5 årsager til at din hund kan have ondt i poten eller i trædepuderneDer er mange led i en pote og trædepuderne er meget følsomt væv. Derfor er der flere grunde til at en hund kan have ondt i poten og halte.

De mest almindelige forklaringer på smerter i en pote er en flækket klo, betændelse i poten, indtrådte fremmedlegemer (som
torne og glasskår), forstuvninger, en brækket tå eller særlige nydannelser som keratomer.

 

1: Klækket klo

En af de mest almindelige årsager til at en hund har ondt i poten og halter på et ben er en flækket klo. På samme måde som det kan gøre rigtig ondt for os mennesker at flække en negl, kan det være rigtig smertefuldt for en hund at flække kloen. Det gælder også selvom skaden i sig selv ikke er ret omfattende.

Man kan ikke sætte kloen tilbage på plads, og ofte er det nødvendigt at trække den resterende negl af. Sidder der rester tilbage, vil det samle skidt og det øger risikoen for betændelse i kloen eller i tåen.

Vi har lavet en hel artikel og en video om hund hvad man gør og hvad du selv kan gøre hvis din hund flækker en klo. Den kan du se her…

 

2: Betændelse i og omkring trædepuderne

Poterne hos nogle hunde kan være meget udsat, og hunde med sart hud kan nemt få røde poter. Irritation og rødmen i huden mellem trædepuderne giver normalt ikke smerter, men kan være meget irriterende.

Går der egentlig betændelse i huden eller i hårsækkene omkring trædepuden, kan det gøre rigtig ondt. Hvis der kommer en byld i mellem trædepuderne kalder vi det "furunkulose", og det kan være meget smertefuldt.

Vi har lavet en hel artikel og video om hunde med røde poter. Hvis din hund har det problem, bør du se her…

 

3: Torn eller glasskår i trædepuden

En anden almindelige årsag til smerter i trædepuderne er indtrådte fremmedlegemer. De hyppigste vi ser er græsagn, torne og glas- og stensplinter.

Sådanne fremmedlegemer kan sidde i trædepuden i lang tid og gøre tiltagende ondt. Samtidig er ofte meget små og hullet efter dem kan være næsten usynligt. Hvis ikke det er muligt at se fremmedlegemet i poten eller trædepuden direkte, kan man give hunden noget beroligende og åbne hullet en lille smule mere op.

4: Brækket eller forstuvet tå

Særligt de store hunderacer kan overbelaste deres tæer meget. Det sker som oftest ved et uheld, hvor hunden enten træder i et hul, træder på noget hårdt eller vrider rundt.

Hvis ikke tåen er brækket, men blot forstuvet, vil smerterne i poten gå over af sig selv efter noget tid. Det er dog ofte en god ide at give hunden en passende smertebehandling. Dette kan i øvrigt samtidig hjælpe med eventuel hævelse.

 

5: Særlige vækster: Papilloma og Keratoma (foot pads corns)

I meget sjældne tilfælde får hunde nogle særlig vækster på trædepuderne. Noget skyldes genetik, og andre skyldes virus infektion.

Det er langt imellem vi ses sådanne lidelser, men får man mistanken, kan der tages prøver af væv. Dette vil ofte give en præcis diagnose og dermed også et godt forslag til behandling.

 

Andre årsager til at en hund halter på benet

Det kan meget nemt ligne at en hund har ondt i poten eller har smerter i en trædepude, når de halter på benet. Ikke sjældent kan vi i stedet ved en undersøgelse finde, at smerterne kommer fra et sted længere oppe i benet.

Det er helt oplagt at undersøge poten først, men kan man ikke finde årsagen der, kan det være nødvendigt at undersøge resten af benet nærmere.

En helt almindelige årsag til at hunde halter på et bagben er faktisk et sprængt eller delvist overrevet korsbånd i knæet. Det kan du læse og se meget mere om her...

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top