Patellaluksation hos hund - behandling for løs knæskal med og uden operation



Hunde har en knæskal foran på knæet ligesom vi mennesker har. Knæleddet ser ud til at sidde lidt højere oppe på benet end hos mennesker, fordi hunden "går oppe på tåspidserne". Knæskallen ligger i en fure på lårbenet, der har en kam på hver side af knæskallen. Furen og senerne omkring knæet er med til at holde knæskallen på plads, så den ikke kan smutte ud til siderne.

Kan en knæskal alligevel smutte ud på en af siderne af knæet kalder vi det en "løs knæskal" eller på latin en "patellaluksation". Hunde kan have en løs knæskal både ind imod midten (medial patellaluksation) eller ud på ydersiden af knæet (lateral patellaluksation). 

 

Arvelighed: Født med tendensen

Nogle hunde er født med tendensen til en løs knæskal. Vi ser det eksempelvis ofte hos racerne Bichon Havanais, Chihuahua og Coton de Tulear (Bomuldshund). Mange af disse hunde, vil ikke have ondt starten, men de kan hinke eller gå "gadedrengehop". Denne løshed giver et ustabilt led, som er i øget risiko for at udvikle tidelig slidgigt. Problemerne bliver typisk først synlig når slidgigten i knæet er kommet til.

For at mindske risikoen for udvikling af gigt i knæet, kan man vælge at sætte knæskallen fast ved hjælp af en operation.

 

  

Operation for patellaluksation hos hund

På Fredericia Dyrehospital har vi stor erfaring i at operere for denne lidelse. Det kan være vanskeligt at vurdere om din hunds løseknæskal kræver operation. Mange mindre hunde har medial patellaluksation, uden at lidelsen er forbundet med smerter. I disse tilfælde er vi behjælpelige med at vurdere om hunden bør opereres eller ej.

Inden operation skal vi have et røntgenbillede af patientens hofter og lårbensknogle for at vurdere hoftens status og finde eventuel hjulbenethed.

Det er vidt forskelligt, hvilken operationsteknik som anvendes i det enkelte tilfælde og det er ofte flere af nedenstående procedurer der udføres under indgrebet:

  • Crista Tibia Transposition (Flytning af toppen af skinnebenet)
  • Sulcusplastik (Fordybning af bårbensfuren, hvor knæskallen ligger)
  • Opstramning af ledkaspel/retinaculum mm.
  • Opstramning af patella med fabellasutur (Et kunstigt ledbånd, der holder knæskallen på plads)

 

Patellaluksations-attest til hund

En løs knæskal hos hunde skyldes en stor del gener. For bedst muligt at undgå at avle på hunde med patella-problemer, kræves der for nogle racer en så kaldt "Attest for patellaluksation". På attesten skriver dyrlægen om hunden har normal fastsiddende knæskaller eller hvilken grad løshed de har. Attesten kan først laves når hunden er 1 år gammel, selvom vi ofte kan mærke problemet tidligere.

 På attesten inddeler vi graden af patellaluksation ind således:

Grad Vurdering af patellaluksation
Grad 0 Normal fastsiddende knæskal, der ikke kan lukseres
Grad 1 Knæskallen ligger korrekt på plads, men kan lukseres ved at trykke på den. Den vender selv tilbage til normal position, når man slipper.
Grad 2 Knæskallen flytter sig af sig selv når benet bøjes og strækkes. Den bliver hovedsageligt lukseret på siden af knæet. Hunde med grad 2 patellaluksation vil ofte have stor glæde af en operation.
Grad 3 Knæskallen ligger permanent lukseret og kan ikke tvinges tilbage til normal position.

 

 

Nyheder

Fra Facebook

Gå til vores Facebook side
CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top