Øremider hos katte - en kløende plageØremider hos katte opfører sig helt anderledes end hos hunde, og skal derfor også diagnosticeres og behandles på en anden måde.

Vil du vide mere specifik om øremider hos hunde, skal du se vores artikel om det her...

Øremider er en lille parasit, der lever i kattens øre. I sjældne tilfælde kan de findes andre steder på katten, men de lever og dør som udgangspunkt i øre. Øremider er meget generende for katten, og selv ganske få mider kan give temmelig udtalt kløe. De to mest synlige symptomer er, at katten ryster meget på hovedet og at den får en sort/grå ørevoks.

 

Øremider hos katte smitter

 

Øremider hos katte smitter enten ved tæt kontakt mellem to katte eller ved, at en kat klør og gnubber sig op af møbler eller grene. Når en anden kat kommer forbi og gnider sig hoved samme sted (for eksempel for at sætte duftmærker af) kan miderne kravle over.

Vi ser oftest øremider hos killinger og unge katte, selvom de i princippet kan findes hos katte i alle aldre. Det skyldes blandt andet et yngre kattes immunforsvar først skal "op i gear" og at killinger jo bor tættere sammen i kuld.

 

Behandling af øremider: Håndkøb med eller uden olie

 

Madolie og andre olier behandler og dræber ikke øremider direkte. Det kan dog godt lindre lidt, hvis du er meget omhyggeligt, men du skal rense din kats øre flere gange og du kan risikere at trække forløbet længere ud end nødvendigt.

Øremider skaber en særlig form for meget tør og skællende ørevoks. Olie kan være ganske effektivt til at for en stor del af den type voks væk. Samtidig vil det også kunne skylde nogle af miderne og deres æg ud, så din kat i en periode har færre mider at kæmpe imod.

Dog skal du være opmærksom på, at madolie og andre planteolie ikke er designet til kattehud, så det bedste kan være at få fat en specialfremstillet olieholdig ørerens.

Nogle typer loppekur er også effektive overfor øremider. Det gælder dog ikke alle slags, og nogle skal gives på en anden måde end sædvanligt for at være effektivt. Derfor vil det under alle omstændigheder være fornuftigt at snakke med en dyrlæge om behandlingen.

 

Behandling af øremider: Målrettet behandling

Der findes flere forskellige effektive protokoller til behandling af øremider hos katte. Det vigtigste er, at tage højde for hvordan resten af katten har det, hvordan trommehinden under øremider har det.

Er trommehinden sprængt kræver det nemlig særlig behandling.

Nogle typer medicin imod øremider er udviklet til at skulle masseres ned i øret af nogle omgange. Andre typer gives på huden i nakken på samme måde som loppekure.

 

Kan øremider smitte mennesker?

Øremider smitter som udgangspunkt ikke til mennesker selvom det i princippet er muligt. Selvom du kan læse om smitte til mennesker på flere hjemmesider, er det altså et "fake news", der er blevet genfortalt som sandhed i lang tid.

Kæledyrs øremider kan ikke overleve i et menneskeøre.

CVR: 28159234 | Cookiepolitik
Top