Vaccination af voksne hunde og hundehvalpeDet er i dag muligt at vaccinere hunde og katte for en lang række sygdomme. Hunde vaccineres rutinemæssigt for parvovirus, hundesyge, smitsom leverbetændelse, leptospirose og kennelhoste.

Der har været stor debat om, hvor ofte at hunde skal vaccineres, og hvad de skal vaccineres imod. Ingen hunde er ens og smittepresset for hunde er forskellig afhængig af deres levevis. Derfor vurderer vi i samråd med ejeren, hvilken vaccine der er bedst for den enkelte hund, og hvor hyppigt hunden skal vaccineres. Hvis man ønsker fuld beskyttelse mod alle ovenstående sygdomme, så skal hunden vaccineres årligt.

Trekantens Dyrlæger anbefaler at hundehvalpe basisvaccineres to til tre gange fra 8-16 ugers alderen med 30 dages mellemrum for at opnå tilfredsstillende immunitet. 

Det er nu også muligt at vaccinere mod Borelia. Her anbefales også årlig vaccination for at fuld beskyttelse opretholdes. Dette er naturligvis mest aktuelt for de hunde der kommer meget i skovområder, på jagt osv.

Katte vaccineres rutinemæssigt for katteinfluenza, kattesyge, chlamydiose og katteleukæmi. Hos Trekantens Dyrlæger bliver alle katte som udgangspunkt vaccineret mod katteinfluenza og kattesyge. I samråd med ejeren vurderer vi nødvendigheden for vaccination mod chlamydiose og katteleukæmi afhængig af kattens levevis.

For killinger eller uvaccinerede katte anbefaler Trekantens Dyrlæger to basisvaccinationer med ca. 30 dages mellemrum for at opnå tilfredsstillende immunitet. For killingernes vedkommende anbefaler vi, at killinger vaccineres første gang ved 12 ugers alderen og anden gang ved 16 ugers alderen. Efter de to basisvaccinationer bør katte revaccineres én gang årligt.

Hvis danske hunde og katte skal med til andre EU-lande, så skal de vaccineres mod rabies, være chipmærket og have udstedt et kæledyrspas senest 30 dage inden afrejse. Se mere på www.foedevarestyrelsen.dk.

 

Her er et skema, der viser de enkelte vacciner til hunde og deres anbefalede vaccinationstidspunkter:

Sygdom Anbefalet Vaccinationsinterval
Hundesyge (Distemper) Hvert tredje år
Leverbetændelse Hvert tredje år
Parvovirus Hvert tredje år
Leptospirose Årligt
Kendelhoste Årligt (valgfri, afhængig af behov)

 

 

Hvorfor er tilpasning vigtig?

Hver hund er unik med sine egne behov og sundhedshistorie. Derfor er det afgørende at tilpasse vaccinationsplanen til den enkelte hund. Mens der er et standard vaccinationsprogram, som vi kan følge, er det ikke altid det bedste valg. Det er her, tilpasning kommer ind i billedet.

Kernevaccinen

For voksne hunde er en kernevaccine ofte en grundpille. Den beskytter mod tre alvorlige sygdomme: hundesyge, leverbetændelse og parvovirus. Normalt gives denne vaccine hvert tredje år. Dette giver en solid beskyttelse uden at overvaccinere din hund.

Leptospirose

I nogle områder er det også nødvendigt at vaccinere hunde mod leptospirose, også kendt som rottesygdommen. Denne vaccine kræver en årlig opdatering, da beskyttelsen kun varer et år. Leptospirose er spredt af rotter og kan være en reel trussel i visse regioner.

Kendelhoste

Nogle hundeejere vælger også at vaccinere deres hunde mod kendelhoste. Dette kan være påkrævet af hundepensioner eller kenneler, hvor hunde samles. Kendelhostevaccinen er normalt effektiv i et år. Her er en lille finesse: Hvis du ikke har brug for den årlige vaccination, kan du vælge at give den senere, når behovet opstår.

Pas på "hver andet år" fejlen

Det kan være fristende at vaccinere din hund hvert andet år som en kompromisløsning mellem tre-årige og årlige vacciner. Men det kan faktisk være problematisk. Hvis du giver kernevaccinen nu og derefter igen om to år, risikerer du en overvaccination. Leptospirosevaccinen kan også have en mindre effekt, hvis den gives efter et "slip" i vaccineringsplanen. Det er vigtigt at forstå, at ikke alle vacciner fungerer ens.

Anbefalinger for sunde hunde

Så hvad er den bedste tilgang? Vores anbefaling er, at sunde hunde vaccineres med kernevaccinen hvert tredje år og årligt mod leptospirose, hvis det er relevant for din region og hundens livsstil.

At tage sig af vores hundes sundhed er en vigtig opgave. Ved at tilpasse vaccinationsplanen til den enkelte hund kan vi beskytte dem bedst muligt og sikre, at de nyder et langt og sundt liv.

 

Hvornår skal en hundehvalp vaccineres? Og mod hvad?

Grundlæggende hvalpevaccinationer anbefales på 6-8, 12 og 16 ugersalderen. Parvovirus, Hundesyge, Hepatitis (leverbetændelse) og Leptospirose. Derudover kan man tilvælge vaccination imod Kennelhoste (Bordetella og Parainfluenza). Hvalpe bør vaccineres før salg.

 

Hvornår skal hvalpe vaccineres?

Hvalpe skal vaccineres, fordi det beskytter dem mod en række farlige sygdomme. Disse sygdomme kan være dødelige eller forårsage alvorlige helbredsproblemer, og de kan spredes hurtigt mellem hunde, hvis ikke de er vaccinerede.

