Ny hundehvalp i familien - dyrlægens store samlede guide
Her er 4 gode råd til at undgå at blive snydt, når du skal have en hvalp.
1. Hav tillid til opdrætteren
Det er vigtigt at have tillid til den opdrætter, du får hunden af.
Tag ud og besøg hvalpen i hjemmet, hvor den kommer fra. Og se gerne forældredyrene eller som minimum moderen til hvalpene.
Undlad at købe en hund fra et bagagerum på en parkeringsplads. Det har vi desværre set mange eksempler på.
Der skal være styr på nogle helt basale ting som f.eks., at moderen til hvalpene har været regelmæssigt ved dyrlægen og er vaccineret, samt at hvalpene bliver sundhedsundersøgt, vaccineret og får ormekur.
Langt de fleste opdrættere har fuldstændig styr på de ting, men spørg alligevel ind til det, så du sikrer dig, at opdrætteren har gjort sig tanker omkring det.
2. Vurder hvalpens socialisering
Når du kommer ud til et opdræt, er det vigtigt, at den hvalp, du skal have, tager kontakt til dig. Det kan godt være, at den er træt og lige skal vågne, og det er også i orden. Men vi anbefaler ikke at købe en hund, der gemmer sig eller ikke vil komme hen til dig.
Spørg ind til, hvad opdrætteren har gjort for at socialisere hvalpene. Hvis I har børn, så spørg ind til, om der har været børn hos hvalpene. Og har I kat, så spørg ind til, om hvalpene har mødt katte.
Det er opdrætterens ansvar at stimulere hvalpene imens de er helt unge og give dem gode oplevelser med f.eks. børn, voksne og andre dyr.
Hunde, der ikke er godt socialiseret, vil være mere usikre og lettere blive bange for ting, fordi de ikke har set dem før.
3. Undersøg selv hunden
Typisk besøger man hunden nogle gange, inden man overtager den, og her kan man passende undersøge hunden selv.
Tandstilling
Det er vigtigt i hvert fald at kigge på tænderne. Saksebid er normalt hos de fleste hunde, og her lukker tænderne fint sammen.
Der er dog nogle racer, som har underbid, og de vil ikke have et saksebid.
Navlebrok
En anden ting du selv kan undersøge, er navlebrok. Mærk efter en bule omkring navlen. Hvis der er en lille bule, skal du være opmærksom.
Mange navlebrok gør vi ikke noget ved, men store navlebrok kræver operation med tiden.
Det er en god ide at lave en aftale med opdrætteren om, hvem der betaler, hvis du får en hund med navlebrok, der kræver operation. Ellers får man som regel en reduktion i prisen, hvis hunden har navlebrok.
Hvis du vil vide mere om navlebrok, om avl og om hvem, der skal betale, bør du se vores artikel om emnet her...
Brachycephale racer
Hvis du skal ud at se på en hund af de brachycephale (kortsnudede) racer, som f.eks. Mops, Engelsk og Fransk Bulldog, er det vigtigt at kigge på næsen.
De korte snuder gør, at hundene har sværere ved at trække vejret. Se derfor på, hvor lang selve snuden er, og vælg de hunde, der har de længste af de korte snuder.
Kig også på næseborene. De skal være åbne. Og spørg, om forældredyrene har haft behov for operation.
Udseende
I forhold til udstillinger er der mange kosmetiske ting, du kan kigge på. Du kan f.eks. se på, om halen er lige, eller om der er et knæk.
Du kan også kigge på, hvor mange tæer hundene har. De skal have 4 på bagbenene og 5 på forbenene.
Nogle racer har ekstra tæer eller i hvert fald ekstra negle. Og som udgangspunkt er det ikke bekymrende sundhedsmæssigt, men det kan have betydning, hvis du vil have en udstillingshund.
4. Hav orden i papirerne
Når du skal hente din nye hund, så sørg for, at det først og fremmest er den rigtige hund, du får med hjem.
