Pludselig urenlighed hos katte - Blærebetændelse eller adfærdsproblemer?
Pludselig urenlighed hos katte kan have to årsager. Enten skyldes det sygdom i urinvejene som f.eks. urinvejsinfektion, eller et adfærdsproblem hvor katten forsøger at signalere en utilfredshed eller frygt. Urinvejsinfektion kan igen inddeles i stoppende og ikke-stoppende blærebetændelse. Man skal altid udelukke sygdomme før man starter behandling for adfærdsproblemer.
Pludselig urenlig kat
Når en kat pludselig bliver urenlig skyldes det faktisk oftest et problem, den har gået med noget tid - bare uden at sige noget om det. Katte har for vane at skjule deres symptomer, og vi opdager derfor ofte først deres sygdom, når symptomerne ikke er til at gemme længere.
På det tidspunkt ser det ud til at katten pludselig er blevet urenlig.
Det er en udfordring fordi vi ofte skal lede efter en forklaring som ligger længe før, vi tror.
Blærebetændelse med krystaller hos katte
Ca. halvdelen af de katte vi ser har krystaller eller sten i blæren. Krystallerne kan være store nok til at man kan mærke dem som "grus" i en eller ren urinprøve. Dog er de for det meste så små, at urinprøven skal under mikroskop.
Der er ikke nogen klar forskel i symptomerne for en kat med krystaller i blæren i forhold til en kat med blærebetændelse uden krystaller.
Symptomerne vil oftest være at katten enten tisser udenfor bakken eller opfører sig anderledes oppe i bakken. Katten vil enten besøge bakken ofte uden at der kommer det helt store eller sidde og klemme længe i gruset uden at kunne klemme noget ud.
Hvis det skyldes at katten blot har tissetrangen uden at blæren indeholder noget, er det ikke så farligt. Hvis det skyldes at urinvejene er tilstoppet og katten ikke kan tisse fordi der er en "prop" i, kan det være livsfarligt.
Vi har et fuldt udstyret laboratorie in-house, som du kan se mere om her...
Symptomer på urinvejsinfektion hos kat
Blæreinfektion med bakterier er forholdsvis sjældent hos katte og vil ofte have nøjagtig samme symptomer som stress-betinget blærebetændelse.
-
Hyppig vandladning: Katte med urinvejsinfektion kan forsøge at tisse hyppigere end normalt, men ofte udskilles kun små mængder urin
-
Smerter eller ubehag: Infektionen kan forårsage smerte eller ubehag, hvilket kan føre til, at katten viser tegn på ubehag eller ømhed i bækkenområdet
-
Besvær med at urinere: Nogle katte kan have problemer med at komme af med urinen, og det kan føre til anstrengelse og anspændte muskler, mens de forsøger at tisse
-
Blod i urinen: Urinvejsinfektion kan medføre tilstedeværelse af blod i kattens urin, hvilket ofte er synligt som en ændring i urinens farve
-
Urinering uden for bakken: En kat med urinvejsinfektion kan begynde at tisse uden for kattebakken som et forsøg på at undgå smerten eller ubehaget, der er forbundet med at bruge bakken
-
Overdreven slikning af det genitale område: Nogle katte kan forsøge at lindre smerter eller irritation ved at slikke overdrevent omkring det genitale område
-
Feber eller generel utilpashed: I nogle tilfælde kan katte med urinvejsinfektion udvise symptomer på feber eller generel sygdom, såsom nedsat appetit eller sløvhed
-
Urinlugt: Urinen fra en kat med urinvejsinfektion kan have en stærkere eller ubehagelig lugt på grund af af infektion
Når din kat tisser i sengen eller i vasketøjet
Katte er vanedyr og kan være meget præcise med hvor de tisser. Har de først én gang tisset uden for bakken, kan det sted lugte som et sted "man tisser". Derfor skal urinlugten lige friskes op fra tid til anden. Særligt når ens ejer har forsøgt at gøre rent.
Har din kat en gang tisset andre steder end i bakken på grund af en blærebetændelse eller et stressproblem, kan de blive ved længe efter problemet egentlig er løst.
Sengen, vasketøj, sportstasken og sko kan lugt særlig godt for katte. Oftest er det manden side af sengen, det går ud over. Der er formentlig noget i sved og kropslugte, som katten kan lide at tisse på.
