Hunden og nytår


Nytår er en meget stressende tid for mange af vores hunde, og som ejere er det vores ansvar at sørge for at de kommer i gennem det på fornuftig vis. 
Det er naturlig adfærd for hundene at udvise angst overfor ukendte lyde som fyrværkeri, derfor er det vigtigt at vi allerede tidligt i livet introducerer disse lyde for dem under kontrollerede forhold i form af lydtræning (spørg på klinikken hvis du vil vide mere).

Der findes forskellige former for angstdæmpende medicin og anden behandling der kan bruges til vores hunde alt efter hvilken grad af angst de udviser.
Der er de typer der ikke virker sløvende eller bedøvende, det findes både som en diffusor til stikkontakten, tabletter eller tilsat et specielt foder. Disse skal startes op i god tid, gerne op til 30 dage før nytår for at få maksimal effekt. 
Derudover findes der til de meget angste hunde, en type medicin som får din hund til at slappe mere af, det er lidt stærkere medicin og hunden skal være under opsyn så længe medicinen har effekt.

Giv aldrig din hund medicin der er beregnet til mennesker, da disse slet ikke kan sammenlignes og hunden vil oftest reagere helt anderledes end forventet.
Tag altid din dyrlæge med på råd! 
På selve dagen er det vigtigt at få hunden luftet i god tid inden det bliver mørkt, sørg for at den bliver naturligt træt ved at lave noget aktiverings- eller sporarbejde e.l. med den, men sørg for altid at have snor på den hvis den nu skulle blive bange for et kanonslag eller andet.

Undgå at fyre bordbomber og lignende af i løbet af aftenen, træk alle gardiner ned og spil musik så bragene sløres en smule og lysglimtene ikke er synlige. Sørg for at hunden har et roligt sted hvor den kan trække sig tilbage, nogle hunde foretrækker at gemme sig under et bord eller en sofa og det er fint, bare lad den være. Tilbyd hunden nogle tæpper o.l. som den kan bruge til at grave og gemme sig i, det kan være med til at mindske stressniveauet en smule.
Det er vigtigt at du selv er upåvirket af fyrværkeriet og hundens eventuelle reaktioner på det, da dette signalerer til hunden at situationen er ufarlig. Nogle hunde vil skælde ud og gø af bragene og lysglimtene, men hvis du råber af den bekræfter du den bare i at det er farligt, så undgå det.

Derudover bør man tænke på at atypisk opførsel, udklædning, truthorn m.m. kan virke stressende på hunde og være med til at gøre angsten værre. 
Tag aldrig din hund med udenfor når der bliver skudt fyrværkeri af, heller ikke hvis den ikke er bange, det er ganske unødvendigt og farligt for hunden.

 

KATTEN OG NYTÅR

Rigtig mange katte bliver utrygge og bange til nytår pga. larm og lysglimt fra fyrværkeri og kanonslag. Det er vores ansvar som ejer at danne så trygge rammer for katten, som muligt. Vi kan bl.a. hjælpe dem ved, et par dage i forvejen, at indrette en hule i bunden af et skab for eksempel og sætte mad, vand og kattebakke ind i samme rum. Hold døren lukket på nytårsaftensdag så katten ikke smutter ud ved et uheld. Rul gardiner eller persienner for og sæt en radio ind i rummet (vær opmærksom på at den ikke står på en kanal hvor der vil komme lyde fra fyrværkeri til midnat). Nogle katte vil automatisk søge ind under sengen eller lignende, så lad dem bare sidde der i fred. Det er vigtigt at du selv ignorerer fyrværkeriet og kattens eventuelle reaktioner på det.

Har du en kat der er vant til at komme ud, råder vi til at holde katten inde allerede nogle dage før nytårsaften så du ikke risikerer at den bliver forskrækket over for tidligt affyret fyrværkeri og løber væk. 
Der findes angstdæmpende medicin der ikke virker bedøvende eller sløvende og som kan bruges i form af en diffusor til stikkontakten, tabletter eller endda som et specielt foder hvor det er tilsat. Dette vil ofte have en rigtig god effekt på katten, men skal startes op i god tid, gerne op til 30 dage før. Spørg her på klinikken for yderligere information.
Giv aldrig din kat medicin der er til mennesker, da det slet ikke kan sammenlignes og katten vil ofte reagere helt anderledes end forventet. Snak altid med din dyrlæge først.

For nogle katte kan det også være en god mulighed at sætte dem i en kattepension der ligger ude på landet hvor der ikke er så meget larm fra fyrværkeri. Selvom katten er væk hjemmefra kan det godt give dem lidt mere tryghed at være i mere rolige omgivelser. Især hvis du ikke er hjemme ved katten nytårsaften og den skal være alene, kan det være en god idé at sætte den i pension, men ring i god tid og bestil plads da der er rift om de gode steder. 
De almindelige tegn på angst vi ser hos kat er bl.a. at katten ikke vil ud eller løber væk, den gemmer sig, spiser ikke, ryster, trykker sig, gemmer sig eller sniger sig rundt og i nogle tilfælde ser man at den bliver urenlig.

CVR: 28159234 | Udviklet af: Søgemedier A/S | Cookiepolitik
Top