Hund slikker og bider de røde poter: Dyrlægens guide til poteeksem
De fleste hundeejere vil igennem hundens liv opleve at den sommetider kan finde på at slikke i sine poter mere end ved almindelig soignering. Dette kan skyldes en svampe- eller bakterieinfektion mellem trædepuderne.
Det kan være til stor frustration for både hund og ejer, og oplever du det som et tilbagevendende problem anbefaler vi at få det undersøgt ved en konsultation, da der kan være en bagvedliggende årsag, som bør udredes.
De mest almindelige symptomer
De mest almindelige symptomer er:
- Slikker eller bider mere end normalt i poterne
- Rødme i huden eller pelsen omkring trædepuderne
- Ømhed eller ubehag når man vil røre ved hundens poter
- Sur lugt fra poterne
Når en hund slikker poter konstant
Når en hund slikker poter, skyldes det kløe eller smerter (eller måske begge dele). For det meste er kløen kombineret med huden imellem trædepuderne bliver rød og evt. betændt. Den infektion kan komme af svamp, bakterier eller begge dele.
Hvis ikke slikkeriet skyldes at hunden har trådt noget op i poten, kommer kløen og infektionen ofte af allergier eller en sensitiv hud.
Vil du videre specifikt mere om smerter i poterne, skal du se denne artikel...
Årsager til røde hundepoter
De mest almindelige årsager til røde hundepoter er
- I vådt vejr opstår et konstant fugtigt miljø mellem trædepuderne. Nogle svampe trives rigtig godt i et fugtigt og varmt miljø. Svampene kan derved få lov at ”blomstre” særlig meget mellem trædepuderne
- Salt på fortove og veje i vintermånederne, lokker hunden til at slikke mere end almindeligt på sine poter og skaber derved et fugtigt miljø
- Allergisk betinget: Tilbagevendende problemer, der er sværere at få bugt med hjemme, kan have en allergisk årsag. I disse tilfælde anbefaler vi en konsultation
Hunde med eksem i poterne har ofte også udslæt andre steder. Særligt hvis problemet skyldes allergi. Vil du vide mere om hvordan vi undersøger hudproblemer generelt hos hunde, kan du se vores artikel her...
Behandling af potesvamp hos hund
Potesvamp hos hunde kan næsten altid behandles med lokal rens, men kommer det igen ofte eller er blevet kronisk bør man undersøge hvorfor hunden system tillader infektionerne. Lokal vask kan være med målrettet shampoo der eksempelvis indeholder klorhexidin på over 3-4 %. Er infektionen mere kronisk er det ofte nødvendigt med medicinsk behandling.
Svampe er normalt ikke særlig aggressive og skaber ikke infektioner selv. Hunde får potesvamp, hvis deres immunforsvar ikke kan bekæmpe det selv. Derfor er en vigtig del af behandling af potesvam at undersøge hunden for tegn på andre sygdomme. Her er allergier og parasitter som hårsækmider meget almindelige.
Gode råd når din hund slikker i sine poter
Nogle af vores bedst råd, når en hund har røde og kløende poter, som hunden slikker i, er:
- Skyl poterne med koldt vand hvis der f.eks. har været saltet på vejene
- Sørg altid for at tørre hundens poter grundigt efter gåture hvis de er blevet våde eller fugtige
- Rens røde områder i poterne med almindelig klorhexidin 0,02 % to gange dagligt
- Der findes specielle shampooer og vådservietter, som indeholder svampedræbende middel. Det kan fås hos de fleste dyrlæger. Vådservietterne skal du bruge 1-2 gange dagligt eller efter hver gåtur. Vælger du shampoo er det vigtigt at få det skummet godt op og gnubbet ind imellem trædepuderne. Lad det gerne sidde 5-10 min. inden du skyller af.
- Filtret pels mellem trædepuderne kan også skabe et indelukket miljø, der er generende
Husk at få tørret poterne godt efterfølgende, for at undgå det fugtige miljø imellem poterne opstår på ny.
På klinikken har vi flere medarbejder, der kan hjælpe med hud- og poteproblemer. Du kan se os alle sammen her...
Ofte stillede spørgsmål
Kan man bruge Atamon til hundepoter?
Der er ikke noget farligt i at bruge Atamon til hundepoter, men det burde ikke virke, selvom nogle ejer fortæller om gode resultater. Atamon bliver aktiveret i syre, hvorfor det virker i syren i marmeladen. Måske skyldes effekten blot at hunden får vasket snavs og pollen af poterne.
Er din hunds poter røde og kløende findes der dog andre sikre og beviseligt mere effektive midler. Den kan f.eks. være klorhexidin eller kløelindrende shampoo uden medicin til hunde.
Hvorfor bider min hund sig selv i poterne?
Når en hund slikker og bider sig i poterne skyldes det smerter, kløe eller begge dele samtidig. Dette skyldes ofte en betændelse i huden mellem trædepuder. Det ses hyppigt hos hunde med milde til alvorlige allergier. De kan nemlig have en sart hud og være mere modtagelige for infektion.
Behandlingen vil ofte være at vaske poterne ofte med shampoo, der er lavet til formålet, men nogle gange skal der også medicin til. Og så skal hunden naturligvis undersøges for om den rent faktisk er allergisk og eventuelt også hjælpes på den front.