Er sygdomme udelukket kan du forsøge at dække sengen med en voksdug eller affaldssække. Dem gider katte ikke sidde på. Vasketøj, tasker og sko skal sættes op eller ind i skabe, hvor katten ikke kan nå dem.
Når din kat tisser indenfor på gulvet
Hvis en kat har problemet i blæren kan den komme til at tisse flere steder indenfor og det kan virke ret tilfældig, hvor det lander. Dog kan nogle kattes tisse-steder uden for bakken give et hint til, hvor problemer stammer fra.
Katte, der tisser på af dørkarme, i gangarealer, foran en dør eller op af noget lige ved en vindue vil ofte prøve at "beskytte sig" selv imod noget udefra. Han katten mødt en anden kat ude, eller kan se en hund fra vinduet, vil helt naturligt forsøge at mærke sit territorie af. Som kat vil det være naturligt, at sætte den afmærkning i gange og ved døre og vinder, hvor man kan komme ud og ind.
Det gælder også selvom det ikke giver logisk mening at an hund kan komme ind af kattelemmen. Din kat vil hellere være sikker, og mærker lige sine steder af for en sikkerheds skyld.
Særligt svær kan udfordringen blive, hvis din kat er stresset og andre katte i hjemme. Her bliver den så konstant nødt til at afmærke sine egne hjørner.
Nogle kan være så stressede at deres afmærkning og tisseri går over i en reel blæreirritation.
Urinvejsinfektion kos kat
Blærebetændelse som følge af en egentlig infektion med eksempelvis bakterier er yderst sjældent hos katte. Faktisk er det kun ca. 2 % (altså 2 ud af 100 syge) katte, der har bakterier i blæren.
Det betyder også at de oftest ikke har den store gavn af antibiotika. Dog kan andre forhold omkring katten alligevel gøre det nødvendigt.
En stor del af urinvejsinfektioner og andre blærebetændelser hos katte kan vi kurere ved at bruge specialdesignet diet. Den vigtigste faktor i helbredelsen er, at få katten til at drikke mere. Populært sagt kan den på den måde tisser problemet ud. Noget specialfoder gør kattene mere tørstige.
Samtidig kan noget foder ændre surhedsgraden i urinen. Det kan hjælpe med at opløse bestemte hyper af krystaller og gøre livet surt (bogstaveligt talt) for bakterierne.
Nyresten hos katte
Blæresten og nyresten hos katte er to forskellige ting, selvom ordene af og til bliver brugt i flæng. Som navnet antyder sidder nyresten oppe i nyrerne og er altså ikke at finde i blæren og oftest heller ikke i urinen.
Nyresten giver for det meste ikke symptomer, men kan i nogle tilfælde udvikle sig. Her viser de sig som smerter i maven og ikke som den ændrede tisseadfærd vi ser ved blæresten og blærekrystaller.
Vil du vide mere om nyreproblemer hos katte, kan du læse vores artikel om det her...
Diagnose af urinvejsinfektion hos katte:
Diagnosen af urinvejsinfektion hos katte kræver en grundig vurdering. Det er vigtigt at differentiere mellem urinvejsinfektion og andre lignende tilstande, der kan forårsage lignende symptomer. Her er nogle skridt, dyrlægen normalt vil tage for at stille en nøjagtig diagnose:
-
Klinisk undersøgelse: Dyrlægen vil starte med en fysisk undersøgelse af katten. Dette kan inkludere at mærke på kattens bækkenområde og mave for at identificere eventuelle tegn på smerter eller ømhed.
-
Urinprøve: En urinprøve er en vigtig del af diagnosen. Dyrlægen vil normalt tage en prøve af kattens urin for at analysere den. Dette kan hjælpe med at identificere tilstedeværelsen af bakterier, blod eller krystaller i urinen, som er typiske tegn på urinvejsinfektion.
-
Urinkultur: For at bestemme den specifikke type bakterier, der forårsager infektionen, kan dyrlægen udføre en urinkultur. Dette kan hjælpe med at bestemme den mest effektive behandling.
-
Blodprøver: I nogle tilfælde kan blodprøver være nødvendige for at vurdere kattens generelle sundhedstilstand og identificere eventuelle underliggende problemer.
-
Billeddiagnostik: I mere komplekse tilfælde eller når der er mistanke om sten eller blokeringer i urinvejene, kan dyrlægen anvende billeddiagnostiske metoder som røntgen eller ultralyd for at få yderligere information om kattens tilstand.