Slidgigt hos hunde: Sådan hjælper du bedst muligt
Min hund er blevet ældre og den er begyndt at gå langsommere, så den har sikkert noget slidgigt, og hvad så nu? Er det en del af det at dyrene bliver ældre eller hvad? Det er rigtigt nok at vi allesammen bliver lidt slidt med tiden.
Dog kan vi hjælpe nogle af vores ældre patienter ganske meget hvis vi blot fokuserer på nogle enkelte hjælpemidler. Nogle tænker måske at vi ikke skal gøre det helt store for at hjælpe dyret. Det er en gammel hund og det er naturligt at blive ældre, så vi skal ikke have det helt store udstyr i sving.
Det kan jeg kun være enig med.
Vi behøver ikke altid at foretaget de helt store forkromede undersøgelser. Med simple hjælpemidler kan vi hjælpe nogle af vores ældre patienter til en bedre livskvalitet, uden at skulle have gang i det helt store udstyr.
Kan hunde have gigt?
Hunde kan få gigt som andre pattedyr og mennesker. Albuerne, hofteledene og knæene er de hyppigste led, der får slidgigt, men det kan i princippet komme i alle kroppens led. Slidgigt opstår ved medfødte fejl, infektioner, brud eller efter mange års brug. Slidgigt kan ikke behandles direkte, men smerter og symptomer kan afhjælpe på mange måder.
Kosttilskud: EFA/Fiske-olie
Det vi gør for at få hundene til at blive lidt mere friske på gåturen, hvor de gerne vil gå lidt længere uden at ville hjem hurtigt, det er at tilbyde dem fiskeolie eller omega-3 fedtsyre. Der er mange kosttilskud til mennesker som ikke er særligt grundigt undersøgt hos kæledyr.
Derfor skal vi være særligt påpasselige med hvad der kan anbefales. Fiskeolie er dog et af de tilskud som er grundigt undersøgt, og som vi kan anbefale. Vi ser tit positive effekter hos flere hunde med slidgigt og andre sygdomme.
Gigtbehandling med passive bevægelser
Derudover anbefaler vi også at lave passive bevægelser på hunden. Passive bevægelser foregår ved at hunde står op og slapper af, hvor vi laver løfte og strække bevægelser for at bruge leddene lidt efter hvor hunden har ondt og er lidt stiv. Man skal passe lidt på med nogle passive bevægelser for at undgå skade, men det kan hjælpe meget for at holde gang i et ellers lidt slidt led.
Korrekt motion frem for hvile Jeg snakker med en del folk om at vanerne man har fået gennem årene skal ændres. For et par år siden havde du en ung hund der kunne løbe en lang tur. I kunne måske gå lange ture i skoven mens solen skinner, men det ændrer sig med årene.
Nu skal skal du tænke på at aktivere næsen og hjernen, frem for en lang fysisk motionstur. Derfor kan det være en god ide at gå en lidt langsommere og kortere tur. I stedet skal turen nogle steder hvor at næsen kan komme i gang i stedet for.
I stedet for at kaste med en bold så kan det være en god ide at lave sporøvelser. En ældre hund kræver nemlig anderledes aktivering end en ung hund, og derfor skal man tænke lidt anderledes på hvordan man aktiverer dem bedst.
Behandling af gigtsmerter
Det sidste vi kan tilbyde er smertestillende medicin. Det er noget som nogle måske ikke har lyst til at give deres hund, da de ikke føler at deres hund skal have en masse medicin for at have lyst til at være her.
Dog kan mildere medicin i en kort periode, for eksempel et par dage eller en lille uges tid gøre noget positivt for hunden. Vi ser tit en positivt forandring hos hunden, og efter behandling kan vi diskutere om den har gavn af at få noget medicin fremover.
Disse fire ting, nemlig fiskeolie, passive bevægelser, aktivering af næse og hjerne og eventuel medicinsk behandling kan gøre en stor forskel for livskvaliteten af dit kæledyr. Vi kan altså gøre en stor forskel for livskvaliteten af vores ældre hunde, helt uden en masse undersøgelser og diagnoser.