Ny hvalp i familien - Dyrlægens store samlede guide


Der er mange detaljer at tage højde for, når du skal have en ny hund i familien. Her har vi samlet vores var på de mest almindelige spørgsmål vi hører.

Undersøg selv hunden når du henter den

En dyrlæge vil selvfølgelig kunne lave en regelret sundhedsundersøgelse på en hvalp, men du kan faktisk selv finde og opdage detaljer, hvis du ved, hvad du skal kigge efter.

Det er ikke ualmindeligt at en hundehvalp bliver født med et navlebrok. For det meste vil det være rent kosmetisk og uden betydning for hunden. Det er kun meget store navlebrok, hunden skal opereres for. Hvis hvalpen har et navlebrok, vil du ofte kunne mærke en lille hævelse midt på maven lige bag det sidste ribben. Mange opdrætte giver enten afslag i prisen eller tilbyder at betale for en eventuel operation, hvis det skulle blive nødvendigt.

Tænderne skal lukke korrekt sammen. Meget små versioner af overbid og underbid kan nå at rette sig, men det er godt at kende til, når du henter hvalpen. Tænderne i overmunden skal komme ned lige foran fortænderne i undermunden og de lange spidste hjørnetænder skal gå forbi hinanden uden at ramme ganen.

Særligt for hunde med kort snude (eksempelvis Fransk bulldog, Mops og Lhasa Apso) skal du være opmærksom på om næseborene er for snævre. Der skal være plads både midtfor og under den lille trekantede slids yderst i næseborene.

Undgå at blive snydt, når du henter hvalpen

Vi anbefaler på det kraftigste at du aldrig køber en hund ud af bagagerummet af en bil. Heller ikke selvom det er nemmere end at køre en lang vej, for at hente hvalpen. Du bør se hvalpen sammen med forældredyrene, eller i hvert fald dens mor. Du skal kunne vurdere de forhold hunden er vokset op under.

Sørg også for at få papirerne med dig med det samme. Du må ikke hoppe på historien om at bogen lige er blevet væk i en flyttekasse. Vi oplever alt for ofte, at vi aldrig får sundhedsbogen at se.

Mange opdrættere har selv en skanner, der kan skanne hundens ID-chip. Det er en god ide at skanne chippen samme dag, som du henter hvalpen. Har sælger ikke en skanner, kan du stikke hovedet ind i venteværelse på dyreklinikken og få sygeplejersken til at skanne chippen for dig. Det koster ikke noget.

Hvorfor spiser min hvalp sin afføring?

Mange hundehvalpe finder på at spise deres egen (og andres) afføring. Selvom det er ulækkert, er det helt normalt. Hvalpen kan af en eller anden årsag godt lide smagen af det.

Det er ikke, som mange tror, tegn på at din hvalp mangler noget. Hvis du giver din hundehvalp et godt kvalitetsfoder, vil den absolut ikke mangle noget i sin kost.

Bliver hvalpen ved med at spise afføring i lang tid, kan man give et kosttilskud, der får afføring til at smage anderledes. Det kan i mange tilfælge være nok til at få hunden til at soppe - hvis altså ikke det går over af sig selv.

Hvor ofte skal hvalpen have foder?

Hundehvalpe vil gerne spise 4 gange om dagen og nogle gange oftere. Det er helt normalt. Andre hvalpe spiser sjældnere og nogle springer endda foder helt over en dags tid. Det er også normalt.

Så længe din hvalp er glad og har lyst til at lege og afføringen er normalt, behøver du ikke være bekymret.

Senere når hvalpen vokser mere til vil fodring 2 gange daglig ofte være passende. Vi anbefaler som udgangs punkt ikke at give hunde en fastedag uden mad, med mindre de selv vælger det.

CVR: 28159234 | Udviklet af: Søgemedier A/S | Cookiepolitik
Top