Pyometra: Livmoderbetændelse hos hund: Tidlige tegn og behandling
Underlivsbetændelse er en infektion i hunhundens livmoder. Infektionen er blandt andet styret af hormoner og opstår derfor oftest et par måneder efter endt løbetid. Hunde over 4-6 år rammes oftere end yngre tæver. Tæver der er neutraliseret (uanset metoden) får ikke livmoderbetændelse.
Hvordan kan man se om en hund har livmoderbetændelse?
Livmoderbetændelse (også kaldet pyometra) er en alvorlig tilstand, som hunde, især dem der ikke er steriliserede, kan udvikle. Det er vigtigt at kende symptomerne for at sikre, at hunden får den nødvendige behandling hurtigt. Her er nogle af de mest almindelige symptomer på livmoderbetændelse hos hunde:
-
Vaginal udflåd: Dette kan være pusagtigt, blodigt eller en kombination. Afhængigt af om livmoderhalsen er åben eller lukket, kan udflådet være mere eller mindre synligt.
-
Øget drikkelyst og hyppig vandladning: Dette skyldes toksiner og bakterier, der trænger ind i blodbanen fra den betændte livmoder.
-
Nedsat appetit: Hunden kan vise mindre interesse for mad eller måske nægte at spise overhovedet.
-
Sløvhed: Hunden kan virke mere træt eller mindre aktiv end normalt.
-
Opkastning eller diarré: Dette kan opstå på grund af toksinerne i blodbanen.
-
Maven kan blive forstørret: Dette skyldes ophobning af pus i livmoderen.
-
Feber: Dette kan dog ikke altid være til stede.
-
Svaghed eller kollaps: I alvorlige tilfælde kan en hund med livmoderbetændelse blive meget svag eller endda kollapse.
-
Slikker i skridtet eller under halen: Dette kan være et tegn på ubehag eller smerte.
Livmoderbetændelse skyldes hormoner
En livmoderbetændelse/underlivsbetændelse er, som navnet antyder, en betændelse, men infektion og bakterier er kun en del af årsagen. Livmoderen opfører sig som om den var drægtig, selvom der ikke er hvalpe. Livmoderen er fyldt med betændelse i stedet for. Det betyder også, at antibiotika i sig selv ikke vil være nok. En vigtig del af behandlingen handler altså om at få stoppet de hormoner, der holder sygdommen i gang.
3 muligheder for behandling
Der findes tre muligheder for behandling, og vi skal sammen finde den metode, der passer bedst til dig og din hund. Det er nemlig ikke alle tre metoder, der er lige gode for alle hunde.
Det mest almindelige er at vælge en operation, hvor hele livmoderen og æggestokkene fjernes. Det er oftest den sikreste metode og det, der får hunden hurtigst rask igen.
Hvis hunhunden nyrefunktion ikke er for påvirket og af infektionen og blodtab, kan man i nogle tilfælde vælge medicinsk behandling. Det kræver en indsprøjtning med abortmedicin og bredspektret antibiotika. Abortmedicinen skal gives 2 dage i træk og igen efter en uge. Denne metode kræver at hunden ellers er frisk, da det kan tage 7-14 dage før hun er rigtig rask igen. Dette kræver desuden ofte også at hun neutraliseres (eller bliver drægtig) inden næste løbetid, da sygdommen med meget stor sandsynlighed vil vende tilbage der.
Den sidste mulighed er ikke så sjov at tænke på.
Desværre bliver hunde ikke raske af livmoderbetændelse af sig selv. Uden behandling vil hunden dø af infektion og nyresvigt. For nogle, eks. gamle hunde, eller hunde med andre sideløbende sygdomme, er den mest respektfulde behandling en aflivning. Det kræver selvfølgelig en grundig undersøgelse af hunden og en god samtale med dig.
Det er langt fra alle hunde med livmoderbetændelse, der skal aflives, men i enkelte tilfælde kommer vi sammen frem til at det er den mest rigtige løsning for alle.
Vi kan ikke på forhånd afgøre hvilken af disse tre tilgange, der er den rigtige for dig og din hund. Det kræver under alle omstændigheder en grundig undersøgelse af hunden og en omhyggelig samtale med alle dens mennesker. I mange tilfælde støtter vi os desuden til resultatet af en blodprøve, for at give den bedste vurdering af den enkelte hund.
Ofte stillede spørgsmål om underlivsbetændelse
Kan en steriliseret hund få livmoderbetændelse?
Tævehunde, der er steriliseret, kan ikke få livmoderbetændelse. Sygdommen skyldes hormoner som en neutraliseret tæve ikke længere har, og sygdommen kan derfor ikke begynde.
Hvorfor får hunde livmoderbetændelse?
Tæver får livmoderbetændelse som følge af en ubalance i kønshormonerne, der får livmoderen til at tro at den er drægtig uden at være det. Kommer der desuden bakterier til, vil betændelsen også kunne give feber og infektion i kroppen.
Kan en hund dø af livmoderbetændelse?
En tævehund vil dø af underlivsbetændelsen hvis ikke den får behandling. Typisk vil hunden blive tiltagende dårlig over 3-5 dage. I sidste ende vil infektionen kunne give blodmangel, blodforgiftning og organsvigt. Der er ikke mulighed for, at sygdommen går over af sig selv.
Antibiotika er ikke nok i sig selv - også selvom der er tale om en betændelse. Livmoderbetændelse er nemlig også styret af hormoner i kroppen, som ikke stopper uden hjælp.