads til det to gange.

Her skal min lige holde tungen i munden, men i det tilfælde vil tarmen klemme sig ud som en slynge. Det skal altså både kunne komme ud og ind gennem åbningen.

For de fleste hunde skal åbningen under bulen være så stor at spidsen af en lillefinger kan komme igennen. Det kan være svært at mærke og kræver noget øvelse dog.

 

Hvordan dannes et navlebrok

Navlebrok er arveligt og altså en tendens hvalpen er født med.

Vi møder af og til udsagn om, at tæven måske selv har bidt navlestrengen af for tæt på huden. Tanken er, at dette kan skabe et navlebrok. Nogle gange kan betændelse ved navlen også give denne bekymring.

Vi har intet videnskabelig belæg for at sige dette er sandt og at disse to ting kan give navlebrok.

Navlebrok kan godt gå i avl selvom forældrene ikke har haft det. Arvelige tilstande kan nemlig sagtens springe både en og to generationer over.

Vi desuden lavet en komplet guide og en serie video, hvis I skal have en ny hvalp i familien. Se her...

 

Navlebrok hos hund og avl

Skal man avle på hund med navlebrok, skal man naturligvis tænke sig godt om.

Selvom navlebrok er arveligt behøver det dog ikke at udelukke en hund fra avlen. Hvis en hund har andre gode kvaliteter, må man opveje risikoen med mulige fordele. Andre sygdomme som allergi, hjerteproblemer, dårlige tænder, flad snude og meget andet kan også gå i arv.

Er hunden sund og god på alle de andre områder, kan man fint tillade avl på en hund med navlebrok.

Dog vil det være fornuftigt at koble hunden med en anden hund, der er kendt fri for en historie navlebrok i familien. Det vil øge chancen for at de "dårlige" gener på det område ikke gives videre til de kommende hvalpe.

 

Operation eller ikke operation for navlebrok

I langt de fleste tilfælde vil et navlebrok være kosmetisk. Det betyder at det ikke er nødvendigt at operere for det.

Køber du en hvalp med henblik på udstilling eller avl, vil det dog tælle som en fejl af en vis betydning. Små navlebrok vil ingen betydning have for en familiehund.

Er brokporten (åbningen under hævelsen på maven) så stor, at man er bekymret for at et stykke tarm kan klemme sig fast, bør hunden opereres.

En operation for navlebrok foregår ved at man laver et snit i huden over hævelsen på maven. Derfra stopper man fedtvævet i hævelsen tilbage ind i maven. Derfra ridser man i kanterne af mave-muskulaturen og syer så kanterne sammen med sytråd, der går i opløsning af sig selv.

 

Hvem skal betale for en operation for navlebrok

I følge Dansk Kennelklub (Læs på DKK her) vil et kendt navlebrok ofte være grund til en nedsat pris på hvalpen. Typisk ligger et nedslag på omkring 25 % af prisen.

Har du fået nedslag i prisen, vil du typisk skulle betale for en operation selv.

Det har også betydning om hundehvalpen er købt som en familiehund, avlshund, brugshund eller til udstilling. Det er derfor en rigtig god ide at skrive ind i kontrakten hvad du ønsker at bruge dine nye hvalp til.

Uanset om hund skal opereres eller ej, vil et navlebrok have betydning for både avlsdyr og udstillingshunde.

Bliver et navlebrok opdaget senere hen betragter vi det som en skjult fejl. I det tilfælde vil det altid være bedst, at tage en samtale med opdrætter i en god tone. Oftest kan man løse det med en god dialog.

Er der andre fejl eller mangler på hundehvalpen vil man ofte lave en samlet vurdering, der også inddrager hvad hunden skal bruges til senere hen.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top