Det kan være svært, hvis der er mange hvalpe af samme farve i kuldet. Derfor skal du sikre dig, at chipnummeret passer i forhold til de papirer, du får med hjem.
Hvis opdrætteren ikke har en chip scanner, anbefaler vi, at du kigger forbi din dyrlæge med hunden for at sikre, at det er den rigtige hund.
Der skal også være styr på de papirer, du skal have med hjem. Pas på med at få en eller anden forklaring om, at papirerne kommer senere - de skal med hjem med det samme.
Sørg for, at der er en sundhedsbog, at hvalpen er blevet sundhedsundersøgt og helst også vaccineret.
Det er desuden lovpligtigt, at alle hunde skal være chipmærket og registreret i Dansk Hunderegister ved 8-ugers alderen, så sørg for, at der også er styr på det.
Undersøg selv hunden når du henter den
Der er mange detaljer at tage højde for, når du skal have en ny hund i familien. Her har vi samlet vores var på de mest almindelige spørgsmål vi hører.
En dyrlæge vil selvfølgelig kunne lave en regelret sundhedsundersøgelse på en hvalp, men du kan faktisk selv finde og opdage detaljer, hvis du ved, hvad du skal kigge efter.
I den her video viser Søren hvad vi som dyrlæger kigger efter ved den først hvalpetjek.
Som i videoen kigger vi efter de mest almindelige medfødte udfordringer hvalpe kan have. Nogle af disse ting, kan du også selv se efter når du henter hvalpen
Navlebrok
Det er ikke ualmindeligt at en hundehvalp bliver født med et navlebrok. For det meste vil det være rent kosmetisk og uden betydning for hunden. Det er kun meget store navlebrok, hunden skal opereres for. Hvis hvalpen har et navlebrok, vil du ofte kunne mærke en lille hævelse midt på maven lige bag det sidste ribben. Mange opdrætte giver enten afslag i prisen eller tilbyder at betale for en eventuel operation, hvis det skulle blive nødvendigt.
Korrekt bid
Tænderne skal lukke korrekt sammen. Meget små versioner af overbid og underbid kan nå at rette sig, men det er godt at kende til, når du henter hvalpen. Tænderne i overmunden skal komme ned lige foran fortænderne i undermunden og de lange spidste hjørnetænder skal gå forbi hinanden uden at ramme ganen.
Kort snude
Særligt for hunde med kort snude (eksempelvis Fransk bulldog, Mops og Lhasa Apso) skal du være opmærksom på om næseborene er for snævre. Der skal være plads både midtfor og under den lille trekantede slids yderst i næseborene.
Undgå at blive snydt, når du henter hvalpen
Vi anbefaler på det kraftigste at du aldrig køber en hund ud af bagagerummet af en bil. Heller ikke selvom det er nemmere end at køre en lang vej, for at hente hvalpen. Du bør se hvalpen sammen med forældredyrene, eller i hvert fald dens mor. Du skal kunne vurdere de forhold hunden er vokset op under.
Sørg også for at få papirerne med dig med det samme. Du må ikke hoppe på historien om at bogen lige er blevet væk i en flyttekasse. Vi oplever alt for ofte, at vi aldrig får sundhedsbogen at se.
Mange opdrættere har selv en skanner, der kan skanne hundens ID-chip. Det er en god ide at skanne chippen samme dag, som du henter hvalpen. Har sælger ikke en skanner, kan du stikke hovedet ind i venteværelse på dyreklinikken og få sygeplejersken til at skanne chippen for dig. Det koster ikke noget.
Vaccination af hvalpe
Hvalpe bør vaccineres mindst to gange, hvor den sidste gang skal være EFTER de er fyldt 16 uger. Mange hvalpe har allerede fået en vaccine ved opdrætteren, hvilket betyder at de i starten får i alt 3 vacciner. Der må aldrig gå mere end 4 uger imellem hvalpevacciantionerne.
