Øremider hos hunde: Sjældnere end du tror og hvorfor din behandling slå fejlØremider er lang mere sjældent hos hunde end de fleste ved. Betændelse og sort snask kommer nemlig langt oftere af andre årsager. Har din hund rent faktisk øremider, skal de selvfølgelig behandles, men hvis behandlingen ikke virker eller ørebetændelse hurtigt kommer igen, kan det skyldes at årsagen faktisk er en helt anden.

 


Øremider (Otodectes cynotis) er en parasit, der lever nede i hundens øregang, og er årsag betændelse i øregangen og en overproduktion af ørevoks. Milde tilfælde kan man selv behandle med oliebaseret ørerens, men ofte skal der medicinsk behandling til. Øremider er dog forholdsvis sjældnere og ofte skyldes hunden ørevoks noget helt andet. Og dermed er behandlingen også anderledes.


 

Øremide set under mikroskop.

 

De klassiske symptomer på øremider hos hunde er tørt, sort eller gråt ørevoks og en voldsom kløe. Kløe i ørerne viser de fleste hunde ved at ryste meget på hovedet eller klø sig med bagbenet.

Har din hund mere klistret type sort snask i ørerne er årsagen med stor sandsynlighed end anden end øremider. Her er allergi eller sensitivitet overfor foder nogle meget hyppige årsager.

Du kan læse vores artikel om betændelse og sort snask i ørerne her, hvis du vil have det fulde overblik…

Øremider er langt mere almindelige hos katte end hos hunde. Du kan læse mere om øremider hos katte her...

  

Øremider hos hunde smitter

Øremider hos hunde smitter fra hund til hund. Øremider smitter ikke til mennesker. Typisk ved det foregå ved at et andet smittet dyr har kløet sig op af møbler eller buske. Når din hund kommer forbi, vil det være naturligt at dufte og gnide sig op af et sted, hvor der dufter af en anden hund.

På den måde kan æg eller levende øremider flytte fra det ene dyr til det andet.

 

Behandling af øremider: Håndkøb med eller uden olie

Hvis du er meget omhyggelig kan det i princippet lade sig gøre at behandle øremider væk med en olieholdig ørerens. Det vil fjerne nogle af de levende mider og æg sammen med ørevoks og døde hudceller, som miderne lever af. Om der er naturlægemiddel i er i denne sammenhæng mindre vigtigt.

Nogle bruger også madolie, og selvom det måske kan virke noget, er effekten lidt svingende og du kan derfor risikere at trække behandlingen i længere ud end nødvendigt. Olien er i sig selv effektiv nok til at opløse den meget tørre type ørevoks øremiderne skaber, men det behandler ikke øremiderne direkte.

Faktisk er ørerens i sig selv ofte ikke tilstrækkeligt til at komme af med øremider. Der skal derfor typisk et parasitmiddel til at dræbe miderne også. Der kan fåes flere produkter i håndkøb som egentlig er markedsført som en loppekur, men som også kan have nogen effekt på øremider.

Det er dog ikke alle loppekure, der også virker i mod øremider

 

Vi sidder klar ve telefonen

  

Intet spørgsmål er for småt.

Det er vigtigt, at du føler dig sikker på, at det du gør er korrekt.

Ring og få et råd

 

 

 

Behandling af øremider: Målrettet behandling

Behandling af øremider med håndkøbsprodukter eller naturmedicin skal have mærkbar effekt inden for 2-3 dage. Har det ikke det, skal der sandsynligvis en mere målrettet behandling til.

Der findes i dag flere typer medicin, der målrettet dræber øremiderne. Noget er medicinholdig øremiddel andet er receptpligtig loppekur, der samtidig dræber øremider. Den bedste protokol afhænger af den enkelte hund.

Dog vil en del af undersøgelsen og behandlingen dreje som om at lede efter andre årsager til betændelse i ørerne. Kommer problemet tilbage eller er øremiderne ikke direkte synlige, kan forklaringen på snask og betændelse i ørerne være en hel anden end mider.

I de tilfælde skal der en målrettet behandling af et helt andet og underliggende problem til.

Du kan læse vores artikel om betændelse og sort snask i ørerne her, hvis du vil have det fulde overblik… 

 

Hvis ikke øremider, hvad så?

Når symptomerne på øreproblemer vedvarer, selv efter forsøg på behandling af øremider, er det på tide at kigge efter andre potentielle årsager. Ørebetændelse og det sorte, klistrede snask i hundens ører, som ikke forbedres med standardbehandlinger, kan ofte spores tilbage til dybere liggende sundhedsproblemer.

Allergier er en af de mest almindelige syndere, især fødevareallergier eller miljømæssige allergener, som din hund reagerer på. Disse allergier kan forårsage inflammation i øregangen og en overdreven produktion af ørevoks.

En anden mulighed kunne være en bakteriel eller svampeinfektion, som kræver specifik medicinsk behandling ud over den almindelige rensning og pleje af øret. Disse infektioner kan være særligt stædige og kræver ofte receptpligtig medicin for effektivt at blive behandlet.

Du kan læse mere om hvordan vi går til og arbejde med øre- og hudlidelser i øvrigt her...

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top