Tør hud hos hunde: 6 årsager du skal kende



Tør hud hos hunde kan være forårsaget af forskellige faktorer, herunder dårlig kost, allergier, parasitter, overdreven badning, helbredstilstande, og miljøfaktorer. Utilstrækkelig ernæring eller lavkvalitetsfoder kan mangle essentielle næringsstoffer for sund hud. Allergier mod fødevarer, lopper, eller miljømæssige allergener kan forårsage hudtørhed. Parasitter som lopper og mider bidrager til hudirritation og tørhed.

Hyppig badning eller brug af hårde shampooer kan fjerne hudens naturlige olier, og visse helbredstilstande som hypothyroidisme eller Cushing's sygdom kan medføre tør hud. Endelig kan lav fugtighed og ekstreme temperaturer udtørre hundens hud.

Vedvarende tør hud, ledsaget af kløe, rødme, eller hårtab, kræver målrettet behandling efter diagnose af den underliggende årsag.

Tør hud hos hunde kan altså skyldes flere forskellige faktorer:

  1. Fodring: Foder af lav kvalitet eller utilstrækkelig ernæring kan bidrage til tør hud.

  2. Allergier: Ligesom mennesker kan hunde udvikle allergier, som kan forårsage tør hud. Dette kan inkludere fødevareallergier, allergier over for lopper eller miljømæssige allergener.

  3. Parasitter: Lopper, mider og andre parasitter kan forårsage hudirritation og tørhed.

  4. Badning: For hyppig badning eller brug af for hårde shampooer kan fjerne naturlige olier fra din hunds hud og føre til tørhed.

  5. Helbredstilstande: Visse helbredstilstande som hypothyroidisme eller Cushing's sygdom kan også føre til tør hud.

  6. Miljøfaktorer: Lav fugtighed, ekstrem kulde eller varme kan tørre din hunds hud ud.

Hvis din hunds tørre hud er vedvarende eller ledsaget af andre symptomer som kløe, rødme, eller hårtab, kan det være tegn på mere omfattende sygdom, der kræver målrettet behandling.

 

Årsag Andre typiske symptomer
Foder Generel dårlig pelskvalitet, ernæringsmæssige mangler
Foderallergi Diarre, hududslæt, kløe
Atopi Hudirritation, kløe, sæsonbetingede symptomer
Lopper Øget fældning, små sår, hudirritation
Pelsmider Tør og irriteret hud, ligner hvide skæl
Cushing's sygdom Øget tørst, øget appetit, pelsproblemer
Hypothyroidisme Træthed, vægtøgning, pelsproblemer
Blodmangel Bleg slimhinder, træthed, pelsproblemer
Inflammatoriske sygdomme Hududslæt, rødme, kløe, nedsat energi, evt. opkast og diarre
Forkert Shampoo Hudirritation, tørhed, kløe
Miljøfaktorer Hudirritation efter kontakt med rengøringsmidler, planter, insekter

 

1. Fodring med foder af lav kvalitet eller forkert brug af rå-foder

I Danmark er det generelt sådan, at foder solgt til hunde hverken er forkert eller farligt. Kvaliteten og sammensætningen af foderet kan dog variere betydeligt. Foder af lav kvalitet, som ofte er sammensat af billigere råvarer, kan have en markant effekt på ikke kun hudens kvalitet, men også på dyrets helbred generelt. Dette skyldes, at et ernæringsmæssigt mangelfuldt foder kan mangle vigtige vitaminer, mineraler og fedtsyrer, som er essentielle for en sund hud og pels.

Ligeledes er der normalt ikke noget problem med rå-fodring, eksempelvis BARF-diæter, hvis de administreres korrekt. Dog oplever vi til tider, at visse essentielle næringsstoffer mangler i disse diæter. Dette kan skyldes en simpel forglemmelse, eller at du slet og ret har modtaget forkert rådgivning. Når vigtige næringsstoffer udelades, er pelsen og huden ofte de første områder, hvor manglerne bliver tydelige.

Det er derfor vigtigt at sikre, at rå-foderet er velafbalanceret og indeholder alle de nødvendige næringsstoffer for at opretholde hundens overordnede sundhed og velvære.

 

2. Allergier kan give tør hud

Allergier, både i forhold til foder og miljøallergener (som eksempelvis hustøvmider og pollen), kan forstyrre kroppens balance markant. Udover symptomer relateret til fordøjelsessystemet, såsom diarre, er huden og pelsen ofte de første steder, hvor vi ser reaktioner på allergier.

Ved milde tilfælde kan hunden opleve tør og skællende hud, og der kan endda opstå en karakteristisk lugt. Nogle beskriver denne lugt som lignende sure tæer eller som lugten af et gammelt gulvtæppe.

I mere alvorlige tilfælde kan allergier føre til hududslæt, sår som hotspots, røde og kløende poter, hvor medicinsk behandling ofte er nødvendig. Generelt anbefaler vi at starte med lokal behandling på de mest påvirkede områder. Dette kan inkludere anvendelse af specialshampoo eller helende salve.