Når hvalpen er:
- 8 uger (hos opdrætteren)
- 12 uger (hos dig efter du har haft den ca. en måned)
- 16 uger (4 uger efter sidste)
Herefter giver man de hele igen efter 12 måneder. Det vil sige når hvalpen er 1 år og 16 uger gammel.
Derudover kan man supplere med en vaccination som gives i næsen imod noget, der hedder Kennelhoste. Sygdommen er enormt smitsom mellem hunde, men har oftest et fredsommeligt forløb. Vi anbefaler denne ekstra vaccine til hunde, der skal være sammen med mange andre hunde. Det gælder eksempelvis hvalpe, der skal til hvalpetræning eller hunde, der skal i pension.
Skal du rejse med din hund uden for Danmarks grænser (eksempelvis gennem Sverige til Bornholm), skal din hund have en vaccine imod Rabies. Den kan tidligst gives når hvalpen er skarpt 12 uger gammel.
Som Søren forklarer her i videoen, kan man ikke anvende den såkaldte titter-test til hvalpe. En titter-test bruges til at bekræfte effekten af en vaccine og kan altså ikke anvendes før vaccinen er givet.
Med alle hvalpevaccinationer følger altid en grundig undersøgelse af hvalpen og god tid til at svare på alle jeres spørgsmål.
En af de sygdomme vi vaccinerer imod er parvo-virus. Det kan du se mere om på YouTube her...
Hvorfor spiser min hvalp sin afføring?
Mange hundehvalpe finder på at spise deres egen (og andres) afføring. Selvom det er ulækkert, er det helt normalt. Hvalpen kan af en eller anden årsag godt lide smagen af det.
Det er ikke, som mange tror, tegn på at din hvalp mangler noget. Hvis du giver din hundehvalp et godt kvalitetsfoder, vil den absolut ikke mangle noget i sin kost.
Bliver hvalpen ved med at spise afføring i lang tid, kan man give et kosttilskud, der får afføring til at smage anderledes. Det kan i mange tilfælge være nok til at få hunden til at soppe - hvis altså ikke det går over af sig selv.
Hvor ofte skal hvalpen have foder?
Hundehvalpe vil gerne spise 4 gange om dagen og nogle gange oftere. Det er helt normalt. Andre hvalpe spiser sjældnere og nogle springer endda foder helt over en dags tid. Det er også normalt.
Så længe din hvalp er glad og har lyst til at lege og afføringen er normalt, behøver du ikke være bekymret.
Senere når hvalpen vokser mere til vil fodring 2 gange daglig ofte være passende. Vi anbefaler som udgangs punkt ikke at give hunde en fastedag uden mad, med mindre de selv vælger det.
Du kan læse mere om hundefoder her...
Min hvalp bider i hænder og fødder
Det er naturligt for en hvalp at undersøge sin omverden ved at smage på ting og bide i det. Det er altså helt naturligt og et sundt tegn på nysgerrighed, når din hvalp bider i dine hænder ler dine fødder.
Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal finde dig i det, hvad det er ubehageligt, men du kan tage det som en invitation til leg og læring.
Du må gerne sige av og knurre af din hvalp, hvis bideriet bliver for meget. Den skal trods alt lære at det gør ondt og kan være irriterende.
Samtidig bør du også se det som din invitation, det er. Hvis du finder noget andet frem, som hvalpen kan bide i og må lege med, vil den samtidig blive afledt fra dine hænder.
Det, der er i bevægelse, vil være mest interessant. Så har du ikke lyst eller tid til at lege hver gang, kan du lægge armene over kors og stå stille lidt tid. Nogle hvalpe vil dog være utroligt vedholdende og prøve til længe. Det kan være træls, hvis ikke du synes I skal lige lige nu, men er stadig et utryg for at din hvalp har meget energi i kroppen.
Det er ikke nogen dårlig ting.