En normal løbetid hos en tæve varer ca. 2-3 uger, hvis man tager det hele med.
Den første løbetid kommer som regel i 7-9 måneders alderen, men ofte er den meget stille, så vi ikke opdager den. Den første løbetid, vi ser, bliver derfor først, når tæven er 12-16 måneder gammel.
Normalt er der 6-7 måneder mellem to løbetider. Dvs. de fleste tæver har ca. to løbetider på et år, men der kan faktisk gå helt op til 12 måneder mellem to løbetider. Hvis der går meget mere end 12 måneder, kan det være tegn på sygdom.
I starten af en løbetid vil flådet være klart og vandigt, hvorefter det bliver rødt. Herefter skifter det farve til brunt eller gulligt, og det bliver mere tyktflydende. Til sidst i løbetiden bliver flådet klart eller lyserødt.
Det kan være en god ide at have et par løbetidsbukser, hvis hunden er okay med at have dem på. Det giver mindre rengøring og oprydning, hvis tæven altså ikke klarer det selv.
Det er meget almindeligt, at tæven er lidt stille og måske spiser mindre, når den er i løbetid. Men det kan også være tegn på sygdom, og det kan være svært at lure, om tæven er syg, eller om den blot er nedstemt, fordi den er i løbetid.
Man skal passe på med at give løbetiden skylden for hundens ændrede adfærd. Vær særligt opmærksom på din tæve, når den er i løbetid.
Det kræver sommetider lidt øvelse og et par løbetider, før man ved, hvordan tæven reagerer.
Hvis en hunhund ændrer sig meget efter løbetiden ellers skulle være afsluttet, kan det være tegn på sygdom. En af de mest almindelige sygdomme hos særligt ældre hunde er underlivsbetændelse. Du kan læse mere om hvordan du genkender den sygdom her...
Når din tæve er i løbetid, er det altid en god ide at holde den i snor, hvis der er chance for at møde andre hunde. Det gælder både til hundetræning, når du går tur eller tager hunden med til diverse arrangementer.
Måske er din tæve let at kalde til sig og reagerer, når du kalder, men det kan forstyrre andre hunde, især hanhunde - og det tager ikke ret lang tid at lave et kuld hvalpe, hvis en hanhund får chancen for at hoppe på tæven.
Hos tæver ligger ægløsningen lige efter blødningen, og det er her parringen skal ske. Ægløsningen varer kun 1 dag eller 2, så man skal være meget præcis på datoen, hvis man ønsker at parre tæven.
En hund kommer normalt i løbetid 2 gange om året. Der kan dog for nogle være være 7-8 måneder imellem hver løbetid og de når derfor ikke helt 2 om året i gennemsnit. Går der længere end 12 måneder imellem hver synlige løbetid, ser vi det som unormalt.
En tæve i løbetid bløder 6-10 dage i løbet af den samlede løbetid der varer ca. 3 uger. I dagene før og efter blødningen vil man ofte kunne set et klart eller hvidligt flåd, der dog skal være i begrænset mængde. Hvis hunhund bløder længere end 10-12 dage eller begynder at bløde igen efter det ellers var stoppet, er det tegn på sygdom.
Hanhunde kommer ikke i løbetid da de ikke har en hormoncyklus som tæverne. De kan dog godt være temmelig meget oppe og køre, hvis de er i nærheden af tæver i løbetid og på den måde virke påvirket, men de er altså ikke selv i løbetid.
En hunhund kan ikke blive gravid udenfor sin løbetid. Faktisk kan hun kun blive drægtig 2 dage midt i blødningsperioden. Dog kan hun godt "gemme på" sæden op til 4 dage, så hvis en hanhund får lov til at springe på og bedække hende, kan hun godt ende med at blive gravid selvom bedækningen er sket meget tidligt i løbetiden. Uden for løbetiden kan hun ikke blive gravid.
En hund har aldrig menstruation. Tæver kommer i løbetid. Det kommer de til gengæld ca. 2 gange om året. Den vigtige forskel er, at en menstruation hos kvinder sker imellem to ægløsninger, men tævens løbetid foregår samtidig med ægløsningen.
En tæve bliver altså drægtige under sin blødningen, mens kvinder typiske bliver det imellem blødningerne.
Hunde kommer normalt ikke i overgangsalderen, selvom det biologisk set burde være muligt. De bliver simpelthen ikke gamle nok. Det er til gengæld meget normalt, at der går længere tid mellem løbetiderne, når hundene bliver ældre. Hvis løbetiden går helt i stå, bør hunden blive undersøgt, da det kan være tegn på sygdom.
Ligelede kan det være tegn på sygdom, hvis tæven pludselig begynder at bløde uden for løbetiderne, eller begynder at bløde igen efter løbetiden ellers var afsluttet.
En almindelig sygdom, der kan ligne en overgangsalder med uregelmæssige blødninger, er underlivsbetændelse hus hunde. Det kan du læse mere om her...
Tæver kan godt være i løbetid uden at bløde synligt. Ofte vil der alligevel være ganske lidt flåd både med eller uden blod, som hunden selv er meget omhyggelig med at fjerne. Du vil derfor ikke opdage det.
Ser man godt efter kan man ofte finde andre tegn i adfærden eller ved hun er hævet ved skedåbningen.
Hunde kan godt springe en løbetid over. De kan også have en mere "stille" løbetid, hvor blødningen er mindre og forsvinder hurtigt.
På den måde kan løbetiden godt have været der, blot uden at du har set den. Det er dog en mulighed at hun springer en løbetid helt over.
Hvid løbetid eller Hvid brunt er når hunden er i løbetid uden at bløde synligt eller kun har ganske lidt flåd. Det er dog ikke ensbetydende med, at hun ikke kan blive drægtig, og det kan derfor snyde noget.
Er man i tvivl skal man se efter andre tegn som ændret adfærd eller hævelse af kønslæberne. Drægtigheden kan også bestemmes med en såkaldt progesteronmåling i en blødprøve.
Har du brug for vores hjælp, til at se på din hund, kan du se vores medarbejder her...