FIP hos katte Katte og FIP
På tegningen i videoen ses en makrofag. Det er en af kattens hvide blodlegemer, som er en del af kattens eget immunforsvar. Det er vigtigt for den måde sygdommen FIP hos katte udvikler sig på.
Inde i makrofagens kerne gemmer Corona-virussen (FIP-virus) sig, og hvis vi tester for den, er det helt op til 50-90 % af kattene, der har FIP-virus i sig, men altså uden at være syge.
Ikke alle katte bliver syge af FIP/Corona
Katte kan altså have deres corona-virus (FIP-virus) i sig uden af udvikle sygdom. Faktisk er det under 5 %, der udvikler en egentlig sygdom. Så stiller man 100 katte med virussen op ved siden af hinanden vil kun 5 (eller færre) få udbrud af sygdommen.
FIP-virus er altså som udgangspunkt harmløs så længe den ligger inde i makrofagens cellekerne uden at røre på sig.
Sygdommen udvikler sig først hvis virussen inde i cellen muterer, og kroppen ikke når at fjerne cellen. Normalt vil kroppen fjerne celler, hvis der er noget muteret i dem.
Hvis makrofag-cellen ikke går til grunde vil kattens immunsystem begynde at reagere. Det giver en såkaldt immunmedieret sygdom. Dette bliver til en generel betændelse i hele kattens immunsystem. Makrofagerne (og dermed den nu muterede virus) findes nemlig mange steder i kroppen.
Symptomer hos katte med FIP
Sygdommen kan vise symptomer mange steder fra og vil give symptomer fra de organer, der er hårdest angrebet.
Nogle gange giver det væske i maven eller i brystkassen og FIP kan give skader i øjne og hjerne.
For de typer, der giver væske i lungerne, vil FIP også give hurtig vejrtrækning.
Behandling af FIP hos katte
Udsigterne for katte med FIP er meget dårlige. Vi har nemlig ikke nogen effektiv behandling. Det er meget sjældent at katte med FIP i udbrud overlever sygdommen, og dem der gør har væsentlig forringet livskvalitet.
Vi vil ofte anbefale at katten bliver aflivet inden den får det for skidt.
Man forsker i at udvikle en type immunterapi, der måske kan hjælpe katte med FIP. Resultaterne er indtil videre utilfredsstillende, men forhåbentlig sker der en udvikling på området over de næste par år.
Vaccination imod Coronavirus og FIP
Man har prøvet at udvikle vacciner imod FIP. Udfordringen er at man både ønsker, at påvirke og beskytte immunforsvaret på samme tid. Eksperimentelle vacciner imod FIP giver faktisk en øget risiko for at kattene udvikler FIP i udbrud.
Vi må altså vente lidt endnu indtil man har udviklet en bedre vaccine.
Er du bekymret for om din kat har FIP?
Hvis man tester en kat for Corona-virus vil rigtig mange vise, at de har virus i kroppen. Det er dog stadig kun få af dem, der vil få sygdommen i udbrud. Det giver altså ikke mening at teste for FIP, hvis ikke katten har aktive symptomer.
Din kat kan nemlig leve hele sit liv med Corona-virus i kroppen uden nogensinde at udvikle tegn på sygdommen.
Kan katte få Corona (Covid-19)?
Katten har sin egen corona-virus, der ikke kan smitte til os mennesker. Det er kattens egen corona-virus, der kan udvikle sig til FIP.
Vi ved fra nogle få tilfælde, at katte kan modtage menneskets Covid-19, men kattene bliver stort set ikke syge af den corona-virus. Covid-19 er altså ikke en sygdom, vi er bekymret for hos katte.