For allergier er lokal behandling dog ofte ikke tilstrækkelig i sig selv, da selve årsagen til allergien også bør adresseres. Ved en vellykket håndtering af allergien, vil hud og pels ofte kunne genvinde deres normale tilstand. Det er derfor vigtigt at identificere og håndtere den underliggende allergi for at sikre en fuldstændig genopretning af hundens hud- og pelssundhed.

Vil du vide mere om allergi hos hunde, bør de se vores samlede guide til den allergiske hund her...

 

Vi sidder klar ve telefonen

  

Intet spørgsmål er for småt.

Det er vigtigt, at du føler dig sikker på, at det du gør er korrekt.

Ring og få et råd

 

 

 

3. Parasitter som lopper og pelsmider

Lopper er en almindelig parasit, der ofte forekommer hos hunde. De kan forårsage en række hudproblemer, herunder dårlig hudkvalitet, tør hud, øget fældning og i nogle tilfælde også små sår. Det er dog ikke altid let at opdage lopper direkte på hunden, da de har tendens til at springe af og på, men de kan stadig være årsag til tør og skællende hud.

En anden parasit, som hunde kan blive plaget af, er pelsmider. Disse parasitter er også kendt som "vandrende skæl" på grund af deres udseende, der minder om hvide skæl. Pelsmider kan forårsage meget tør og irriteret hud. Selvom de er synlige for det blotte øje, kan de være svære at spotte.

 

4. For hyppig vask eller forkert shampoo

Selvom det kan være nødvendigt at vaske din hund fra tid til anden, bør det gøres med forsigtighed og med den rette shampoo. For hyppig vask eller brug af forkert shampoo kan føre til tør hud og andre hudproblemer hos din hund.

Generelt anbefaler vi at begrænse hyppigheden af hundevask så meget som muligt. De fleste hunde har naturlige mekanismer til at holde deres pels og hud rene. Hyppig vask kan fjerne de naturlige olier fra hundens hud, hvilket kan føre til tørhed og irritation. Hvis din hund ikke har en specifik grund til at blive vasket, som for eksempel at fjerne noget snavs eller lugt, så undgå at vaske den for ofte.

Når du alligevel beslutter dig for at vaske din hund, er det vigtigt at bruge den rigtige shampoo. Hundes hud har en anden pH-værdi end menneskers hud, så brug aldrig menneskelig shampoo på din hund. Dette kan forstyrre den naturlige balance i hundens hud og føre til irritation og tørhed. Vælg i stedet en hundeshampoo, der er specielt formuleret til hundens hud og pels. Disse produkter er skånsomme og vil ikke forstyrre hudens naturlige pH.

Desuden bør du undgå shampoo med tilsatte dufte eller silikone, da disse kemikalier kan irritere hundens hud og forårsage problemer som kløe og skæl. Det er bedst at vælge en mild, hypoallergenisk hundeshampoo, især hvis din hund har sart hud.

I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at skylle din hund med rent vand for at fjerne snavs og støv. Brug kun shampoo, når det er nødvendigt, som for eksempel ved behandling af specifikke hudproblemer som infektioner eller skæl.

 

5. Helbredstilstande

Nogle medicinske sygdomme, der primært påvirker andre organer end huden, kan have tør hud som et klassisk symptom. To almindelige hormonelle sygdomme hos hunde er Cushing's sygdom og hypothyroidisme (lavt stofskifte). Selvom disse sygdomme har andre symptomer, er tør hud, skæl og skaldede pletter ofte fremtrædende tegn. Derudover kan tilstande som lav blodprocent eller sygdomme i immunsystemet også resultere i dårlig hudkvalitet.

Det er vigtigt at bemærke, at disse sygdomme typisk præsenterer sig med en række samtidige symptomer. Disse kan omfatte nedsat energi, øget tørst, og adfærdsændringer. Derfor, hvis en hund udviser tegn på tør hud sammen med andre usædvanlige symptomer, er det vigtigt at søge dyrlæge for en omfattende undersøgelse.

 

6. Miljøfaktorer

Det sidste punkt på vores liste over årsager til tør hud hos hunde er miljøfaktorer. Ændringer i luftfugtighed og temperatur kan have en betydelig indflydelse på hudens talgproduktion og dermed også på hudens kvalitet. Mange mennesker oplever selv at have tørrere hud om vinteren, og det samme kan gælde for hunde.

Hvis en hund kommer i kontakt med stoffer, som dens hud reagerer negativt på, kan dette også påvirke hudens tilstand. Dette kan være alt fra rengøringsmidler til mildt giftige planter eller insekter. Selv almindelige husholdningsprodukter eller udendørs elementer, som hunden udsættes for, kan forårsage irritation eller allergiske reaktioner, hvilket resulterer i tør og irriteret hud.

 

Hvis du vil vide mere om hvordan vi diagnosticerer og behandler hudlidelser, bør du se denne oversigt...

 

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top