3 grunde til din hund prutter meget og hvad du kan gøre ved detHunde prutter enten når de har slugt luft eller når der opstår en ubalance i tarmsystemet. En ubalance, der giver prutter, kan komme ved foderskift, af allergier, eller hvis din hund har en "sart mave". Desuden kan infektioner i tarmen give en øget mængde gas. Behandlingen skal målrettets og variere meget efter årsagen.

Hvis din hund har luft i maven og prutter meget, er det noget, du helt sikkert vil lægge mærke til. Det kan lugte grimt, er ulækkert og måske er der endda lyd på. Noget prutteri er normalt, men det skal være på et niveau, hvor du eller resten af familien ikke er generet af det.

Det må ikke være nok til, at I tænker over, at det er et problem til daglig.

 

 

 

Slugt luft giver prutter

Luft og gas kan komme i tarmsystemet ved at din hund sluger den. Hund sluger blandt andet luft når du halser eller drikker og spiser for hurtigt. Det er helt normalt og det komme ud igen som prutter eller en bøvs.

Gas i tarmsystemet kan også komme af tarmfloraens omsætning af mad. Bakterierne i tarmsystemet hjælper din hund med at nedbryde foderet - det kaldes fermentering. Fermentering udvikler blandt andet også gas.

Har hunden smerter eller virker syg pga. af luft, vil røntgenbilleder ofte være relevant. Du kan se mere om vores røntgenfaciliteter her...

 

Prutter meget ved foderskift

Det er meget normalt, at der opstår en ubalance i tarmfloraen hvis du skifter til et nyt foder, men hvis ikke der falder ro på igen hurtigt, kan det være tegn på et problem. Hvis ikke der kommer en ny balance kan din hund blive ved med at prutte i lang tid, og det kan måske være tegn på at din hund er sensitiv over for maden, eller måske ligefrem at den ikke kan tåle det.

Hvis du ved at din hund, der prutter meget, også har en sart mave, og den ofte også laver lidt tynd afføring, så det næsten sikkert at din hund er fodersensitiv. Det betyder ikke nødvendigvis at der er noget forkert eller farligt i det foder, du giver nu. Det betyder snarere at din hunds unikke sammensætning af tarmflora og hunden unikke biologi bare ikke tåler netop dét foder så godt.

Ofte vil det kunne hjælpe at skifte til foder af en højere kvalitet. Hunde kan leve af meget forskelligt foder, men med en højere kvalitet har man oftere bedre styr på hvad foderet er sammensat af og hvilken kvalitet råvarerne har.

Vi har desuden skrevet en vejledning om protein i hundefoder, som du kan læse her...

 

Vi sidder klar ve telefonen

  

Intet spørgsmål er for småt.

Det er vigtigt, at du føler dig sikker på, at det du gør er korrekt.

Ring og få et råd

 

 

Kosttilskud imod prutter

Du kan også hjælpe til med at skubbe tarmfloraen i den rigtige retning med kosttilskud. Tilskuddet skal indeholde mælkesyrebakterier i meget høj koncentration. Har din hund også tendens til lind afføring eller tynd mave, kan du også have glæde af et tilskud med medicinsk ler. Det kan nemlig samle afføring lidt.

 

Meget luft i maven sammen med udslæt eller hudbetændelse

Hvis intet af dette hjælper, vil man ofte undersøge hunden for egentlig foderallergi. Prutteri hos hund kan nemlig være tegn på en mild form for foderintolerance eller ligefrem allergi. Dette gør men ved at give din hund det samme foder som multiallergikere får, men prøv gerne de andre råd af først.

Vil du vide mere om hvordan vi undersøger hunde med mistanke om foderallergi, kan du lære mere i vores artikel her...

Når din hund ikke kun prutter mere end normalt, men også en hudlidelse, kan det være et tegn på, at noget mere alvorligt påvirker deres sundhed. Både overdreven prutteri og hudproblemer kan være symptomer på allergier eller følsomhed over for bestemte fødevarer.

Det kan også indikere en ubalance i tarmfloraen, som påvirker både fordøjelsen og huden, da hundens hud og tarm er tæt forbundet gennem immunsystemet. En sådan kombination af symptomer kræver opmærksomhed for at identificere den underliggende årsag, som ofte kan håndteres med en tilpasset kost eller medicinsk behandling efter råd fra din dyrlæge.

Du kan se mere om hvordan vi arbejder med hudlidelser her...

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg se, om min hund har ondt i maven?

Tegn på ondt i maven kan inkludere urolig adfærd, nedsat appetit, krumning af ryggen, øget spytproduktion (savler), en oppustet eller hård mave, klynken, står i en "bede-stilling", hyppige forsøg på at kaste op, ændringer i afføring og udmattelse.

Flere af disse tegn er tegn på alvorlige tilstande, der kræver kontakt til en dyrlæge eller vagtdyrlæge i weekenden.

 

Kan hunde prutte mere, hvis de har forstoppelse?

Hunde kan opleve øget prutteri, hvis de er forstoppede. Forstoppelse kan medføre, at gas ophobes i tarmene, hvilket fører til mere prutteri. Det er vigtigt at holde øje med din hunds afføringsvaner og sørge for, at de har en sund kost rig på fibre og ikke for store mængder marvben på masse tid.

 

Hvorfor har min hund en udspilet mave?

En udspilet mave hos hunde kan være tegn på gasophobning, ofte forbundet med forstoppelse eller fordøjelsesproblemer. Det kan også være et symptom på mere alvorlige tilstande som f.eks. livmoderbetændelse, mavedrejning og nogle hormonelle sygdomme.

 

Hvorfor prutter fransk bulldog så meget?

Franske bulldogs er kendt for at prutte mere end mange andre hunderacer, og det er der flere årsager til:

Fransk bulldog kan prutte meget fordi den flade, korte snude giver dem tendens til at sluge mere luft. De er desuden kendt for at have en mere sart mave-tarmkanal, der kan gøre dem mere tilbøjelige til fordøjelsesproblemer og gasdannelse. Endelig er allergi hyppig hos racen, hvilket ofte også giver meget tarmgas.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top