De fleste hvalpevacciner gives i en serie af flere doser, som spredes over en periode på flere uger eller måneder. Det anbefales typisk at vaccinere hvalpe, når de er 8-12 uger gamle, og derefter igen, når de er 12-16 uger gamle. Der må ikke gå mere end 4 uger i mellem hver vaccination og den sidste vaccination skal gives efter hvalpen er 16 uger gammel.

I praksis betyder det at hvalpene oftest bliver vaccineret når de er 8, 12 og 16 uger gamle.

Det er vigtigt at overholde vaccinationsskemaet nøje, da hvalpens immunsystem har brug for tid til at udvikle sig tilstrækkeligt til at beskytte mod sygdommene. Hvis vaccinationerne gives for tæt på hinanden, kan hvalpens immunsystem blive overbelastet, og hvis de gives for langt fra hinanden, kan hvalpen risikere at blive udsat for sygdommene i mellemtiden.

Hvis du er i tvivl om, hvornår din hvalp skal vaccineres, eller hvis du har spørgsmål om vaccinationsskemaet, så tøv ikke med at kontakte din dyrlæge. Vi vil gerne hjælpe med at sørge for, at din hvalp har den bedst mulige beskyttelse mod sygdomme.

 

Hvad vaccinerer man hvalpe imod? 

De mest almindelige sygdomme, som hvalpevaccinationer beskytter mod, er:

  • Parvovirus: en alvorlig mave-tarmsygdom, som kan være dødelig, især hos unge hunde.
  • Hundesyge: en alvorlig virussygdom, som kan forårsage alvorlige neurologiske symptomer og også være dødelig.
  • Leptospirose: en bakteriesygdom, som kan forårsage lever- og nyreskader samt andre alvorlige symptomer.
  • Hepatitis: en virussygdom, som kan forårsage alvorlige leverskader og andre symptomer.

 

Derudover kan man vælge ekstra vaccine imod sygdommen “Kennelhoste”. Den vaccine dækker:

  • Bordetella: en bakteriesygdom, som kan forårsage hoste og andre luftvejssymptomer.
  • Parainfluenza: en virus, der kan forårsage hoste og andre luftvejssymptomer og som ofte er inkluderet i vaccinationsskemaet for hvalpe.


Hvalpe, der skal rejse, skal desuden vaccineres imod rabies (hundegalskab)

  • Rabies er en anden alvorlig sygdom, som kan overføres til hunde og mennesker fra bid af inficerede dyr, såsom flagermus eller ræve. Rabiesvaccination påkrævet ved lov inden rejser i EU.

Rabiesvaccinationer gives normalt, når hvalpen er mellem 3 og 6 måneder gammel og kan gives tidligst når den er 12 uger gammel. Den skal gentages hvert tredje år.

Det er vigtigt at vaccinere din hvalp, selvom den kan virke sund og rask, da nogle sygdomme ikke viser symptomer, før de er i en fremskreden fase. Vaccinationer hjælper med at beskytte din hvalp mod sygdomme og giver dig ro i sindet ved at vide, at du tager de rigtige forholdsregler for at holde din hvalp sund og rask.

 

Skal hvalpe vaccineres inden salg?

Vi anbefaler stærkt at hvalpe bliver vaccineret, før de sælges til nye ejere. Vaccinationer er en vigtig del af at beskytte hvalpens sundhed og forhindre spredning af sygdomme til andre hunde.

Hvalpe, der ikke er vaccineret, kan være mere modtagelige over for en række sygdomme, såsom parvovirus, hundesyge (distemper), leverbetændelse (hepatitis) og leptospirose, som kan være dødelige eller medføre livslange helbredsproblemer. Ved at vaccinere hvalpene før salg, kan du sikre, at de får den bedste start på livet og en god beskyttelse mod de sygdomme.

Hvis du er opdrætter, er det også vigtigt at give de nye ejere dokumentation for hvalpens vaccinationer og sundhedsstatus, så de kan fortsætte med at beskytte hvalpen senere hen.


Hvornår skal en hvalp vaccineres?

Grundlæggende hvalpevaccinationer anbefales ved 6-8, 12 og 16 ugersalderen.


Hvor ofte skal en hund vaccineres mod hundesyge?

En hvalp skal vaccineres imod hundesyge mindst to gange som lille og igen ved 1-årsalderen. Derfra holder vaccinen imod hundesyge specifik i 3 år. Nogle af de andre vacciner holder kun 1 år af gangen og skal derfor gives hvert år. Vi anbefaler derfor fortsat årlige besøg, men giver altså kun de nødvendige vacciner i den rækkefølge, der er påkrævet.

Hvornår må min hvalp hilse på andre hunde?

Så snart hvalpen har fået sin første vaccination (typisk ved 8 uger) kan den møde andre hunde. Det gælder også selvom den først er komplet dækket efter vaccinen ved 16 uger. Den anbefaling giver vi fordi første tid er så utroligt vigtig for socialisering og hunden evne til at klar udfordringer senere i livet.

Hvor lang tid tager det at få hundepas til en hvalp?

Selvet passet kan du få udleveret samme dag, som du bestiller det (inden for åbningstiden).. Er din hvalp ikke vaccineret imod Rabies, sætter vi tid af til det også. Rabies vaccinen skal have været i hunden mindst 21 dage før passet er guldigt.

Samlet skal du regne med at bruge 30-45 minutter på klinikken, hvis der også lige skal være tid til en godbid hos sygeplejersken. Hvalpe kan tidligst vaccineres imod Rabies på dagen for deres 12 ugers fødselsdag, og der går derfra 3 uger (skarpt 21 dage) til passet er gyldigt.


Kan man selv bestille tid til vaccination?

Du kan selv booke tid til vaccination og hvalpetjek i vores online bestilling, eller ved at ringe i åbningstiden.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top