Saksebid: Den korrekte tandstilling hos hunde Saksebid hos hundSåkaldt saksebid er normalt hos hunde. Tænderne krydser forbi hinanden når hunde lukker munden på samme måde som bladene på en saks. Samtidig skal den lange hjørnetand i undermunden krydse ind foran den i overmunden. Både tangbid, underbid og overbid kan ændre på den tandstilling. Samlet kaldes dette kaldes dette fejlbid.

Tandstillingen og bidet er genetisk bestemt. En hund, der ikke selv har bidfejl, kan godt give gener for fejlstilling af tænderne videre til hvalpe.

Saksebid hos hund

En hund har normalt saksebid. Det kaldes sådan fordi tænderne krydser forbi hinanden i modsætning til vores, vore tyggefladerne møder hinanden i en knusende og malende bevægelse.

Samtidig er de fleste af hundens tænder trekantede eller pyramideformede uden en tyggeflade (med spidsen pegende ud i munden), så den kan "klippe" kød, og mindre knogler over.

 

Krydsbid eller saksebid

Krydsbid er en betegnelse, der bruges for os mennesker, men det ses fra tid til anden hos hunden også. Krydsbid er ikke det samme som saksebid. Krydsbid opstår ved tænderne sidder skævt eller der er underbid i den ene side af hovedet og overbid i den anden. På den måde krydser linjen for fortænderne ind over hinanden. Krydsbid er ikke normalt. Saksebid er som nævnt normalt, da hunden skal kunne "klippe" sin mad over.

For os mennesker kan det have en kosmetisk betydning, men for hundene har det ikke nogen betydning i funktionen.

 


 

Tangbid hos hund

Et ganske lille underbid vil skubbe fortænderne i undermunden lidt fremad. Hvis det passer præcist med tænderne i overmunden vil de møde hinanden en tang. 
Tangbid er for det meste kun kosmetisk for hunde og betyder intet for hundens måde at tygge på.

Dog kan begyndende underbid betyde at den lange hjørnetand i undermunden kommer frem og rammer andre tænder. Dette kan give problemer, og det forklarer jeg mere om i næste afsnit.

Underbid og overbid En hund kan godt have det normale saksebid og samtidig have enten overbid eller underbid. Begge dele kan være uden betydning andet end det kosmetiske. Ved fejlbid er det største problem oftest at tænderne
rammer hinanden og dermed slider hinanden i stykker.

Nogle gange kan en mindre tandretning klare problemet. Andre gange kan man være nødt til at ofte to fortænder og trække dem ud, så der bliver plads til den

store hjørnetand. Nogle racer som Malteser, Lhasa Apo og Fransk bulldog er ofte født med underbid. Er et underbid meget udtalt vil hjørnetænderne ofte komme så langt frem at det ikke giver slid-problemer.

Underbid, overbid og andre bidfejl skal derfor vurderes fra gang til gang. Bidfejl kan også opstå som følge af tilbageholdte mælketænder, der ikke bliver tabt til tiden.

DU kanb også mere om vores tandbehandlinger her...

 

  

 

Du kan læse meget mere om tilbageholdte mælketænder her…

Vi har også lavet en stor guide til nye hvalpe-ejere, hvor vi også forklare mere om tænderne hos hvalpe. Du kan se hele den store guide her…

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top