Løbetid hos tæver - hvad er normalt og unormalt?


Hunhunde i løbetid

En normal løbetid hos en tæve varer ca. 2-3 uger, hvis man tager det hele med.


Den første løbetid kommer som regel i 7-9 måneders alderen, men ofte er den meget stille, så vi ikke opdager den. Den første løbetid, vi ser, bliver derfor først, når tæven er 12-16 måneder gammel.

Normalt er der 6-7 måneder mellem to løbetider. Dvs. de fleste tæver har ca. to løbetider på et år, men der kan faktisk gå helt op til 12 måneder mellem to løbetider. Hvis der går meget mere end 12 måneder, kan det være tegn på sygdom.

I starten af en løbetid vil flådet være klart og vandigt, hvorefter det bliver rødt. Herefter skifter det farve til brunt eller gulligt, og det bliver mere tyktflydende. Til sidst i løbetiden bliver flådet klart eller lyserødt.


Det kan være en god ide at have et par løbetidsbukser, hvis hunden er okay med at have dem på. Det giver mindre rengøring og oprydning, hvis tæven altså ikke klarer det selv.


Min tæve ændrer sig under løbetiden. Er det normalt?

Det er meget almindeligt, at tæven er lidt stille og måske spiser mindre, når den er i løbetid. Men det kan også være tegn på sygdom, og det kan være svært at lure, om tæven er syg, eller om den blot er nedstemt, fordi den er i løbetid.

Man skal passe på med at give løbetiden skylden for hundens ændrede adfærd. Vær særligt opmærksom på din tæve, når den er i løbetid.

Det kræver sommetider lidt øvelse og et par løbetider, før man ved, hvordan tæven reagerer.


Må jeg tage min tæve med ud, når den er i løbetid?

Når din tæve er i løbetid, er det altid en god ide at holde den i snor, hvis der er chance for at møde andre hunde. Det gælder både til hundetræning, når du går tur eller tager hunden med til diverse arrangementer.

Måske er din tæve let at kalde til sig og reagerer, når du kalder, men det kan forstyrre andre hunde, især hanhunde - og det tager ikke ret lang tid at lave et kuld hvalpe, hvis en hanhund får chancen for at hoppe på tæven.


Hvornår skal parringen ske?

Hos tæver ligger ægløsningen lige efter blødningen, og det er her parringen skal ske. Ægløsningen varer kun 1 dag eller 2, så man skal være meget præcis på datoen, hvis man ønsker at parre tæven.


Kommer hunde i overgangsalderen?

Det er normalt, at der går længere tid mellem løbetiderne, når hundene bliver ældre, men hunde kommer ikke i overgangsalderen. Hvis løbetiden går helt i stå, bør hunden blive undersøgt, da det kan være tegn på sygdom.

 

CVR: 28159234 | Udviklet af: Søgemedier A/S | Cookiepolitik
Top