Kat med brækket ben - hvad kan man gøre?
Brækkede ben er på samme tidspunkt både let nok at forstå, men kan samtidig være ganske kompliceret.
Symptomerne på et brækket ben er, som mange måske kan forestille sig, smerter fra benet. Smerterne vil ofte være så alvorlige, at man ikke kan få lov til at røre ved benet omkring knoglebruddet. Og hunden eller katten vil i hvert oftest halte tydeligt.
Frakture kan bliv kompliceret fordi knogler kan brække på rigtig mange forskellige måder og mange forskellige steder på én bestemt knogle. Sidder bruddet eksempelvis tæt på et led, vil det være noget mere kompliceret at få det til at hele godt op.
En anden meget vigtig faktor er på hvilken måde knoglen er brækket. I videoen viser vores dyrlæge Søren Drimer Pejstrup røntgenbilleder af en hund, hvor albuebenet er brækket lige over. Her vil der være risiko for at poten roterer omkring bruddet og på den måde vokser skævt sammen. Selvom frakturen heler pænt, vil hunden i så fald komme til at gå skævt på poten.
I tilfældet på videoen har dyrlæge Henrik Harpøth valgt at sætte en metalplade på knoglebruddet. Det har han blandt andet for at mindske risikoen for at poten roterer.
Både hunde og katte kan også få det, der kaldes en sprængningsfraktur. Det betyder, som navnet antyder, at knoglen sprængt i flere mindre stykker. Lidt på samme måde som en flækket porcelænsskål.
Behandling af frakturer hos katte
I tilfælde hvor et knoglebrud er stabilt og ikke i risiko for at rotere, kan man også i nogle tilfælde behandle det brækkede ben med en forbinding, og i nogle tilfælde også uden gips.
Særligt ved hvalpe og killinger skal man være opmærksom på, at benet jo vokser mens det heler. Derfor vil en forbinding ofte været et godt valg, hvis det er muligt. Forbindinger både med og uden gips skal nemlig skiftes, og hvis de er lagt rigtigt, passer de perfekt til benet.
Det korte svar på hvad man gør ved et brækket ben er altså, at man tager nogle gode røntgenbilleder, og får vurderet bruddet bedst muligt. Derfra kan man ofte hjælpe hunden eller katten med en midlertidig støtteforbinding sammen med noget stærkt smertestillende medicin.
På den måde kan man håndtere de fleste smerter, og man har derfra ofte tid til at få en dygtig kirurg til at vurdere røntgenbilleder og lægge en god plan for den bedste behandling sammen med dig.