Hund smerter i ben Sådan finder vi frem til årsagen
Når en hund har smerter i set ben vil du enten kunne mærke hundens på dens adfærd, se det på, at den halter efter hvile eller aktivitet, hvis den sitre eller ryster, hvis den slikker på benet eller en kombination af disse symptomer.
Hvis en hund har smerter i benet vil adfærden ændre sig så den enten bliver mere stille, holder sig i kurven og virker måske "deprimeret" eller blive mere kontaktsøgende.
Hunde halter som udgangspunkt heller ikke for sjov eller for opmærksomheden. Vi kan altså godt gå ud fra at når en hund halter, skyldes det smerter i et ben eller i ryggen.
Når din hund har ondt i benet
For det første skal vi finde ud af hvilket ben, det gør ondt i. Det virker måske oplagt, men det er ikke altid så nemt endda. Hvis en hund humper på 3 ben, er det oplagt, hvilket ben, der gør ondt. Andre gange kan det være mere skjult og et ømt bagben kan sagtens få det til at se ud som om hunden halt på det modsatte forben.
Hunden skifter nemlig ubevidst vægten over på de andre ben. På den måde ligner det nemt at den har ondt i benet skråt overfor.
Særlig svært bliver det, hvis hunden har smerter i mere end et ben eller mere end et led. Dette kan nemlig få hunden til at halte skiftevis på det ene, så det andet ben.
Derfra bøjer og strækker man alle led i alle fire ben. Oftest er det smart at undersøge et af de ben, hvor det ikke gør ondt. Har man først trykket et ømt sted, kan hunden nogle gange synes at nu er den undersøgelse slut.
Øvelsen er i sig selv ikke så svær, men da der er mange led og nogle gange skal man opdage meget små reaktioner fra hunden. Det er nemlig langt fra altid (eller hensigten) at hunden skriger eller piver.
Små tegn som at hunden spænder musklerne, kigger væk eller stopper med at halse kan være betydningsfuldt.
Smerter i led som følge af gigt
Gigtsmerter ved oftest vise sig tydeligt efter hvile. Ofte ved en hund med gigtsmerter have sværere ved at komme ud af kurven og være mere "stiv i kroppen" efter hvile. Efter noget tid, kan den så gå mere normalt.
Gigt vil oftest kommer i flere led og det kan derfor skifte lidt med hvilket ben hunden halter mest på.
Gigt kan ikke behandles så det går væk, men der er mange muligheder for at hjælpe hundene. Både med og uden medicin. Med den rette tilgang kan man faktisk ofte løfte livskvaliteten noget for selv ældre hunde med en del gigt.
En af metoderne for at diagnosticere slidgigt er med røntgenbilleder. Du kan se mere om vores røntgenfasciliteter her...
Smerter i ryg og bagpart
Smerter i ryggen og bagparten, som vi for eksempel ser ved "svømmehale" og diskusprolaps, kan sagtens ligne et problem i et ben. Oftest ligner det smerter i et bagben.
Ved en undersøgelse vil som oftest ikke kunne finde noget galt med benene, men hunden ryster stadig og har tegn på smerter.
Når rygsmerter ligner smerter i et ben skyldes det at disse smerter giver "udstråling" til ben og mave. Noget klemmer på nerverne og det "forvirrer" dem nok til at hunden ikke altid kan mærke forskel på ryg og ben i forhold til smerten.
Man kan altså blive snydt til at overse problemet, hvis man undersøger en hunds ben og ikke finder tegn på smerter der.
Slag og stød i benene
Slag, stød og forvridninger kan naturligvis også giver smerter i det ben. Oftest er disse smerter tydeligt omkring et led, men sener og muskler andre steder i benet kan også gøre ondt.
Mindre forstuvninger og overstrækninger kan gøre meget ondt, men er oftest ikke videre farlige og giver ikke varige men. Den slags kan falde til ro med korrekt smertebehandling og hvile i nogen tid.
Mere alvorlige vrid kan dog beslaste sener så meget at disse går i stykker. Det klassiske eksempel er et sprængt korsbånd, som er en klassisk skade vi ser forholdsvis ofte.
Igen kan man her blive snydt. Der skal nemlig ikke altid en alvorlig skade til, men blot et uheldigt vrid i den forkerte vinkel kan skade benet.
Et overrevet korsbånd vil ofte gøre rigtig ondt en dag eller to lige efter det er sket, derfra vil det falde lidt til ro og gøre mindre ondt i nogle uger. Er hunden uheldig samtidig er træde sin menisk i stykker vil det så igen begynde at gøre ondt. Uden behandling vil et knæ med et sprængt korsbånd typisk udvikle nok arvæv til at det efter 1-1,5 år vil være ødelagt. På det her tidspunkt vil hunden have kroniske smerter i knæet.
Det gælder altså i alle tilfælde om, at være særligt omhyggelig med at få mærket _alle_ led og sener igennem, og få startet den rette behandling tidligt. Det vil både sikre det bedst mulige resultat og være vigtigt for din hunds livskvalitet.
Du kan også læse mere om smerter i poter og trædepuderne her...