Kløe og ondt i øret: Forklaring og årsager til ørepine hos hundeOndt i øret er et almindeligt symptom hos hunde og kan være forårsaget af en række faktorer og kan være smertefuldt og ubehageligt for hunden. Det er derfor vigtigt at opdage tegn på ørepine hos hunde og få behandling hurtigst muligt for at hindre yderligere ubehag og mulige komplikationer.

De mest almindelige grund til smerter fra øret hos hunde er fremmedlegeme (eks. græsagn), allergier, infektion og mellemørebetændelse.

 

Årsager til ørepine hos hunde

Infektioner

En af de mest almindelige årsager til ondt i øret hos hunde er infektioner, enten bakterielle eller svampeinfektioner. Infektioner er betændelse og ømhed omkring øret, samt udflåd og dårlig lugt fra øret. Infektioner kan opstå på grund af en række faktorer, såsom skade på øret, fugt eller væske i øret, eller en anden sygdom, som allergier eller andre hudlidelser.

Øremider

Øremider er en anden, men knapt så almindelig årsag til ørepine hos hunde. Øremider er små parasitter, der lever i øret og suger blod fra hunden. De kan forårsage irritation og ømhed i øret, samt udflåd og lugt.

Allergier

Allergier kan også give hunde ondt i øret. Allergier kan være forårsaget af et stort udvalg af ting, såsom fødevarer, pollen, støv eller kemikalier. Når hunden udsættes for allergener, kan det føre til irritation og betændelse i øret, samt andre symptomer såsom kløe, nysen og øjenbetændelse.

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer, såsom græsfrø eller insekter, kan også forårsage ørepine hos hunde. Hvis et fremmedlegeme kommer ind i øret, kan det forårsage irritation og ømhed, samt føre til at hunden ryster hovedet, holder hovedet skævt eller klør sig i øret.

Ofte vil et fremmedlegeme nede i øret være forbundet med meget stærke smerter.

Traume (sår eller anden fysisk skade)

Traume på øret kan også forårsage ørepine hos hunde. Dette kan ske, hvis hunden ryster hovedet eller klør sig i øret for meget, hvilket kan skade hud og væv i øret. Traume kan også opstå, hvis hunden får et slag mod øret.

Tumorer eller polyp

I sjældne tilfælde kan ørepine hos hunde også være forårsaget af tumorer eller knude i øret. Disse kan være godartede eller ondartede, og kan forårsage ømhed og irritation, samt ændringer i adfærd og balance.

Symptomer på ørepine hos hunde.

Ud over at det selvfølgelig gør ondt, kan man ofte også se andre symptomer.

  • Ryster hovedet eller klør sig i ørerne
  • Rødme eller hævelse i øret
  • Udflåd fra øret
  • Dårlig lugt fra øret
  • Holder hovedet skævt
  • Tab af balance eller svært ved at gå
  • Ændringer i adfærd (f.eks. træthed, irritabilitet)

Diagnosticering af af sygdommen bag ondt i øret 

Vi starter altid med en klinisk undersøgelse af hele hunden i klinikken, hvor vi leder efter spor og tegn på andre sygdomme. Det er vigtigt både for at stille en komplet diagnose, men også for at kunne spore en evt. underliggende sygdom.

Derfra laver også en undersøgelse af selve øret med et såkaldt otoskop. Det er en lille håndholdt kikkert med en tragt, så man kan se trommehinden og se hvordan voksen i bunden af øret ser ud.

Det er ofte også nødvendigt at lave en svaberprøve, hvor man vurderer mængden og typen af svampe og bakterier. Som eksempel kan man i et normalt øre finde op til 5 gærsvampe pr. Felt vi kigger på, mens vi hos hunde med ondt i øret nogle gange kan finde både 100 og 200 pr. felt.

 

Behandling af ørepine hos hunde

Ørerens

God ørerens med et passende ørerensemiddel er hjørnestenen i de fleste behandlinger af ondt i øret. Det gælder dog hvis der er et fremmedlegeme nede i øret. Det kan normalt ikke renses op med ørerens alene.
Store mængder voks skal dog væk for at medicin kan kommer effekt ind til hunden og virke.

Medikamenter (f.eks. antibiotika, antiinflammatoriske lægemidler)

Ikke sjældent er medicin også nødvendigt. Medicinen vil ofte være kløestillende og dermed også smertelindrende. Derudvoer vælger man også medicin, der er målrettet det bakterier eller svampe, man har fundet på svaberprøven.

I nogle tilfælde er det også nødvendigt at give binyrebarkhorm eller smertestillende medicin, hvis hunden har meget ondt.

Ørerens og skylning

I tilfælde af resistente bakterier eller fremmedlegemer er det nødvendigt at give hunden lidt at slappe af på, og skylle øret grundigt. Her kan man også bedre vurdere trommehinden og eventuelt lægge depot-medicin ned.

Kirurgi

Kirurgi for ondt i øret bliver kun brugt meget sjældent. En knude eller en polyp skal naturligvis fjernes, hvis det er muligt. Er trommehinde og mellemøre helt ødelagt, kan operation af de dele også komme på tale.

Konklussion

Når en hund har ondt i øret kan det altså skyldes mange forskellige årsager, og det kræver derfor oftest en grundig undersøgelse. Det er selvfølgelig vigtigt at få renset øret og holde det rent, men ikke sjældent er medicinsk behandling også nødvendigt.

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top